1105
Ο Τζεφ Μπέζος και η πρώην σύζυγός του ΜακΚένζι Σκοτ σε παλιότερη κοινή εμφάνισή τους | REUTERS

ΜακΚένζι Σκοτ πρώην Μπέζος: δωρεές 1,5 δισ. ευρώ μετά το διαζύγιο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 08:40
Ο Τζεφ Μπέζος και η πρώην σύζυγός του ΜακΚένζι Σκοτ σε παλιότερη κοινή εμφάνισή τους
|REUTERS

ΜακΚένζι Σκοτ πρώην Μπέζος: δωρεές 1,5 δισ. ευρώ μετά το διαζύγιο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 08:40

Με ανάρτησή της στα social media η ΜακΚένζι Σκοτ αποκάλυψε ότι έκανε δωρεές ύψους 1,5 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολάρια) σε οργανώσεις ακτιβιστών για την αλλαγή του κλίματος, οργανισμούς υγείας και σε ένα ιστορικό μαύρο κολέγιο των ΗΠΑ

Η κυρία Σκοτ δήλωσε επίσης ότι αφαίρεσε το Μπέζος από το επώνυμό της. Σύζυγος του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος από το 1993 έως το 2019, η Σκοτ είναι η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο, με περιουσία 64,5 δισ. δολάρια (ακολουθεί η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς με 64,4  δισ. δολάρια), κυρίως λόγω της αποζημίωσης ύψους 38 δισ. δολαρίων που έλαβε μετά το διαζύγιό της.

Η ΜακΚένζι Σκοτ Τετλ γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1970, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Πρίνστον από το οποίο πήρε το πτυχίο της με τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία. Καθηγήτριά της στο μάθημα δημιουργικής γραφής ήταν η διάσημη συγγραφέας Τόνι Μόρισον, η οποία δήλωσε κάποτε ότι η Τετλ ήταν «από τους καλύτερους μαθητές που είχα ποτέ».

Η πρώην κυρία Μπέζος ανακοίνωσε στο Twitter την αλλαγή του επιθέτου της και τις δωρεές της

Εκανε το ντεμπούτο της ως συγγραφέας με το μυθιστόρημα «The Testing of Luther Albright», το οποίο κέρδισε ένα βραβείο αμερικανικού βιβλίου το 2006 και το δεύτερο μυθιστόρημά της με τίτλο «Traps» δημοσιεύθηκε το 2013.

Η Σκοτ παντρεύτηκε τον Τζεφ Μπέζος το 1993 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μία κόρη την οποία υιοθέτησαν στην Κίνα. Ο γάμος τους έγινε έναν χρόνο πριν από την ίδρυση την Amazon, και η σύζυγος του Μπέζος ήταν μία από τις πρώτες υπαλλήλους της εταιρείας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου, γράφει το BBC, η ΜακΚένζι Σκοτ υπέγραψε την καμπάνια Giving Pledge, που ίδρυσαν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ μαζί με το πρώην αφεντικό της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και την συζύγό του Μελίντα, σύμφωνα με την οποία οι πλούσιοι δεσμεύονται να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπίες.

Η κυρία Σκοτ δήλωσε ότι «παρακολούθησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 με ένα μείγμα θλίψης και τρόμου» και προχώρησε σε μια ενημέρωση σχετικά με τις δωρεές της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού με στόχο να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στις αιτίες.

«Η σκέψη μου μετά από τα πρόσφατα γεγονότα με οδήγησε σε μια σειρά προνομίων που παρέβλεπα: την προσοχή που μπορώ να προκαλέσω σε οργανισμούς και ηγέτες που οδηγούν στην αλλαγή», έγραψε σε άρθρο της στο Medium.

 

Η ΜακΚένζι Σκοτ (πέμπτη από αριστερά), πλάι της ο Τζεφ Μπέζος και μπροστά τους η υιοθετημένη κόρη τους στην τελετή πολιτογράφησής της στο μουσείο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον (Wikipedia/ Barry Bahler)

Η ανακοίνωση της κυρίας Σκοτ ​​ήλθε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη σημερινή τηλεμεταδιδόμενη κατάθεση του Τζεφ Μπέζος ενώπιον του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον. Η κατάθεση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη δύναμη που κατέχουν οι τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων, δίπλα στην Amazon, της Google, της Apple και της Facebook.

Ειδικότερα η Amazon έχει δεχθεί πυρά τους τελευταίους μήνες, ακόμα και από το προσωπικό της, για περιβαλλοντικά θέματα αλλά και για ελλιπή μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων απέναντι στον κορονοϊό. Ο διαδικτυακός γίγαντας αντιμετώπισε εξάλλου και επιθέσεις με σύνθημα τη διάλυσή του, μεταξύ άλλων και από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Ελον Μασκ, που έγραψε στο <ahref=”https://twitter.com/elonmusk/status/1268603809409888256?lang=en” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Twitter «Ωρα να διαλύσουμε την Amazon. Τα μονοπώλια είναι λάθος!», επειδή, όπως αποκάλυψε, η μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία λιανικών πωλήσεων του κόσμου του αρνήθηκε την έκδοση ενός e-book για τον κορονοϊό, που είχε γράψει ο ίδιος.

Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, υπέστη επίσης προσωπική κριτική για το γεγονός ότι δεν δίνει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του σε φιλανθρωπίες.

Το 2018, ο Μπέζος ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό ταμείο (fund) με αρχικό κεφάλαιο 2 δισ. δολάρια. Φέτος, πρόσφερε 10 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και 100 εκατ. δολάρια στο Feeding America κατά της πείνας. Δεν συμμετέχει, όμως, στο Giving Pledge, τη δέσμευση του οποίου εκτός από την πρώην σύζυγό του, έχουν υπογράψει μεταξύ άλλων και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν, ο Ελον Μασκ της Tesla και ο ιδρυτής του eBay, Πιέρ Ομιντγιάρ με τη σύζυγό του Παμ.

Η ΜακΚένζι Σκοτ δήλωσε ότι έχει δώσει περισσότερα από 586 εκατ. δολάρια σε οργανώσεις για τη φυλετική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, και 399,5 εκατ. δολάρια σε ομάδες με στόχο την προώθηση της οικονομικής κινητικότητας. Άλλες δωρεές της έχουν δοθεί σε οργανώσεις για την ισότητα των φύλων, την παγκόσμια ανάπτυξη και την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει οργανώσεις που συνδέονται με τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους, την ομάδα One Fair Wage και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως ο Black Girls Who Code. Η δωρεά των 20 εκατ. δολαρίων στο ιστορικό μαύρο Πανεπιστήμιο Tuskegee είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του, δήλωσε η πρόεδρός του Λίλι ΜακΝάιρ.

Ο ιδρυτής της Tesla, Ελον Μασκ ζήτηςε στο Twitter τη διάλυση της Amazon |REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο προσωπικός πλούτος οποιουδήποτε είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας και κοινωνικών δομών, που προσφέρουν ευκαιρίες σε μερικούς ανθρώπους και βάζουν εμπόδια σε αμέτρητους άλλους», έγραψε η κυρία Σκοτ στο Medium, προσθέτοντας ότι οι οργανώσεις «προσφέρουν την ευκαιρία να επενδύσουμε την περιουσία μας στην αλλαγή, ανεξάρτητα από τη μορφή της περιουσίας μας».

Η προσέγγιση της ΜακΚένζι Σκοτ διαφέρει από εκείνη πολλών άλλων δισεκατομμυριούχων, δήλωσε ο Μπράιαν Μίτεντορφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος ερευνά τα φιλανθρωπικά οικονομικά.

Είπε ότι οι ανακοινώσεις συχνά γίνονται εκ των προτέρων, με τους δωρητές να επιλέγουν να δημιουργήσουν νέους οργανισμούς για τη διανομή κεφαλαίων, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει όποιον θέλει να δει πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα.

«Εάν ο στόχος της ήταν να δημιουργήσει δημοσιότητα, δεν θα το έκανε όπως το έκανε», είπε ο Μίτεντορφ στο BBC, «Αν ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί αντίκτυπος … τότε ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνει», δήλωσε αναφερόμενος στις αναρτήσεις της κυρίας Σκοτ στα social media.

Οι δωρεές έρχονται σε μια στιγμή μεγάλης ανάγκης καθώς πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις βλέπουν μια αύξηση της ζήτησης λόγω της πανδημίας ενώ οι δωρεές από μικρότερους χορηγούς μειώνονται, είπε ακόμη ο καθηγητής Μίτεντορφ.

Ο κατάλογος των παραληπτών δηλώνει, εξάλλου, ότι η κυρία Σκοτ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες της ανισότητας και της φυλετικής αδικίας, προτεραιότητες που είναι «πιο χαρακτηριστικές» για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες δωρητές, δήλωσε η Ούνα Οζίλι, καθηγήτρια οικονομικών και φιλανθρωπικών σπουδών στη Σχολή Φιλανθρωπίας Lily του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Η αμερικανίδα καθηγήτρια είπε ακόμη ότι ξεχωρίζει, επίσης, η προσπάθεια της Σκοτ να στηρίξει μια ποικιλία οργανώσεων, τόσο μεγάλες όσο και μικρές, με επικεφαλής έγχρωμους και γυναίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...