526
Αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ μετά από έλεγχο για HIV (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Γυναίκα θεραπεύτηκε από τον HIV χάρη σε μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 16:26
Αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ μετά από έλεγχο για HIV (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Γυναίκα θεραπεύτηκε από τον HIV χάρη σε μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 16:26

Ακόμη ένα άτομο έρχεται να προστεθεί στη μικρή λίστα των ανθρώπων που έχουν θεραπευτεί από τον ιό HIV. Πρόκειται για μία γυναίκα από τη Νέα Υόρκη, η οποία φαίνεται να έχει απαλλαγεί από τον ιό που προκαλεί τη λοίμωξη AIDS, καθώς υποβλήθηκε σε δεκάδες μοριακά τεστ, τα οποία ήσαν αρνητικά.

Η ηλικιωμένη είχε λευχαιμία και στο πλαίσιο των θεραπειών που έκανε για να την αντιμετωπίσει, υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου. Ως εκ τούτου, οι γιατροί της είχαν διακόψει την αντιρετροϊκή αγωγή για τον HIV από τον Οκτώβριο του 2020.

Ο δότης του αίματος, όμως, είχε μία σπάνια μετάλλαξη στο γονίδιο CCR5, η οποία δεν επιτρέπει στον ιό HIV να εισβάλλει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Είναι γνωστό ότι ένα 3% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη δεν μπορεί να μολυνθεί από τον HIV λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Στα άτομα αυτά, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού έχουν διαφορετική μορφολογία, με αποτέλεσμα ο ιός να μην μπορεί να προσδεθεί και να μπει στα κύτταρα, ώστε να τα μολύνει και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται. Ετσι, οι άνθρωποι αυτοί έχουν φυσική ανοσία, όχι μόνο στον HIV, αλλά και σε άλλους ιούς.

Οι θεράποντες γιατροί, όπως γράφει η Wall Street Journal, εκτιμούν ότι η γυναίκα φαίνεται να έχει περάσει σε στάδιο μακράς απαλλαγής από τον HIV, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να έχει θεραπευτεί πλήρως.

Αυτό τεχνικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ιικό φορτίο στον οργανισμό της ικανό να αναπαραχθεί, σε αντίθεση με τα άτομα που λαμβάνουν συστηματικά και μακροχρόνια την αγωγή τους και διατηρούν τον ιό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

«Τα πάντα φαίνονται πολλά υποσχόμενα», σχολίασε ο Μάρσαλ Γκλέσμπι, θεράπων ιατρός της γυναίκας και υποδιευθυντής του τμήματος Μολυσματικών Νόσων στο Weill Cornell Medicine.

Η διαδικασία

Το αίμα του ομφάλιου λώρου για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων χρησιμοποιείται ολοένα και πιο συχνά, καθώς είναι πιο εύκολα διαθέσιμο από τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

Την ίδια στιγμή, δεν χρειάζεται να είναι απολύτως συμβατό με εκείνο του λήπτη, κάνοντας τη διαδικασία της μεταμόσχευσης πολύ πιο απλή και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Η Αμερικανίδα που θεραπεύτηκε από τον HIV έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου για να θεραπεύσει τον αιματολογικό καρκίνο, δηλαδή τη λευχαιμία. Το αίμα προήλθε από δύο άτομα. Ο ένας ήταν συγγενής της (συμβατά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα) και ο άλλος ένα νεογέννητο βρέφος (κύτταρα ομφάλιου λώρου), το οποίο είχε τη μετάλλαξη του που εμποδίζει την είσοδο του HIV στα ανθρώπινα κύτταρα.

Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι και σήμερα, η γυναίκα δεν έχει εμφανίσει ιικό φορτίο, παρότι οι γιατροί την υπέβαλλαν σε αναλυτικές μοριακές εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, η ασθενής θεραπεύτηκε και από τη λευχαιμία, η οποία βέβαια ήταν και η νόσος που στόχευαν από την αρχή οι γιατροί.

Ακόμη δύο περιπτώσεις φορέων του HIV που θεραπεύτηκαν έχουν καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια. Ο πρώτος ήταν ο «ασθενής του Βερολίνου», Τίμοθι Ρέι Μπράουν, που κατάφερε να ζήσει χωρίς τον ιό για 12 χρόνια, κατέληξε όμως από καρκίνο το 2020, και ο άλλος ήταν ο Ανταμ Καστιγιέχο, ο «ασθενής του Λονδίνου», ο οποίος δεν είχε HIV ύστερα από μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκε για τη θεραπεία του λεμφώματος του Hodgkin.

Οι λεπτομέρειες από την επέμβαση παρουσιάστηκαν την Τρίτη σε online συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...