1770
Ο χωρισμός της Μελίντα και του Μπιλ Γκέιτς μετά από 27 χρόνια γάμου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη | Facebook/Melinda French Gates

«Δεν μπορούμε να γεράσουμε μαζί», λένε ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 21:15
Ο χωρισμός της Μελίντα και του Μπιλ Γκέιτς μετά από 27 χρόνια γάμου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη
|Facebook/Melinda French Gates

«Δεν μπορούμε να γεράσουμε μαζί», λένε ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 21:15

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας 3 Μαΐου όταν με μια κοινή, λιτή και αναμφίβολα πολιτισμένη δήλωση, που δημοσιεύτηκε στους λογαριασμούς του Μπιλ Γκέιτς και της συζύγου του Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, το πιο πλούσιο ζευγάρι του κόσμου ανακοίνωσε τον χωρισμό του. «Μετά από πολλή σκέψη και αφού δουλέψαμε πολύ για τη σχέση μας, πήραμε την απόφαση να τερματίσουμε τον γάμο μας», ανέφεραν μεταξύ άλλων ο 65ετής Μπιλ Γκέιτς και η 56χρονη σύζυγός του.

Μετά, λοιπόν, από 27 χρόνια γάμου, τρία παιδιά και ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό ίδρυμα, και βεβαίως μετά από «πολλή σκέψη και πολλή δουλειά στη σχέση» τους πήραν την απόφαση να τερματίσουν τον γάμο τους. Ωστόσο η συνεργασία τους στο ίδρυμα θα συνεχιστεί όπως αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση. Γιατί χωρίζουν; Δίνουν την απάντηση προς το τέλος του κειμένου τους: «Δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να εξελιχθούμε μαζί ως ζευγάρι στην επόμενη φάση της ζωής μας», λένε και ζητούν από το κοινό να σεβαστεί την ιδιωτική τους ζωή.

Την ίδια ημέρα, εξάλλου, όπως αναφέρει το People, η κόρη των Γκέιτς, Τζένιφερ, έγραψε στο Instagram Story της ζητώντας επίσης από τους ακολούθους της να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή της οικογένειας.

Ξεκινώντας την ανάρτησή της με τη φράση «Γεια σας φίλοι, Αυτή τη στιγμή, πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει το νέο ότι οι γονείς μου χωρίζουν», η Τζένιφερ Γκέιτς συνέχισε λέγοντας: «Ηταν μια δύσκολη χρονική περίοδος για ολόκληρη την οικογένειά μας. Εξακολουθώ να μαθαίνω πώς να υποστηρίζω καλύτερα τη δική μου διεργασία και τα δικά μου συναισθήματα, καθώς και τα μέλη της οικογένειας αυτήν τη στιγμή». Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να σχολιάσει τον χωρισμό «αλλά παρακαλώ να ξέρετε ότι τα ευγενικά σας λόγια  και η υποστήριξη είναι πολύ σημαντικά για μένα»

«Δεν μπορούσα να ζητήσω καλύτερη σύντροφο γι’ αυτό το ταξίδι» έγραφε ο Μπιλ Γκέιτς στο Facebook μόλις πριν από έναν χρόνο και έστελνε ευχές στη σύζυγό του για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (Facebook/Bill Gates)

Η 25χρονη Τζένιφερ είναι η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά της οικογένειας και σπουδάζει Ιατρική. Τα αδέλφια της, ο Ρόρι, 21 ετών, και η 18χρονη Φίμπι, δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποια δήλωση για τον χωρισμό των γονιών τους.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Κινγκ στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, την αίτηση για διαζύγιο την υπέβαλε η Μελίντα Γκέιτς, χαρακτηρίζοντας τον γάμο ως «ανεπανόρθωτα διαλυμένο».

Στην αίτηση αναφέρεται ότι το ζευγάρι δεν είχε κάνει προγαμιαίο συμβόλαιο πριν από τον γάμο τους το 1994 και ο διαμοιρασμός των περιουσιακών στοιχείων θα γίνει βάσει «συμφωνίας χωρισμού», η οποία υπογράφεται συνήθως στο τέλος ενός γάμου, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι του διαζυγίου. Οι βρετανικοί The Times, εξάλλου, παρατηρούν ότι η Μελίντα Γκέιτς έχει προσθέσει στα προφίλ της στα social media το πατρικό της όνομα, Φρεντς, υποδηλώνοντας ίσως ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιεί το πλήρες όνομα Μελίντα Φρεντς Γκέιτς.

Εγινε επίσης γνωστό ότι η Μελίντα Γκέιτς δεν διεκδικεί διατροφή. Μα τι να την κάνει; Το διαζύγιο των Γκέιτς αναμένεται να αποδειχθεί το πιο ακριβό στην ιστορία και ήδη οι δικηγόροι τους έχουν πιάσει δουλειά για να μοιράσουν την τεράστια περιουσία του ιδρυτή της Microsoft.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος πέρσι παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft μετά από 45 χρόνια, είναι σήμερα ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή αξία της περιουσίας του σε 146 δισ. δολάρια (περίπου 122 δισ. ευρώ).

Η Τζένιφερ Γκέιτς ζήτησε από τους φίλους της στο Instagram κατανόηση (Instagram stories @jenniferkgates)

Όπως γράφει η Telegraph, το γεγονός ότι οι νόμοι διαζυγίου στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου ζουν, αναγνωρίζουν ίση ιδιοκτησία σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποζημίωση ακόμη μεγαλύτερη από τα 38 δισ. δολάρια που φέρεται ότι έλαβε η ΜακΚένζι Σκοτ μετά το διαζύγιό της από τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Ο Μπέζος και η Σκοτ, των οποίων o 25χρονoς γάμος κράτησε μόλις δύο χρόνια λιγότερο από τον γάμο των Γκέιτς, συμφώνησαν να μην μοιράσουν εξίσου την περιουσία τους, που ανερχόταν σε 131 δισ. δολάρια, παρόλα αυτά, όμως, έσπασαν ρεκόρ με τη διευθέτηση τους

Η Σκοτ παραχώρησε στον Μπέζος όλο το μερίδιό της στην εφημερίδα Washington Post και τη διαστημική εταιρεία Blue Origin, ενώ ο πρώην σύζυγός της απέκτησε το 75% των κοινών μετοχών τους στην Amazon και των δικαιωμάτων ψήφου για όλα αυτά.

Από τα περίπου 38 δισ. δολάρια, που εισέπραξε μετά το διαζύγιό της, η ΜακΚένζι Σκοτ έδωσε ήδη 4 δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς και δεσμεύτηκε να διανείμει το μεγαλύτερο μέρος  σε ΜΚΟ, με ειδικούς της φιλανθρωπίας να χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις της εξαιρετικές.

Η ΜακΚένζι Σκοτ παντρεύτηκε τον Τζεφ Μπέζος ενώ ακόμη εργάζονταν και οι δύο στο hedge fund DE Shaw και τον βοήθησε να ιδρύσει την Amazon. Και εκείνος της έδωσε ένα μερίδιο σε όλα όσα απέκτησαν έκτοτε.

Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς με τα παιδιά τους (από αριστερά) Φίμπι, Τζενιφερ και Ρόρι (Instagram)

Αντίθετα, η Μελίντα και ο Μπιλ Γκέιτς παντρεύτηκαν το 1994, σχεδόν 20 χρόνια μετά την ίδρυση της Microsoft το 1975 και οκτώ χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 1986. Ο μήνας του μέλιτος του ζευγαριού είχε μόλις τελειώσει όταν ο Μπιλ Γκέιτς ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, με 9,4 δισ. δολάρια, χάρη στην αυξανόμενη κυριαρχία των Windows σε σπίτια και γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Εκτοτε, ο κ. Γκέιτς έχει δώσει 35,8 δισ. δολάρια σε μετοχές της Microsoft στο Ιδρυμα Bill and Melinda Gates, το οποίο διευθύνει από κοινού το ζευγάρι και είναι ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός στον κόσμο, επιχορηγημένος από τους Γκέιτς με 49,8 δισ. δολαρίων.

Ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έχει  κάνει επίσης δωρεές 27,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας τις επιχορηγήσεις του ιδρύματος για ιατρική έρευνα, για την πρόληψη της ελονοσίας και, το 2020, για την εξεύρεση εμβολίου για την Covid-19.

Αυτές οι δωρεές ανήκουν στο Ιδρυμα και δεν θα επηρεαστούν από το διαζύγιο, ενώ με την κοινή ανακοίνωσή του το ζευγάρι δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται. Ωστόσο ανησυχίες έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται: «Δεδομένου ότι πρόκειται για οικογενειακό ίδρυμα και οι Γκέιτς διαλύουν την οικογένειά τους, το διαζύγιο μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις για το έργο του σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε χθες το βράδυ στους New York Times ο Ρομπ Ράιχ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

H 25χρονη Τζένιφερ είναι πρωταθλήτρια στο αγώνισμα Υπερπήδησης Εμποδίων (Facebook/Jennifer Gates)

Εάν οι Γκέιτς ακολουθήσουν τα χνάρια των Μπέζος, η Μελίντα θα μπορούσε να λάβει το 25% των 103,4 εκατ. μετοχών της Microsoft που ανήκουν στην οικογένεια, το οποίο ισοδυναμεί με 6,5 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Μπέζος, του οποίου ο πλούτος προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το μερίδιό του, 11% στην Amazon, ο Μπιλ Γκέιτς κατέχει τώρα μόνο το 1% της Microsoft, αξίας 26,1 δισ. δολαρίων, το οποίο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής του περιουσίας.

Αντ ‘αυτού, έχει επεκταθεί σε πολλές βιομηχανίες μέσω της Cascade Investment, εταιρείας χαρτοφυλακίου, που ίδρυσε το 1995 με τα έσοδα από την πώληση μετοχών της Microsoft και τώρα η αξία της υπολογίζεται μεταξύ 49 – 51 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το PitchBook και το Sovereign Wealth Fund Institute. Η Cascade Investment διαχειρίζεται τις επενδύσεις του Γκέιτς σε πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), όπως η Beyond Meat και το επιστημονικό κοινωνικό δίκτυο ResearchGate.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του περιλαμβάνονται μετοχές αξίας 11,7 δισ. δολαρίων στον γίγαντα των τρακτέρ John Deere, 11,6 δισ. δολαρίων στην Republic Services, εταιρεία Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης με έδρα την Αριζόνα, 10,9 δισ. δολαρίων στον Εθνικό Σιδηρόδρομο του Καναδά και 4,7 δισ. δολαρίων στον ελβετικό κατασκευαστή αρωματικών ουσιών και αρωμάτων Givaudan. Λέγεται επίσης ότι ο Γκέιτς κατέχει το 47% της αλυσίδας ξενοδοχείων Four Seasons.

Πριν από έναν χρόνο η Μελίντα και ο Μπιλ Γκέιτς χόρευαν ευτυχισμένοι, τώρα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να γεράσουν μαζί (Facebook/Melinda French Gates)

Επιπλέον, το Bloomberg εκτιμά  ότι η οικογένεια Γκέιτς διαθέτει 58,7 δισ. δολάρια σε μετρητά, προσθέτοντας ότι ο Γκέιτς έχει λάβει περισσότερα από 50 δισ. δολάρια σε μετοχές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Υπάρχει επίσης και θηριώδης ακίνητη περιουσία που πρόκειται να μοιραστεί από τους δικηγόρους του διαζυγίου. Οι Γκέιτς έχουν ένα τεράστιο παραθαλάσσιο κτήμα κοντά στο Σιάτλ, αξίας περίπου 131 εκατ. δολαρίων, που ονομάζεται Xanadu 2.0, με έξι κουζίνες, έξι τζάκια και 24 μπάνια, και ηλεκτρική εγκατάσταση, που ελέγχεται από υπολογιστή. Ακόμη, η οικογένεια πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ιδιοκτήτης καλλιεργήσιμης γης στις ΗΠΑ, με γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη Λουιζιάνα, το Αρκανσο, την Πολιτεία της Ουάσιγκτον και τη Νεμπράσκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκέιτς έχει ξοδέψει περίπου 37 εκατ. δολάρια σε μια φάρμα αλόγων και άλλα ακίνητα στη Φλόριντα (η κόρη του, Τζένιφερ, είναι πρωταθλήτρια στο αγώνισμα της Υπερπήδησης Εμποδίων) ενώ λέγεται ότι αγόρασε το Grand Bogue Caye, ένα μικρό νησί στο Μπελίζ , για 25 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα.

Ακόμη διαθέτει δύο ιδιωτικά τζετ αξίας περίπου 45 εκατ. δολαρίων και μια συλλογή από Porsche, έργα των ζωγράφων Αντριου Γουάιεθ και Τζορτζ Μπέλοους, καθώς και ένα από τα σημειωματάρια του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι η Μελίντα θα μπορούσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ανάμεσα στη Μελίντα και στον Μπιλ Γκέιτς (Facebook / Bill Gates)

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Inside Bill’s Brain, ενός ντοκιμαντέρ του Netflix για τον ιδρυτή της Microsoft που κυκλοφόρησε πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Μπιλ Γκέιτς μαγνητοσκοπήθηκε ενώ έπαιζε χαρτιά με τον διευθυντή του προγράμματος, Ντέιβις Γκάγκενχαϊμ. «Είσαι τυχερός στη ζωή. Και είσαι τυχερός στον πόλεμο», λέει ο Γκάγκενχαϊμ, αναφερόμενος στο παιχνίδι. «Και στην αγάπη επίσης», απαντά ο Γκέιτς.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε λίγο μετά την πρόσληψη της Μελίντα στη Microsoft ως product manager το 1987. Αρχικά τον απέρριψε, λέγοντας στην ιστοσελίδα Makers ότι δεν εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητα της ερωτοτροπίας του.

Τελικά, όπως είπε ο Μπιλ στο ντοκιμαντέρ, «μετά από αρκετά χρόνια σχέσης νοιαζόμασταν πολύ ο ένας για τον άλλον και υπήρχαν μόνο δύο δυνατότητες: να χωρίσουμε ή να παντρευτούμε». «Έπρεπε να πάρει μια απόφαση», λέει η Μελίντα από την πλευρά της στο ίδιο ντοκιμαντέρ. Μια μέρα μπήκε στο υπνοδωμάτιο του Μπιλ ενώ εκείνος έγραφε μια λίστα. «Ο πίνακας του είχε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γάμου», διηγείται η Μελίντα, γελώντας καθώς το θυμάται…

Φαίνεται όμως ότι τώρα, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, τα μειονεκτήματα του γάμου άρχισαν να υπερτερούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News