303
Μια μαρμελάδα που θυμίζει και γλυκό του κουταλιού | Κική Τριανταφύλλη

Μαρμελάδα λεμόνι – πορτοκάλι

Κική Τριανταφύλλη 21 Μαΐου 2020, 11:37
Μια μαρμελάδα που θυμίζει και γλυκό του κουταλιού
|Κική Τριανταφύλλη

Μαρμελάδα λεμόνι – πορτοκάλι

Κική Τριανταφύλλη 21 Μαΐου 2020, 11:37

Η μαρμελάδα και το γλυκό του κουταλιού λεμόνι είναι από τα πιο αγαπημένα (μου) γλυκά. Οπότε η πρώτη σκέψη όταν έφτασαν στην κουζίνα μου τέσσερα γιγάντια λεμόνια, πάνω από ένα κιλό το μεγαλύτερο και κάπου 650 γρ το μικρότερο, δεν δίστασα ούτε στιγμή. Μετά με έπιασε πανικός… Ναι αλλά αυτά δεν είναι σαν τα λεμόνια που ξέρουμε. Αντί να το ψάξω στο Bostanistas (που έχουμε έναν σωρό από συνταγές) και στα κιτάπια μου, ζήτησα αμέσως τη βοήθεια του κοινού (άτιμο Facebook τι μας έχεις κάνει).

Ναι γιατί όχι; Μια γειτονιά έχουμε γίνει ειδικά μετά τον κορονοϊό, που δεν μπορείς πια να πεταχτείς στο σπίτι της χρυσοχέρας φίλης και γειτόνισσας, βγαίνεις στην ασφαλή ψηφιακή γειτονιά, παίρνεις τις απαντήσεις σου και ησυχάζεις. Οπότε σας τις παραθέτω γιατί είναι πραγματικά πολύτιμες αν έχετε εσπεριδοειδή στη διάθεσή σας.

Η φίλη μου η Μάρω μου έγραψε: Χωρίς ξεπίκρισμα. Η λίγη πίκρα που αφήνουν στο τέλος δίνει μια αλλά γεύση. Λίγο bitter. T ο ίδιο κάνω και με το περγαμόντο το χειμώνα, που μας αρέσει πολύ. Το ξύσμα για κέικ και χαλβά, τον χυμό με σαγκουίνια για μαρμελάδα και τη φλούδα κομμένη σε τετράγωνα κομματάκια τα βάζεις στο νερό με λεμόνι, για να μη σου μαυρίζουν μέχρι να τελειώσεις όλα τα φρούτα. Το βράζεις με ζάχαρη, το δε ζουμί που τα είχες μέσα, εγώ το βάζω σε μια κανάτα και το πίνω. Είναι υπέροχο και έχει πολύ δυνατή γεύση. Πριν βράσεις τις φλούδες φτιαξε ένα σιρόπι, αραιό. Μετά ρίχνεις τις φλούδες να βράσουν μαζί. Και το ξύσμα από τη φλούδα, με ζάχαρη σε βαζάκια στο ψυγείο. Αν έχεις ζουμί με ζάχαρη και τον δυόσμο τον βάζεις στο ποτήρι ή σε κανάτα όταν το σερβίρεις.

Δείτε όλες τις προτάσεις και τις συνταγές, και τη δική μου, κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και γλυκό, με ένα κλικ εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News