481
Συνωστισμός θα επικρατήσει στον Αρη τα επόμενα 24ωρα | NASA/JPL

Μποτιλιάρισμα στον Aρη!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 18:00
Συνωστισμός θα επικρατήσει στον Αρη τα επόμενα 24ωρα
|NASA/JPL

Μποτιλιάρισμα στον Aρη!

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

Από τη δεκαετία του 1960 που ξεκίνησαν οι πρώτες απόπειρες να εξερευνήσουμε τον Aρη, πραγματοποιήθηκαν περίπου 70 αποστολές, άλλες αποτυχημένες, άλλες εξαιρετικά πετυχημένες. Πριν από έξι μήνες, τρεις διαστημικές υπηρεσίες, αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκτόξευσαν διαστημικά σκάφη με προορισμό τον Aρη. Κίνα και ΗΑΕ πραγματοποιούν για πρώτη φορά μια αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Oπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, το σκάφος των ΗΑΕ αναμένεται να προσεγγίσει τον Αρη την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, αυτό της Κίνας την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου αναμένεται το σκάφος της NASA. Είναι η πρώτη φορά που τρία σκάφη φτάνουν ταυτόχρονα στον Αρη, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον πλανήτη ο οποίος, παρά τις αφιλόξενες συνθήκες του, θεωρείται ο καταλληλότερος μετά τη Σελήνη προορισμός στο ηλιακό μας σύστημα για να ζήσει ο άνθρωπος.

Η Ελπίδα

Το σκάφος των ΗΑΕ ονομάζεται Al-Αmal, που στα αραβικά σημαίνει «Ελπίδα» και αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί αύριο σε τροχιά γύρω από τον Αρη. Θα μελετήσει για περίπου δύο χρόνια τον πλανήτη, συλλέγοντας κυρίως δεδομένα για την ατμόσφαιρά του, με στόχο να δημιουργηθεί ο πρώτος ολοκληρωμένος ατμοσφαιρικός και κλιματικός χάρτης του.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα
Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εικόνα του Αρη, όπως την κατέγραψε η κάμερα του σκάφους της αποστολής Tianwen-1. Πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία που έχει αποκτήσει με δικά της μέσα η Κίνα από τον Αρη και καταγράφεται πλέον ως ιστορική για τη χώρα. Credit: CNSA

Το σκάφος της κινεζικής αποστολής Tianwen-1 (Ερωτήματα στον Ουρανό), αφού τεθεί σε τροχιά και πραγματοποιήσει κάποιες μελέτες, θα απελευθερώσει έναν ρομποτικό εξερευνητή. Το ρόβερ θα προσεδαφιστεί στην περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας), ένα αχανές λεκανοπέδιο με διάμετρο περίπου 3.300 χλμ. ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη.

Πριν από λίγα χρόνια διαπιστώθηκε ότι στο υπέδαφος αυτής της περιοχής υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Η παρουσία του νερού είναι κρίσιμη για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Αρη, τη δημιουργία αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών. Το ρόβερ θα πραγματοποιήσει σειρά γεωλογικών ερευνών με επίκεντρο την αναζήτηση και μελέτη του παγωμένου νερού που πιστεύεται ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στην επιφάνεια της περιοχής. Η αποστολή θα πραγματοποιήσει επίσης ατμοσφαιρικές μελέτες, ενώ θα αναζητήσει και ίχνη ζωής.

Επίμονη εξερεύνηση
Credit: NASA

Πρωταγωνιστής της αποστολής Perseverance (Επιμονή) της NASA είναι ο ρομποτικός εξερευνητής που θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero του Αρη. Εχει διαπιστωθεί ότι στον κρατήρα είχε σχηματιστεί στο μακρινό παρελθόν μια λίμνη και άρα αποτελεί στόχο αναζήτησης αρχαίας ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Εκτός από την αναζήτηση ζωής, το ρόβερ θα πραγματοποιήσει σειρά γεωλογικών και κλιματικών μελετών. Ορισμένα από τα πετρώματα που θα συλλέξει ο ρομποτικός εξερευνητής θα σταλούν πίσω στη Γη για περαιτέρω αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Αρη. Κάτω, σχετικό βίντεο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News