514
Η σκηνή: Η Βιολέτα/Θεοφανία Παπαθωμά διασχίζει ντροπιασμένη το χωριό. Θύμα της μανίας ενός άνδρα... Σκηνή βγαλμένη, δυστυχώς, από τη ζωή... | ΑΝΤ1/WebTV/CreativeProtagon

Είναι πολλές οι Βιολέτες

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 27 Νοεμβρίου 2019, 13:18
Η σκηνή: Η Βιολέτα/Θεοφανία Παπαθωμά διασχίζει ντροπιασμένη το χωριό. Θύμα της μανίας ενός άνδρα... Σκηνή βγαλμένη, δυστυχώς, από τη ζωή...
|ΑΝΤ1/WebTV/CreativeProtagon

Είναι πολλές οι Βιολέτες

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 27 Νοεμβρίου 2019, 13:18

Η Βιολέτα είναι μια δυναμική γυναίκα. Οσο δυναμική μπορεί να είναι μια γυναίκα που ζει το 1958, σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Εχει ερωτικές σχέσεις με κάποιον, και μια μέρα το κάνουν σε έναν στάβλο. Μετά την ερωτική πράξη, εκείνος, που τη ζηλεύει, σηκώνεται και φεύγει, αρπάζοντας μαζί και τα ρούχα της. Και έτσι η Βιολέτα αναγκάζεται να γυρίσει σπίτι διασχίζοντας τους δρόμους του χωριού με το κομπινεζόν, εκτεθειμένη, όχι μόνο στα μάτια, αλλά και στα υποτιμητικά σχόλια των συγχωριανών της.

Για όσους δεν παρακολουθούν «Αγριες Μέλισσες», είναι μια σκηνή που έπαιξε πρόσφατα στη σειρά. Στα τέλη της δεκαετίας ’80, τότε που οι γειτονιές της Αθήνας έφερναν κάπως στο χωριό της σειράς, μια παρόμοια σκηνή είχε παίξει και απέναντι από το σπίτι μου. Μια γυναίκα φώναζε έξω από την εξώπορτα να της ανοίξει ο άντρας της, που την είχε κλειδώσει απέξω ημίγυμνη, με τα εσώρουχα. Είχε μείνει κάμποση ώρα έτσι, κλαίγοντας και παρακαλώντας κρεμασμένη στην πόρτα, μέχρι που ήρθε η Αστυνομία. Την ειδοποίησε η γειτονιά για να διευθετήσει το ζήτημα, μιας και κανένας δεν τολμούσε να μπλεχτεί στη θλιβερή της ιστορία. Η οποία περιλάμβανε έναν μέθυσο σύζυγο, ο οποίος την έβριζε στη διαπασών πρωί – μεσημέρι – βράδυ, και πιθανόν τη χτυπούσε κιόλας.

Διαφορετικές ιστορίες της Βιολέτας και της γειτόνισσας, η μία στη μυθοπλασία η άλλη στην πραγματική ζωή, αλλά ο παρανομαστής τους κοινός: γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, που έχει θίγει η αξιοπρέπεια και ακεραιότητα τους. Η σκηνή της τηλεοπτικής σειράς μας τις θύμισε, και μας υπενθύμισε ανάλογες περιπτώσεις που συνέβησαν και συμβαίνουν δίπλα μας. Στη γειτονιά, στην πολυκατοικία, στη δουλειά, στη στάση που περιμένουμε το λεωφορείο, παντού.

Στις 25 Νοεμβρίου ήταν Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν απογοητεύουν. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019, έχουν δεχτεί 18.583 περιστατικά, από τα οποία τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα. Όσο για τη γραμμή «SOS 15900», το 2018 δέχτηκε 5.088 κλήσεις, από τις οποίες οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις, είναι πολλές οι Βιολέτες. Και είναι ανάλογη και η αντιμετώπισή τους. Θα τις κοιτάξουν με μισό μάτι, θα τις υποτιμήσουν και θα τις χλευάσουν. Το 1958 έλεγαν, ήθελε και τα έπαθε, το 2019, όσο κι αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, πάλι κάποιοι θα βρεθούν να πουν το ίδιο. Ακόμα περισσότεροι θα δυσπιστήσουν ακούγοντας τις ιστορίες των γυναικών-θυμάτων, θα τους ρίξουν φταίξιμο και θα δικαιολογήσουν τους θύτες. Και θα τις αφήσουν να ουρλιάζουν έξω από μια πόρτα ημίγυμνες, φωνάζοντας την αστυνομία, αντί να κατέβουν να τις βοηθήσουν, να ρίξουν ένα σακάκι γύρω τους, όπως έκανε ο Μιλτιάδης στις «Αγριες Μέλισσες». Πλησίασε τη Βιολέτα και της πέρασε το σακάκι στους ώμους.

Στις καθημερινές σειρές, πρέπει να υπάρχει ένας καλός να καθαρίζει, πρέπει να ξεπλένεται το κακό με μια ευγένεια, μια καλοσύνη, έναν ηρωισμό. Αντε βρες καλοσύνη, ευγένεια και ηρωισμό στην πραγματική ζωή..

ΥΓ. Υπάρχει, αλλά δεν αρκεί για όλες τις Βιολέτες

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News