225
Ψήνουμε τα φιλέτα γαλοπούλας στη γάστρα | Γεωργία Παπανδρέου

#menoumespiti: Φιλέτο γαλοπούλας με χουρμάδες, μήλο, τσάι, πορτοκάλι

Γεωργία Παπανδρέου 31 Μαρτίου 2020, 16:01
Ψήνουμε τα φιλέτα γαλοπούλας στη γάστρα
|Γεωργία Παπανδρέου

#menoumespiti: Φιλέτο γαλοπούλας με χουρμάδες, μήλο, τσάι, πορτοκάλι

Γεωργία Παπανδρέου 31 Μαρτίου 2020, 16:01

Μένουμε σπίτι μέρες τώρα, κι αναζητούμε τρόπους για να μαγειρέψουμε λίγο διαφορετικά, τα ίδια και τα ίδια υλικά, με ό,τι διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι μας.

Λίγο η εμπειρία, λίγο η επαγγελματική προϊστορία (τελικά δεν πήγαν χαμένα τόσο διαβάσματα, διορθώσεις κι επιμέλειες συνταγών στα περιοδικά μαγειρικής της ζωής μου), αλλά και το πάθος μου για μια καθημερινή  μαγειρική που ζητάει πάντα «κάτι» για να μην γίνει πληκτική, γέννησαν το σημερινό πιάτο.

Μονολογώντας στην κουζίνα, «ας βάλω αυτό το υλικό να ξεφύγω από τα τετριμμένα», «αλλά γιατί αυτό κι όχι εκείνο ή μήπως το άλλο;», έφτιαξα  ένα καινούργιο πιάτο: Ένα φουρνιστό «Φιλέτο Γαλοπούλας Γεμιστό με Χουρμάδες σε Σος Πορτοκάλι, Μήλο, Τσάι Earl Grey».

Συνήθως μαγειρεύω «εορταστικά»  τη γαλοπούλα με αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κάστανα. Σήμερα όμως είχα στο σπίτι μόνο χουρμάδες, μήλα και πορτοκάλια γι’ αυτό τροποποίησα τη συνταγή μου, αλλάζοντας το «φόντο» της.

Επίσης μουλιάζω από πριν σε τσάι βουνού κι άλλων αρωματικών βοτάνων τα αποξηραμένα φρούτα για να τους δώσω βάθος και την ευκαιρία να αρωματιστούν. Αυτή τη φορά, στο ντουλάπι υπήρχε μόνο το αγαπημένο μου Earl Grey κι έτσι η επιλογή ήταν μονόδρομος.

Τώρα που το σκέφτομαι αν είχα και γλυκό περγαμόντο (ψιλοκομμένο) θα αντικαθιστούσα με αυτό τη μαρμελάδα πορτοκάλι ενισχύοντας αυτή την αρωματική διάσταση του πιάτου. Γιατί ως γνωστόν η γαλοπούλα θέλει τα «φτιασίδια» της για να εντυπωσιάσει.

Δείτε τη συνταγή εδώ