249
Γιατρός φροντίζει ασθενή με κορονοϊό σε ΜΕΘ-Covid νοσοκομείου της Αττικής (φωτογραφία αρχείου) | Alexandros Michailidis /SOOC

Covid-19: Το 60% από τους ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν συμπτώματα για έξι μήνες

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 17:11
Γιατρός φροντίζει ασθενή με κορονοϊό σε ΜΕΘ-Covid νοσοκομείου της Αττικής (φωτογραφία αρχείου)
|Alexandros Michailidis /SOOC

Covid-19: Το 60% από τους ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν συμπτώματα για έξι μήνες

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 17:11

Το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης Covid-19 εξακολουθούν να παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ακόμη και έξι μήνες μετά τη μόλυνσή τους, σύμφωνα με γαλλική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που παραμένουν είναι η κόπωση, οι πόνοι στις αρθρώσεις και η δυσκολία στην αναπνοή.

Μάλιστα, το να επιμένει μόνο ένα σύμπτωμα είναι η καλύτερη περίπτωση, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, το 25% από αυτούς παρουσιάζουν τρία ή περισσότερα συμπτώματα και το 2% χρειάζεται εκ νέου νοσηλεία.

Την έρευνα πραγματοποίησε το Εθνικό Ιδρυμα Υγείας και Ιατρικής Ερευνας (Inserm) της Γαλλίας, οι ερευνητές του οποίου ανέλυσαν τα δεδομένα από 1.137 ασθενείς με κορονοϊό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσο πιο έντονα ήταν τα συμπτώματα κατά τη νοσηλεία, τόσο πιο σοβαρά ήταν και τα επίμονα και μακροπρόθεσμα προβλήματα. Συγκεκριμένα, η παρουσία τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων επί έξι μήνες μετά την ανάρρωση ήταν πιο συχνή σε εκείνους που χρειάστηκε να κάνουν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μολονότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, οι γυναίκες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα αφότου θεραπευτούν.

Η ίδια μελέτη υπογραμμίζει ότι αυτές οι μορφές μακράς ή εμμένουσας Covid έχουν μερικές φορές ευρύτερες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς το ένα τρίτο των ασθενών που είχε συμπτώματα για από έξι μήνες, δεν επέστρεφε στην εργασία του.

Τα παρατεταμένα συμπτώματα έπειτα από μόλυνση με κορονοϊό εμφανίζονται και σε ένα στα δέκα άτομα που θα περάσουν τη νόσο χωρίς συμπτώματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων ειδικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News