278
Ποια μπορεί να είναι η ηλικία των εικονιζομένων λαμπραντόρ ριτρίβερ; Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε, πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε | Shutterstock

Αλήθεια, τι ηλικίας είναι οι σκύλοι μας;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 20:39
Ποια μπορεί να είναι η ηλικία των εικονιζομένων λαμπραντόρ ριτρίβερ; Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε, πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε
|Shutterstock

Αλήθεια, τι ηλικίας είναι οι σκύλοι μας;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 20:39

H κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένα έτος για τους σκύλους αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινα έτη. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι αυτή η παραδοχή δεν είναι απλά λανθασμένη αλλά εντελώς εκτός πραγματικότητας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν στο DNA, δηλαδή τις χημικές τροποποιήσεις στο γονιδίωμα που δεν μεταβάλλουν την αλληλουχία του DNA αλλά μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να αδρανοποιήσουν κάποια γονίδια. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν ένα «επιγενετικό ρολόι» των σκύλων που εντοπίζει την ηλικία των κυττάρων και των ιστών ενός οργανισμού.

Σύμφωνα με αυτό το ρολόι, οι σκύλοι τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και ειδικά τον πρώτο χρόνο γερνάνε με ταχύτατο ρυθμό και όσο περνούν τα χρόνια η γήρανση επιβραδύνεται. Με βάση αυτό το ρολόι ένας σκύλος ενός έτους έχει «ανθρώπινη» ηλικία περίπου 30 ετών, ένας τετράχρονος σκύλος αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 52 ετών, ενώ ένας γέρικος σκύλος 14 ετών έχει την ηλικία ενός 75χρονου ανθρώπου.

Για να στηρίξουν τα ευρήματά τους οι ερευνητές αναφέρουν ως παράδειγμα της επιταχυνόμενης γήρανσης των σκύλων το γεγονός ότι σε ηλικία περίπου εννέα μηνών είναι σε θέση να γεννήσουν. Η ανακοίνωση των ερευνητών προκάλεσε όπως είναι ευνόητο σοκ τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο φυσικά και στους αμέτρητους κατόχους και φίλους των σκύλων.

Κάποιοι ειδικοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι η έρευνα έγινε με τη μελέτη μόνο μιας ράτσας σκύλων (λαμπραντόρ ριτρίβερ) οπότε πρέπει να γίνουν νέες έρευνες και σε άλλα είδη ενώ άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να «μεταφραστούν» απόλυτα τα χρόνια των σκύλων σε ανθρώπινα, καθώς, πέρα από τις βιολογικές αλλαγές στο «επιγενετικό ρολόι», υπεισέρχονται θέματα ορμονικά και θέματα συμπεριφοράς.