368
| CreativeProtagon

Είναι οι επενδύσεις, Κυριάκο

Σωτήρης Κάππας Σωτήρης Κάππας 30 Μαΐου 2019, 19:30
|CreativeProtagon

Είναι οι επενδύσεις, Κυριάκο

Σωτήρης Κάππας Σωτήρης Κάππας 30 Μαΐου 2019, 19:30

Η επούλωση πληγών σε κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΒΖ, κ.α.) που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους φορολογούμενους, η εκκίνηση επενδύσεων που έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια, αλλά και η ουσιαστική προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που έχει «παγώσει» από την αρχή του έτους, βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

Πρόκειται για τρεις τομείς τους οποίους έχει στην ουσία εγκαταλείψει εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη ρητορική περί μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

Ισχυρές κρατικές επιχειρήσεις έχουν αφεθεί στην τύχη τους ή προωθούνται μη βιώσιμα μοντέλα διάσωσης χωρίς να περιορίζονται οι ζημιές και οι αστοχίες πολλών ετών με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την ΔΕΗ και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως η ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση ουδέποτε παρουσίασε σοβαρό σχέδιο εξυγίανσης αν και πιέζουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επενδύσεις, συνολικού ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις, αφού σήμερα απουσιάζει η πολιτική βούληση για την επιτάχυνσή τους, με κορυφαία παραδείγματα το Ελληνικό και το σχέδιο της κινεζικής Cosco στον Πειραιά. Η σημερινή κυβέρνηση είναι μάλιστα εκτεθειμένη απέναντι σε πανίσχυρους ξένους επενδυτές στους οποίους έχει υποσχεθεί «άμεση επίλυση» των εκκρεμοτήτων, ακόμα και με συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να προχωρήσει τίποτα στη συνέχεια!

Τέλος, κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις μέσω των οποίων η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις, καθυστερούν από μήνα σε μήνα, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των μεγάλων περιφερειακών λιμανιών (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, κ.α.), των τουριστικών λιμένων (μαρίνες) σε πολλά νησιά, αλλά και με την ΔΕΗ. Η τελευταία προσπαθεί ματαίως να πωλήσει λιγνιτικές μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο διαγωνισμό χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η προσέλευση ιδιωτών επενδυτών, με ουσιαστικό όφελος για την επιχείρηση.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν ξεκαθαρίσει πως είναι αποφασισμένοι να εξετάσουν νέα μοντέλα σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενέργεια. Για παράδειγμα, θα εξεταστεί η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΔΕΗ αν και πρέπει να προηγηθεί η εξυγίανση της επιχείρησης που πέρυσι παρουσίασε ζημιές – ρεκόρ περί το ένα δισ. ευρώ. Στα περιφερειακά λιμάνια, επίσης, ενδέχεται να ανατραπεί το σημερινό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ με τις παραχωρήσεις ορισμένων δραστηριοτήτων και να αντικατασταθεί από την πώληση ολόκληρων των οργανισμών λιμένων, όπως συνέβη με ΟΛΠ και ΟΛΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...