213
Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινόσαυρου που κολυμπούσε και κυνηγούσε σε υδάτινο περιβάλλον | Yusik Joi

Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος με κολυμβητικές ικανότητες πιγκουίνου

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 21:18
Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινόσαυρου που κολυμπούσε και κυνηγούσε σε υδάτινο περιβάλλον
|Yusik Joi

Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος με κολυμβητικές ικανότητες πιγκουίνου

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2022, 21:18

Ονομάστηκε natovenator polydontus, που σημαίνει «κολυμβητής κυνηγός με πολλά δόντια» και είναι ένα άγνωστό μέχρι σήμερα είδος δεινόσαυρου, που ζούσε πριν από περίπου 70 εκατ. έτη σε μια περιοχή της σημερινής Μογγολίας.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, αυτός ο μίνι δεινόσαυρος είχε μέγεθος παρόμοιο με ενός κοτόπουλου, μακρύ λαιμό σαν κύκνο, χέρια παρόμοια με τα πτερύγια ενός πιγκουίνου, ενώ το σώμα του είχε σχήμα τορπίλης, δημιουργώντας ένα αεροδυναμικό σύνολο που του επέτρεπε να κυνηγά με επιτυχία ψάρια. Στο οπλοστάσιο του μικρού σαρκοφάγου δεινόσαυρου βρίσκονταν πολύ ισχυρά για το μέγεθος του σαγόνια, με πολύ μεγάλο αριθμό δοντιών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Στηβ Μπρουσέιτ αναφέρει ότι το απολίθωμα ανοίγει την πιθανότητα ορισμένοι δεινόσαυροι να βρίσκονταν για  περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και πιθανώς να ένιωθαν εκεί πιο οικεία από ό,τι στη στεριά.

«Οι δεινόσαυροι παρουσιάζουν εκπληκτική ποικιλομορφία. Κατά τη διάρκεια των 150 εκατ. ετών εξέλιξής τους υπήρξε μια άνθιση διαφορετικών ειδών, από γίγαντες μεγαλύτερους από αεριωθούμενα αεροπλάνα μέχρι σπρίντερ και από δεινόσαυρους που έσκαβαν το έδαφος μέχρι φτερωτά είδη που μπορούσαν να πετάξουν. Αυτό που πιστεύαμε ότι δεν έκαναν οι δεινόσαυροι ήταν να μπαίνουν στο νερό και να έχουν κολυμβητικές ικανότητες παρόμοιες με εκείνες των δελφινιών», αναφέρει ο Μπρουσέιτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News