1031
|

Business stories: Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 18 Μαρτίου 2020, 20:49

Business stories: Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 18 Μαρτίου 2020, 20:49

Ο Οδυσσέας/Ulysses επέστρεψε σπίτι- το πρώτο μεγάλο ταξίδι της ζωής του έλαβε τέλος. Το καλάθι με τις εικόνες και τις εμπειρίες του στην άλλη άκρη της γης που έφερε μαζί του θα το ανακαλύψει σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια.

Ο Οδυσσέας/Ulysses γύρισε σπίτι του στα Χανιά ψηλότερος και πιο ξανθός – όπως έγραψε ο πατέρας του Μιχάλης Λαύκας σε μια ανάρτηση του στο facebook- αλλά και πλουσιότερος (επί της ουσίας) καθώς άφησε στην μακρινή Αυστραλία το ισχυρό του αποτύπωμα: Μια μπύρα με το όνομα του – ULYSSES, μια συνεργασία της οικογενειακής Lafkas Brewery και της αυστραλιανής Black Hops Brewing. Η συγκεκριμένη μπύρα -μια συνάντηση μιας Belgian Wit με άρωμα κρητικού πορτοκαλιού- δεν είναι και η μόνη από το μεγάλο γευστικό «πέρασμα» των ζυθοποιών από τα Χανιά. Όπως διαβάζω σε μια ανάρτηση της Lafkas Brewery: «Στο μεταξύ στη Νέα Ζηλανδία κάποιοι απολαμβάνουν την Orange Pale Ale μας, προϊόν συνεργασίας με τη ζυθοποιία Brew Moon. Στην υγειά σας!». Το όνομα της μπύρας Athena.

Στο σημείο αυτό μια μικρή αλλά ουσιαστική παράκαμψη. Ο μικρός Οδυσσέας /Ulysses είναι καρπός ενός έρωτα δύο νέων ανθρώπων. Του Μιχάλη και της Aurelie. Οι δύο τους βρέθηκαν στο Βέλγιο την χώρα της Aurelie. Η συνάντηση τους αφορούσε την κοινή αγάπη στη μπύρα. Τα υπόλοιπα είναι μια ιστορία που κατέληξε σε μια μετακόμιση, μια οικογένεια και ένα μικρό ζυθοποιείο στα Χανιά. Εκεί που ρίζωσε εδώ και χρόνια και ο Μιχάλης – αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (του Οικονομικού Κλάδου).

Με τον Μιχάλη έχουμε ξαναμιλήσει – και όχι μόνο μια φορά, παρακολουθώντας από κοντά τη διαδρομή τους. Του ζήτησα να μου αφηγηθεί την εμπειρία του μεγάλου ταξιδιού με λίγες ερωτήσεις. Ανταποκρίθηκε. Πριν λίγες μέρες έλαβα στο messenger ένα κείμενο με τις απαντήσεις που υπογράφουν οι συμμετέχοντες Aurelie, Μιχάλης και Ulysses.

Ποια ήταν η ιδέα που συνόδευσε το ταξίδι;

Η ιδέα πίσω από όλο το ταξίδι ήταν να έρθουμε σε επαφή με τον τρόπο ζυθοποίησης σε χώρες που είναι αρκετά πιο προηγμένες από εμάς σε αυτό το κομμάτι, να γνωρίσουμε δηλαδή ζυθοποιούς και να ανταλλάξουμε απόψεις και γιατί όχι να ‘’βράσουμε’’ και παρέα κάποιες μπίρες αφού αναπτύξουμε μαζί τη συνταγή. Είχαμε φροντίσει να έχουμε μαζί μας μια μικρή ποσότητα από αιθέριο έλαιο κρητικού πορτοκαλιού για να μπορέσουμε να δουλέψουμε σε συνταγές όπου το πορτοκάλι θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει. Τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία μπορούν να θεωρηθούν αγορές πιλότοι για τη δική μας περίπτωση. Η αγορά μπίρας στις χώρες αυτές πριν από 5 χρόνια βρισκόταν στο ίδιο σημείο με τη δική μας σήμερα.

Σήμερα βέβαια η craft μπίρα αποτελεί σχεδόν το 30% της αγοράς, νούμερο τεράστιο αν συγκριθεί με το 5% εδώ. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι οι λυκίσκοι που παράγονται στη Νέα Ζηλανδία θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο. Όλα τα παραπάνω βέβαια έδεσαν ιδανικά με την ιδέα ενός (αρκετά μεγάλου) roadtrip που και οι δυο μας ονειρευόμασταν να κάνουμε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η παρουσία δε του Ulysses έκανε το ταξίδι μοναδικό.

Τι φέρατε μαζί σας στις αποσκευές σας από το ταξίδι;

Ακούγεται κοινότυπο αλλά οι εμπειρίες (ζυθοποίησης και μη) και οι εικόνες που φέραμε μαζί μας είναι πάρα πολλές για να τις απαριθμήσουμε αλλά αυτό που θα μας μείνει αξέχαστο είναι το αίσθημα ότι πλέον έχουμε ακόμη μια οικογένεια εκεί στο Νότιο ημισφαίριο. Είναι απίστευτο πόσο ανοιχτή είναι η κοινότητα των ζυθοποιών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και με πόσο μεγάλη ευκολία αναπτύσσουν μπίρες μεταξύ τους τα ζυθοποιία και αλληλοεπιδρούν συνεχώς έχοντας δημιουργήσει παράλληλα μια κοινότητα γύρω από το ζυθοποιείο. Μόνο η αναφορά ότι έχουμε ένα μικρό ζυθοποιείο στην Ελλάδα ήταν αρκετή για να ανοίξουν τις πόρτες τους και να αρχίσει η κουβέντα για σχεδόν οτιδήποτε.
Βλέποντας το πως λειτουργούν εκεί τα πράγματα σε βοηθά να κατανοήσεις ότι δεν είσαι μόνος σε αυτό που κάνεις και αυτό το γεγονός σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις να το κάνεις. Ένα άλλο κομμάτι που θα κουβαλάμε μαζί μας για πάντα είναι ο χρόνος που περάσαμε μαζί οι τρεις μας σαν οικογένεια, μέρα και νύχτα, στη θάλασσα ή στο βουνό, στο αυτοκίνητο ή στο αεροπλάνο (έχουμε τα βίντεο της Ορελή από κάθε βδομάδα για να μας θυμίζουν την κάθε στιγμή). Παράλληλα με όλα αυτά δουλέψαμε και στη συνταγή της μπίρας που θέλουμε να βγάλουμε για το 2020. Βγάλαμε κάποιες εκδοχές της σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και τώρα μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα θα δουλέψουμε και σε κάτι αντίστοιχο εδώ. Το feedback που είχαμε από το κοινό στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ήταν παραπάνω από ενθουσιώδες (στην Αυστραλία 400 λίτρα από τον ‘’Ulysses’’ μας, μια Orange Wit μπίρα, έκαναν φτερά σε ένα σαββατοκύριακο).

Τι σας έλειψε πιο πολύ στη διάρκεια του ταξιδιού και τι δε θα ξεχάσετε ποτέ;

Όλοι μας ρωτούσαν (από την πρώτη μέρα ως την τελευταία) «καλά δε βαρεθήκατε εκεί, δε σας έλειψε το σπίτι σας;». Η αλήθεια είναι πως αν ταξιδεύεις 4 ½ μήνες είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα νιώσεις νοσταλγία για το σπίτι σου (και κυρίως για λίγο ελληνικό, πραγματικό φαγητό καθώς και οι δυο χώρες είναι αγγλικής επιρροής και η κουζίνα τους είναι περιορισμένη και ακριβή).
Μας έλειψαν πολύ τα Χανιά και η κοινότητα μας είναι η αλήθεια αλλά κουβαλάμε τόσα μαζί μας και η απόσταση μας έδωσε τη δυνατότητα να επανεκτιμήσουμε κάποια πράγματα που είχαμε για δεδομένα. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το πόσο ανοιχτοί είναι οι άνθρωποι στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία και πόσο εύκολα σε καλωσορίζουν στο σπίτι τους και σε κάνουν κομμάτι της οικογένειας τους. Επίσης η κουλτούρα που έχουν τόσο στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση μπίρας είναι κάτι που ευχόμαστε να δούμε κάποια στιγμή και στα μέρη μας.
Άνθρωποι που δοκιμάζουν μπίρες, αναζητούν γεύσεις και αρώματα και καταναλώνουν πάντα υπεύθυνα (θα λέγαμε ότι αυτές οι χώρες αποτελούν τη χρυσή τομή μεταξύ αμερικάνικης και αγγλικής κουλτούρας παίρνοντας μόνο τα θετικά και από τους δυο). Είμαστε μια μικρή οικογένεια που φτιάχνουμε μπίρα οικογενειακά και αυτό επιδιώξαμε να κάνουμε και στην άλλη άκρη του κόσμου και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το καταφέραμε. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις κάποιον στην Αυστραλία να πίνει μια μπίρα με το όνομα Ulysses που έχει ζυθοποιηθεί με αρώματα κρητικού πορτοκαλιού όπως άλλωστε και η μπίρα μας Athena στη Νέα Ζηλανδία. Ανυπομονούμε να μεταφέρουμε όλες τις εμπειρίες μας στο ποτήρι σας!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News