311
Πασπαλίζουμε τις καστανιόλε με ζάχαρη | Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα ιταλικά: Καστανιόλε, τα λουκουμαδάκια του Καρναβαλιού

Μαρίνα Μαυρομάτη 4 Φεβρουαρίου 2019, 12:06
Πασπαλίζουμε τις καστανιόλε με ζάχαρη
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα ιταλικά: Καστανιόλε, τα λουκουμαδάκια του Καρναβαλιού

Μαρίνα Μαυρομάτη 4 Φεβρουαρίου 2019, 12:06

Οι καστανιόλε (castagnole) είναι ένα από τα πίο χαρακτηριστικά γλυκά του Καρναβαλιού κυρίως στη Κεντρική, αλλά και στην Βόρεια Ιταλία. Οπως έχουμε ξαναπεί, σύμφωνα με την ιταλική παράδοση, καθ’ όλη την περίοδο του Καρναβαλιού, τα τηγανητά γλυκά έχουν την τιμητική τους και θα τα συναντήσετε σε πολλές παραλλαγές σε όλη την χερσόνησο.

Η πρώτη αναφορά στις καστανιόλε βρέθηκε σε χειρόγραφο του 16ου αιώνα, που φυλάσσεται στα κρατικά αρχεία της πόλης Βίτερμπο, όπου είναι καταγεγραμμένες τέσσερις συνταγές για το δημοφιλές αυτό γλυκό! Το όνομα τους προέρχεται από τα κάστανα (castagne στα ιταλικά), αφού το μέγεθος και το σχήμα τους μπορούμε να πούμε ότι θυμίζει τον χειμωνιάτικο καρπό.

Σε κάποιες περιοχές τις λένε και fave, δηλαδή κουκιά. Συνήθως μπορεί να τις βρει κανείς στα ζαχαροπλαστεία σχεδόν σε όλη την Ιταλία, σίγουρα κατά την περίοδο του Καρναβαλιού, αλλά γενικά και από τα Θεοφάνεια μέχρι το Πάσχα.

Τα υλικά της συνταγής είναι λίγα και βρίσκονται σε όλα τα σπίτια: αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, βούτυρο. Συνήθως αρωματίζονται με ξύσμα από λεμόνι ή με λικέρ (κατά κύριο λόγο με άρωμα γλυκάνισου), αλλά και με ξύσμα από πορτοκάλι ή με βανίλια. Με αυτά τα απλά υλικά, φτιάχνεται μια ζύμη η οποία έπειτα κόβεται σε κομματάκια, που τηγανίζονται σε καυτό λάδι ή λαρδί.

Εκτός από τις απλές καστανιόλε, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές με γέμιση, πού μπορεί να είναι κρέμα ζαχαροπλαστικής, κρέμα σαντιγί, μασκαρπόνε, νουτέλα ή κομματάκια σοκολάτας.

Για όσους δεν συμπαθούν τα τηγανητά γλυκά ή θέλουν να τα αποφύγουν, γιατί σίγουρα έχουν αρκετές θερμίδες, οι καστανιόλε μπορούν να ψηθούν και στον φούρνο, αλλά βέβαια δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Υπάρχει τέλος και η παραλλαγή με μαγιά μπύρας, που δίνει πιο αφράτη υφή, και τις κάνει να μοιάζουν πιό πολύ με λουκουμάδες. Συνήθω;ς οι καστανιόλε σερβίρονται πασπαλισμένες με ζάχαρη, αλλά μπορεί να τις βρείτε και με μέλι.

Η συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα έχει άρωμα πορτοκαλιού και αντί για βούτυρο περιέχει μασκαρπόνε.

Δείτε τη συνταγή εδώ