703
Στο Λονδίνο το «Supper» παραδίδει στο σπίτι εμβληματικά πιάτα όπως ο μαύρος μπακαλιάρος με γλυκιά σάλτσα μίσο του «Nobu» και η πάπια Πεκίνου του «Hakkasan» | Protagon Creative

Πάρτι και ακριβά εστιατόρια στην εποχή της καραντίνας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 14:30
Στο Λονδίνο το «Supper» παραδίδει στο σπίτι εμβληματικά πιάτα όπως ο μαύρος μπακαλιάρος με γλυκιά σάλτσα μίσο του «Nobu» και η πάπια Πεκίνου του «Hakkasan»
|Protagon Creative

Πάρτι και ακριβά εστιατόρια στην εποχή της καραντίνας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 14:30

Το lockdown, όπως αποδείχτηκε, δεν είναι ικανό να σου στερήσει τα καλύτερα πράγματα στη ζωή. Αρκεί να έχεις πολλά λεφτά.

Οι πλούσιοι Λονδρέζοι, για παράδειγμα, που θα ήθελαν να απολαύσουν ένα γεύμα από τα πολυτελή εστιατόρια σαν το «Hakkasan» ή το «Nobu», δεν έχουν παρά να το παραγγείλουν και να τους παραδοθεί στην πόρτα τους. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που παραγγέλνουν και από τα δύο…

«Πελάτες μού έχουν πει: “Δεν μαγειρεύω, δεν ξέρω πώς”», λέει στους  Times ο Πίτερ Γεωργίου, ιδρυτής του Supper. «Έχω ανθρώπους που παραγγέλνουν γεύμα και δείπνο καθημερινά», συμπληρώνει.

Το Supper είναι μια υπηρεσία delivery, που προμηθεύει τους πελάτες του με φαγητό από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου. Πριν από την κρίση του κορονοϊού, η επιχείρηση δεν είχε την τωρινή επιτυχία αφού έκανε τεράστιες προσπάθειες να προσελκύσει εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών με αστέρια Michelin να ετοιμάζουν φαγητό takeaway.

Τις πρώτες τρεις ημέρες του lockdown, η εταιρεία του κ. Γεωργίου είχε μηδέν δουλειά. Στη συνέχεια, όμως, υπέγραψε το «Hakkasan», ακολούθησε το «Zuma» και μετά πήραν όλοι φόρα. «Τώρα έχουμε εστιατόρια που περιμένουν στην ουρά για να μπουν στην πλατφόρμα μας», λέει, ενώ στο μεταξύ η ζήτηση των πελατών έχει αυξηθεί κατά 700%.

Μεταξύ αυτών και μια οικογένεια από το Σάρεϊ, μια περιοχή πλουσίων κοντά στο Λονδίνο, που συνηθίζει να στέλνει τον οδηγό της για να παραλάβει δείπνα των περίπου 1.500 λιρών τη φορά, χωρίς κρασί…

Το «Hide», εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Μέιφεαρ, μπήκε σχεδόν αμέσως στη λίστα. Ένας κύριος από το Κένσινγκτον (άλλη πλούσια περιοχή, εντός Λονδίνου, παραγγέλνει καθημερινά κροκ μεσιέ με μαύρη τρούφα. Έχουν επίσης παραγγελίες για πολλαπλές παραδόσεις σε διαφορετικά σπίτια για εικονικά πάρτι.

Γεγονός είναι ότι μετά την αμηχανία των πρώτων ημερών όλοι προσαρμόζονται στο lockdown και όσοι έχουν χρήματα βρίσκουν τρόπους να τα κάνουν όλα αλλιώς. Κάποιοι «πάνε» σε θεματικά πάρτι που διοργανώνει το «Annabel’s» και άλλοι «συμμετέχουν» σε βραδιές γευσιγνωσίας κρασιού του «67 Pall Mall». Όλα αυτά φυσικά γίνονται εικονικά.

Η επιτυχία, για πολλούς, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα αντέδρασαν στην καραντίνα. Η Λούσι Τσάλεντζερ, η οποία διευθύνει το «Polo & Tweed», πρακτορείο που προμηθεύει προσωπικό σε πλούσιους, δήλωσε στους  Times: «Είχαμε ανθρώπους που συνήθιζαν να προσλαμβάνουν σεφ πριν από το lockdown γιατί δεν ήθελαν να μαγειρέψουν και γιατί δεν ξέρουν πώς να μαγειρεύουν». Μετά την επιβολή της απαγόρευσης η ζήτηση της υπηρεσίας αυξήθηκε δύο έως τρεις φορές.

Η «Quintessentially», εταιρεία παροχής υπηρεσιών πολυτελείας, δεχόταν αιτήματα από πελάτες της που ήθελαν να απομονωθούν σε ρομαντικούς πύργους και κάστρα με τάφρους στην Σκωτία ή στη νότια και κεντρική Αγγλία και χρειάζονταν υπηρετικό προσωπικό.

Οι κανόνες άλλαξαν, όμως, μετά το lockdown. Η Polo & Tweed έλαβε αιτήματα για νέο προσωπικό αλλά η κυρία Τσάλεντζερ  δήλωσε ότι στην εταιρεία τους αποφάσισαν ότι «δεν θα ήταν σωστό κατά τη διάρκεια του lockdown» να παρέχουν προσωπικό και τα τρία ελικόπτερά της παραμένουν στο έδαφος.

Επίσης και η «Quintessentially»,, δεν ναυλώνει ιδιωτικά τζετ σε όσους θα ήθελαν να αποδράσουν. Υπάρχει λόγος φυσικά: τον περασμένο μήνα ένα ιδιωτικό τζετ πέταξε από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Μασσαλία με επτά άνδρες και τρεις γυναίκες, η αστυνομία, όμως απαγόρευσε την αποβίβασή τους και τους διέταξε να κάνουν στροφή και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οπότε όλοι προσαρμόζονται αναλόγως. Για τους πλούσιους η καθαριότητα είναι επίσης ένα πρόβλημα όταν δεν έχουν προσωπικό που ζει μέσα στο σπίτι τους. Οι BRS Cleaning Contractors είναι μια από τις εταιρείες που καλύπτουν το κενό στην Αγγλία. Συνήθως αναλαμβάνει βιομηχανικούς καθαρισμούς ή τον καθαρισμό μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών.

Ξαφνικά, όμως αναδύθηκε και η ανάγκη για την καθαριότητα σπιτιών αφού κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το καθάρισμα είναι κάτι πιο περίπλοκο από ό,τι είναι πραγματικά. Οι υπάλληλοι του BRS λοιπόν πηγαίνουν σε σπίτια πλήρως εξοπλισμένοι με γάντια και μάσκες, συχνά ακόμη και με ολόκληρη στολή προστασίας και μέχρι να τελειώσουν τον «βαθύ καθαρισμό του Covid 19» τα μέλη της οικογένειας περιμένουν υπομονετικά κλεισμένα σε ένα δωμάτιο.

Ακόμη, υπάρχουν πολλά αιτήματα για βοήθεια online από δασκάλους και ανθρώπους που μπορούν να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά. Ομοίως, τα πάρτι γενεθλίων των παιδιών δεν χρειάζεται να ακυρωθούν. Η «Quintessentially»  διαθέτει μάγους και DJ’s για πάρτι στο Zoom, φυσικά, ενώ τσάντες με λιχουδιές παραδίδονται στα σπίτια των καλεσμένων…

Με άλλα λόγια, η ζωή είναι εύκολη όταν έχεις λεφτά. Αλλά αυτό είναι κάτι που το ξέραμε, δεν χρειαζόταν ο κορονοϊός για να μας το επιιβεβαιώσει.