539
Η έμφαση του μπαζάρ δίνεται στην ιταλική γαστρονομία | CO.AS.IT.

Χριστούγεννα α λα ιταλικά στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 13:32
Η έμφαση του μπαζάρ δίνεται στην ιταλική γαστρονομία
|CO.AS.IT.

Χριστούγεννα α λα ιταλικά στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2019, 13:32

Η CO.AS.IT., εθελοντική οργάνωση των Ιταλών που ζουν στην Ελλάδα, μας προσκαλεί για ακόμα μια χρονιά στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ με την υπόσχεση «μιας γιορτινής ατμόσφαιρας, που θα μας εισάγει στον υπέροχο κόσμο της αλληλεγγύης, χωρίς όρια και διακρίσεις».

Τα έσοδα του μπαζάρ, που γίνεται φέτος για 40η συνεχόμενη χρονιά, είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης του CO.AS.IT. Πρόκειται όμως και για μια ετήσια εκδήλωση που περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο οι Ιταλοί της Ελλάδας όσο και οι έλληνες φίλοι τους, και για μια ευκαιρία να γιορτάσουν όλοι μαζί α λα ιταλικά.

Το μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 30 Νοεμβρίου και Κυριακή 1 Δεκεμβρίου από τις 10:30 το πρωί, στο Ιταλικό Σχολείο Αθηνών, Μητσάκη 18, στα Πατήσια, κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού, στον Αγιο Ελευθέριο.

Η έκπληξη της φετινής χρονιάς θα είναι η εμφάνιση του μουσικού συγκροτήματος Encardia, που για μισή ώρα το απομεσήμερο του Σαββάτου (στις 14.30) θα παίξουν ταραντέλες, ερωτικά και κοινωνικά τραγούδια, εμπνευσμένα από τη μουσική παράδοση των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας.

Στο μπαζάρ μπορεί να βρει κανείς χριστουγεννιάτικα δώρα, γλάστρες με αλεξανδρινά, στεφάνια και καλάθια, η έμφαση όμως δίνεται και φέτος στην ιταλική γαστρονομία, με προϊόντα υψηλής ποιότητας, χάρη στη συμμετοχή πολλών ιταλικών εταιρειών που παρέχουν την υποστήριξή τους μέσα από δωρεές και χορηγίες: «Θα έχουμε όπως πάντα ιταλικά πανετόνε, κρασιά, ζυμαρικά Garofalo από το Γκρανιάνο, την “πόλη των ζυμαρικών”, και τα Rummo από το Μπενεβέντο, τυριά και αλλαντικά», μας είπε η πρόεδρος του CO.AS.IT., Κριστιάνα Φανιόνι, κόρη του Βάλτερ Φανιόνι, που το όνομά του μπορεί να μη λέει πολλά στους νεότερους, οι παλαιότεροι όμως σίγουρα θυμούνται τον γνωστού σεφ και ιδιοκτήτη του «Al Convento» (το πρώτο ιταλικό εστιατόριο που άνοιξε στην Αθήνα, πλάι στην Μονή Πετράκη), του «Da Walter» στο πλάι και του «Stars» στο τέλος της οδού Ξενοκράτους που έγινε στη συνέχεια «Milanese».

Θα υπάρχουν, επίσης, πάγκοι με λιχουδιές που μπορεί κανείς να καταναλώσει επί τόπου, πανετόνε, τυριά και αλλαντικά, εμφιαλωμένα κρασιά και προσέκο, αλλά και τέσσερις διαφορετικές ετικέτες σε ποτήρι, εσπρέσο και καπουτσίνο. Ακόμη, pasta al forno, πίτσα και πανίνι που προσφέρουν στο μπαζάρ ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας, και παραδοσιακά γλυκά, τιραμισού, μπαμπά ο ρουμ και κανόλι σιτσιλιάνι που έρχονται από τη Νάπολη και τα γεμίζουν επί τόπου. Και όλα αυτά υπό τους ήχους ιταλικής μουσικής από dj.

Στο μπαζάρ μπορείτε να βρείτε χριστουγεννιάτικα δώρα και λιχουδιές

Η εθελοντική οργάνωση CO.AS.IT. (Comitato Assistenza degli Italiani) ιδρύθηκε το 1976 σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και το ιταλικό προξενείο, και έχει θεσμοθετηθεί ως νομική οντότητα από το ελληνικό Δημόσιο το 1999, μέσω της θέσπισης τακτικού καταστατικού. Σε αντίθεση με την πρεσβεία και το προξενείο, που χρειάζεται να πάρουν έγκριση από τη Ρώμη με συνέπεια να καθυστερεί η προσφορά βοήθειας, «εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε αμέσως δίνοντας για παράδειγμα κουπόνια για αγορά τροφίμων από τον Σκλαβενίτη σε κάποιον που τα έχει άμεσα ανάγκη», λέει η γεννημένη στην Ελλάδα πρόεδρος της οργάνωσης, η οποία συνεχίζει το εθελοντικό έργο της μητέρας της στην Αθήνα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια επιτροπή αλληλεγγύης για τους Ιταλούς και τους Ελληνοϊταλούς που ζουν στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με προτεραιότητα σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...