230
Είναι πολύ μαλακά αλλά και τραγανά γιατί πανάρονται πριν ψηθούν | Μαρίνα Μαυρομάτη

Σοφιτσίνι: βιομηχανική λιχουδιά με κόλπα σπιτικά

Μαρίνα Μαυρομάτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, 09:00
Είναι πολύ μαλακά αλλά και τραγανά γιατί πανάρονται πριν ψηθούν
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Σοφιτσίνι: βιομηχανική λιχουδιά με κόλπα σπιτικά

Μαρίνα Μαυρομάτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, 09:00

Σοφιτσίνι (Sofficini), σε ελεύθερη μετάφραση από τα ιταλικά, σημαίνει τρυφερούλια, μαλακούτσικα! Δεν πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή, αλλά για βιομηχανοποιημένο προϊόν, ένα είδος μικρών καλτσόνε (ή παντζερόττι) με γέμιση τυριού που λιώνει και αλλαντικά ή σπανάκι, τα οποία είναι παναρισμένα και τηγανίζονται ή ψήνονται στον φούρνο, όπως και τα fish sticks.

Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι το κέλυφος τους είναι πολύ μαλακό και λιώνει στο στόμα, καθώς δεν είναι το γνωστό ζυμάρι ψωμιού, αλλά ένα είδος ρου (roux). Αγαπημένα ιδίως των μικρών παιδιών, αλλά και των μεγάλων, από το 1975 που λανσαρίστηκαν στην αγορά, έχουν εμπλουτιστεί με διάφορες γεύσεις και αποτελούν ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα της εταιρείας.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι το βιομηχανοποιημένο προϊόν -όπως και τα περισσότερα ανάλογα προϊόντα- δεν είναι ακριβώς υγιεινό και δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να διαλέγει ένας γονιός για την διατροφή των παιδιών του: οι αναλογίες των φυσικών πρώτων υλών είναι πολύ μικρές και φυσικά όλο το υπόλοιπο είναι χημεία και κορεσμένα λιπαρά…

Προσωπική μου επιλογή να κρατάω μακριά από την κουζίνα μου τέτοιου είδους προϊόντα, προσπαθώντας να κλείνω μάτια, αυτιά αλλά και το στόμα στις σειρήνες της εύκολης και γρήγορης λύσης στο φαγητό, της ιδιαίτερα νόστιμης γεύσης (αποτέλεσμα ενισχυτικών γεύσης) αλλά και της εκάστοτε μόδας που επιβάλλεται από τη διαφήμιση.

Όταν όμως επιχειρούμε να φτιάξουμε τα ίδια προϊόντα στο σπίτι, με τα δικά μας φυσικά υλικά, το πράγμα αλλάζει!

Δείτε τη συνταγή εδώ.