1294
| CreativeProtagon/Shutterstock

Μπορεί να σκοτώσει ο κορονοϊός την αστρολογία;

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2020, 08:05
|CreativeProtagon/Shutterstock

Μπορεί να σκοτώσει ο κορονοϊός την αστρολογία;

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2020, 08:05

Η αμερικανίδα Σούζαν Μίλερ είναι μια από τις μεγαλύτερες φίρμες της αστρολογίας διεθνώς, η οποία έχει χτίσει μια επιχείρηση εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιανουάριο, λοιπόν, όταν εμφανίστηκε στο κανάλι CBS New York προβλέποντας ότι το 2020 θα ήταν «μια υπέροχη χρονιά, μια χρονιά ευημερίας», οι άνθρωποι την άκουσαν προσεκτικά.

Η Μίλερ είπε ότι ο Αιγόκερως θα ήταν το «αγαπημένο ζώδιο» της χρονιάς και ότι ο Καρκίνος είχε τις περισσότερες πιθανότητες για γάμο. Ο Ζυγός ήταν έτοιμος να επενδύσει σε ακίνητα, ενώ το ημερολόγιο του Ταύρου θα ήταν γεμάτο με διεθνή ταξίδια… Και μετά, οι άνθρωποι τρελάθηκαν επειδή τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως έλεγαν τα άστρα.

«Θυμάμαι τη σκέψη που έκανα πριν από ένα μήνα: απέλυσαν άραγε όλοι τον αστρολόγο τους;» λέει στους New York Times η Ντίβια Μπάμπαρ, η οποία  πέρσι γράφτηκε στη δωρεάν εφαρμογή της κυρίας Μίλερ, και ως Τοξότης, ανυπομονούσε να δει τα «κέρδη» που είχε προβλέψει για εκείνη η αστρολόγος.

Οι διαμαρτυρίες έπεσαν βροχή: «Σούζαν, γράφεις πολύ καλά, αλλά ξέχασες τον ιό Covid-19 και την απώλεια θέσεων εργασίας», παραπονέθηκε ένας χρήστης στο YouTube ενώ ένας άλλος της έγραψε στο Instagram, «Γιατί δεν το πρόβλεψες, Σούζαν; Το Covid-19 ήταν αρκετά μεγάλο για να το δεις να έρχεται!»

Στον ετήσιο οδηγό της για το 2020 η Σούζαν Μίλερ μιλούσε για μια χρονιά χαρισάμενη (Facebook / Susan Miller’s Astrology Zone)

Πολλοί αστρολόγοι και οι ακόλουθοί τους πιστεύουν ότι τα καθημερινά γεγονότα επηρεάζονται από τις κινήσεις και τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων, των πλανητών και του ήλιου. Η επιστήμη λέει: Όχι. Και οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι η γοητεία της αστρολογίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «προκατάληψη της επιβεβαίωσης», δηλαδή στην τάση ανθρώπων να αναζητούν, να ανακαλούν και να προτιμούν πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουν.

Οι αστρολόγοι, λένε εκείνοι που τους απορρίπτουν, γράφουν τα ωροσκόπια τους με έναν τόσο ευρύ και γενικό τρόπο ώστε ο καθένας θα μπορούσε να βρει κάτι που να ισχύει για εκείνον, ειδικά αν ψάχνει για κάτι τέτοιο. Αλλά τον Μάρτιο του 2020, όταν κατέφθασε η παγκόσμια πανδημία, το μέγεθος και η καθολικότητά της ήρθαν σε αντίθεση όχι μόνο με την αστρολογία, αλλά και με την ιδέα ότι κάθε ζώδιο έχει τη δική του μοίρα. Σε τελική ανάλυση, αυτή τη στιγμή όλοι αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή  και δεν χρειάζεται να μας πει το ωροσκόπιό μας ότι θα περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι οι άνθρωποι θα άρχιζαν επιτέλους να αμφιβάλουν. Ε λοιπόν, όχι: συνέβη ακριβώς το αντίθετο αφού τα ωροσκόπια είναι τώρα πιο δημοφιλή από ποτέ. Μέσα στον καταιγισμό των ερωτημάτων που προκύπτουν καθημερινά -«Πόσο θα διαρκέσει αυτό;», «Θα γίνουν κάποτε και πάλι τα πράγματα φυσιολογικά;», «Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους υπεύθυνους;»- άρχισαν να αναδύονται και άλλα βασισμένα κυρίως στα ζώδια: «Είναι ανάδρομος ο Ερμής;», Πότε ήταν η τελευταία σύνοδος Κρόνου / Πλούτωνα (όπως έγινε τον Ιανουάριο);».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Λούσι Γκριν, αναλύτρια πολιτισμικών τάσεων, τα περιοδικά Dazed και Refinery29 ανέφεραν μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα των σελίδων τους, που σχετίζονται με τα ζώδια. Το ωροσκόπιο του Dazed Beauty σημείωσε αύξηση 22% αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Και το άρθρο του Refinery29 «Η σούπερ ροζ πανσέληνος (του Απριλίου) στον Ζυγό είναι καλό νέο για τα Αισθηματικά σας» ήταν ένα από τα κορυφαία του περασμένο μήνα.

Η Τσέινι Νίκολας είναι ένα είδος «αστρολόγου κοινωνικής δικαιοσύνης» (Facebook / Chani Nicholas)

Η Comscore, εταιρεία ανάλυσης δεδομένων των media, δείχνει ότι η επισκεψιμότητα σε σημαντικές ιστοσελίδες Αστρολογίας όπως οι Astro, CafeAstrology, και AstrologyZone της κυρίας Μίλερ, αυξήθηκε σημαντικά τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

«Η αστρολογία για εμάς είναι μια κατηγορία με σταθερά υψηλή απόδοση σε όλες τις ιστοσελίδες μας», δήλωσε στους New York Times η Εμα Ρόζενμπλουμ, αρχισυντάκτρια της κατηγορίας Lifestyle στο Bustle Digital Group, «Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της μεγάλης αβεβαιότητας, διπλασιάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι, αντί για τις παραδοσιακές θρησκείες και την πνευματικότητα, καταφεύγουν στα ωροσκόπια», λέει.

Η αστρολογία ξύπνησε

Κάποτε τα ωροσκόπια ήταν μάλλον απολιτικά. Υπόσχονταν ταξίδια, καλύτερες αμοιβές και, φυσικά, ευκαιρίες στα αισθηματικά. Ελάχιστοι αστρολόγοι μιλούσαν για την παγκόσμια οικονομία, τη συστημική ανισότητα και άλλα πράγματα που αναμφισβήτητα επηρεάζουν τη μοίρα ενός ατόμου. Αλλά τα τελευταία χρόνια, το είδος έχει προχωρήσει σε μια πιο πολιτικοποιημένη και οικονομικά συνειδητοποιημένη κατεύθυνση. Βασικά, η αστρολογία ξύπνησε.

Η Τσέινι Νίκολας, ένα είδος «αστρολόγου κοινωνικής δικαιοσύνης», έχει αποκτήσει μια ομάδα ακολούθων για τις στοχαστικές, κοινωνικά συνειδητές αστρολογικές αναλύσεις της, οι οποίες συχνά αναφέρονται στην ψυχική υγεία, την ομοφιλοφυλία και την προοδευτική πολιτική.

Η Νίκολας είπε ότι ήξερε πως το 2020 θα ήταν δύσκολο, αλλά δεν ήταν μόνο τα άστρα που της έδωσαν αυτή την ένδειξη. «Είναι έτος εκλογών», είπε, «Και τα χρόνια των εκλογών είναι πάντα δύσκολα». Προσθέτοντας τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη ύφεση και τους δικούς της αστρολογικούς υπολογισμούς, η Νίκολας αισθάνθηκε σίγουρη για τις εικασίες της.

«Αυτή η πανδημία είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, παρόλο που γνωρίζαμε ότι η φετινή θα ήταν δύσκολη χρονιά. Το θέμα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα; Τότε είναι που κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν κοιτάζουμε συνέχεια στους πλανήτες», λέει.

Η Στεφ Κόιφμαν άφησε τη δημοσιογραφία για την ιστοσελίδα αστρολογίας The Daily Hunch (Facebook/ thedailyhunch)

Η Στεφ Κόιφμαν, πρώην δημοσιογράφος που ίδρυσε την ιστοσελίδα The Daily Hunch με εξατομικευμένα καθημερινά ωροσκόπια, συμφωνεί ότι η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας εργαλεία για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και των καθημερινών απογοητεύσεων και φόβων που προκαλούνται από την πανδημία.

«Νομίζω ότι η αστρολογία μπορεί να προσφέρει παρηγοριά επειδή έχει έναν τρόπο να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να αποκαλύπτει αρχετυπικά μοτίβα. Επιτρέπει στους ανθρώπους να λένε όσα αισθάνονται ήδη», λέει η Κόιφμαν, «Είναι επίσης ένας τρόπος να προσανατολίζεται κανείς στην ιστορία και τον χρόνο. Ακόμη, βοηθάει να πας πέρα από το “ω Θεέ μου, γιατί συμβαίνει αυτό σε μένα;” Έτσι λειτουργεί ο χρόνος. Είναι ένας κύκλος».

Μετά τη φασαρία για τις ανακριβείς προβλέψεις της, πάντως, οι ακόλουθοι της Σούζαν Μίλερ ήθελαν να μάθουν την άποψή της για την εξέλιξη της πανδημίας. Και η αστρολόγος δημοσίευσε την ανάλυσή της για τον κορονοϊό στα μέσα Μαρτίου κερδίζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη των θαυμαστών της.

«Η Ιταλία κυβερνάται από τους Διδύμους,οι οποίοι κυβερνούν τους πνεύμονες, γι’ αυτό και η Ιταλία χτυπήθηκε τόσο σκληρά» εξηγεί η Σούζαν Μίλερ (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Στο άρθρο της αποδίδει την ευθύνη στον Πλούτωνα, γιατί ο μικρός αλλά ισχυρός πλανήτης «ασχολείται με τεράστια οικονομικά ζητήματα, μάζες ανθρώπων και ιούς». Στη συνέχεια εξηγεί γιατί ορισμένες χώρες επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες: «Η Ιταλία κυβερνάται από τους Διδύμους, επειδή ο Ιούνιος είναι ο μήνας που οι πολίτες γιορτάζουν την ενοποίηση της Ιταλίας. Το ζώδιο των Διδύμων κυβερνά τους πνεύμονες, γι’ αυτό και η Ιταλία χτυπήθηκε τόσο σκληρά, αυτός ο ιός επιτίθεται στους πνεύμονες».

Όσο για τη μοίρα των Ηνωμένων Πολιτειών (Καρκίνος, παρεμπιπτόντως), η Μίλερ προέβλεψε ότι ο ιός θα «μαίνεται» μέχρι τον Μάιο, στη συνέχεια θα γίνει αδύναμος για να επιστρέψει το φθινόπωρο, και ενδεχομένως να εξαπλωθεί πάλι έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η «πρόβλεψή» της ταιριάζει με όσα είχαν ήδη πει κορυφαίοι γιατροί σχετικά με την πρόοδο του ιού. Ισως, λοιπόν, η κυρία Μίλερ -όπως άλλωστε πολλοί αστρολόγοι της νεότερης γενιάς- δεν παίρνει ενδείξεις μόνο από τα άστρα αυτές τις μέρες. Για τη λεγεώνα των πιστών θαυμαστών της, ωστόσο, το μέσο μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από το μήνυμα.

Η πρόβλεψη του Λεφάκη

Για την Ιστορία πάντως, στις προβλέψεις του για το 2020, ο Κώστας Λεφάκης, έγραφε ότι τον Μάρτιο θα είναι σαν να αφυπνίζονται οι τέσσερις ιππότες της Αποκάλυψης, ενώ, το ίδιο διάστημα, σε χώρες του δυτικού κόσμου θα τεθεί θέμα στέρησης βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου…