473
Το μαυροκούκι δίνει στο ψωμί μια πικάντικη γεύση | Κική Τριανταφύλλη

Γρήγορο ψωμί με αλεύρι ντίνκελ και σόδα

Κική Τριανταφύλλη 21 Ιουλίου 2022, 16:54
Το μαυροκούκι δίνει στο ψωμί μια πικάντικη γεύση
|Κική Τριανταφύλλη

Γρήγορο ψωμί με αλεύρι ντίνκελ και σόδα

Κική Τριανταφύλλη 21 Ιουλίου 2022, 16:54

Τι να λέμε τώρα. Μπορεί να απέφευγα σε όλη μου τη ζωή το junk food (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων  έτσι για την αλητεία, που λένε και κάτι φιλαράκια μου) αλλά μπορούσα να ζήσω μόνο με γλυκά, μακαρονάδες, τραχανά και ψωμοτύρι, άντε και λίγο αγγουράκι και κανένα φρούτο, για ξεκάρφωμα.

Μέχρι που τα απαίσια γαστρεντερολογικά προβλήματα (με μπόλικο κοιλόπονο), που είχα από παιδί, επιδεινώθηκαν άσχημα τελευταία. Καθόλου τυχαίο. Ναι μεν, δεν έτρωγα junk  αλλά «χτύπαγα» αλύπητα ολημερίς κάτι συγκλονιστικά νόστιμα κουλουράκια πορτοκαλιού, σιμίτια (ή κουλούρια Θεσσαλονίκης) και ωραίο ζυμωτό ψωμί από ξυλόφουρνο…

Πάνε όμως οι πόνοι και όλα τα υπόλοιπα κακά· κόπηκαν μαχαίρι, μόλις  έκοψα (μαχαίρι) το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ο γιατρός μου ήταν κάθετος στο σημείο αυτό, και πόσο δίκιο είχε! Τώρα βλέπω πίτσα και λαχταριστά καρβέλια και είναι σαν να έχω απέναντί μου ύπουλους εχθρούς.

Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει σε σχάρα

Αρχισα, λοιπόν, να ξανατρώω όσπρια (που νόμιζα ότι με πείραζαν αλλά δεν ήταν αυτά, το λαχταριστό ψωμί στο πλάι έφταιγε), σπόρια και ξηρούς καρπούς, που είχα αφαιρέσει από το διαιτολόγιό μου πιστεύοντας ότι αυτά ήταν η αιτία. Τα ξανάβαλα, όμως, στο πιάτο μου και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, απλά τα αλέθω καλά στο μούλτι και τα φυλάω σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο.

Και ψωμί τρώω και γλυκά τρώω. Και πίτσα θα φτιάξω και κουλουράκια. Αναμείνατε στην οθόνη σας. Ευτυχώς στην εποχή μας εναλλακτικά υλικά υπάρχουν και δεν χρειάζεται να στερείσαι τίποτα. Απλά αντικατέστησα το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη με αλεύρι δίκκοκο (ζέας) και ντίνκελ, και τη ζάχαρη (που σπάνια πια νιώθω την ανάγκη της) με στέβια. Αυτά τα πολύτιμα αλεύρια εξάλλου, όπως και τη στέβια, τα βρίσκεις τώρα πια σε σούπερ μάρκετ ακόμη και μικρών χωριών. Απλά χρειάζεται να μπαίνεις πιο συχνά στην κουζίνα. Και τότε κάνεις θαύματα γεύσης, πιστέψτε με.

Ταιριάζει πάρα πολύ με κατσικίσιο βούτυρο, γραβιέρα, καπνιστό σολομό ή πέστροφα

Ιδού λοιπόν ένα καταπληκτικό ψωμί με συνταγή γιατρού που λένε. Τα μυστικά του, μου τα έμαθε η φίλη μου η Αννα Γκορντούνε, που κάνει και ένα καταπληκτικό ψωμί με προζύμι, αλλά αυτό σε επόμενη συνεδρία… Δεν χρειάζεται να έχετε γαστρεντερικά προβλήματα για να το λατρέψετε.

Εμένα, τώρα, επειδή μόνο μια φέτα την ημέρα μου επιτρέπεται να τρώω, κόβω το καρβελάκι σε φέτες και το βάζω στην κατάψυξη (γιατί αν το είχα δίπλα μου θα το καταβρόχθιζα). Τυλίγω, λοιπόν, το πρωί την κατεψυγμένη φέτα σε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και σε ελάχιστα λεπτά έχω μια τραγανή νοστιμιά στο πιάτο μου.

Με λίγο κατσικίσιο βούτυρο όπως είναι ζεστό και ένα κομμάτι γραβιέρα είναι όνειρο, που δεν θέλεις να τελειώσει. Και με 1-2 κουταλίτσες, ταχίνι, φουντουκοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο δεν μπορώ να σας περιγράψω τη νοστιμιά του. Είναι επίσης το τέλειο ψωμί για καναπεδάκια με σολομό, ή ντιπ καπνιστής πέστροφας. Κανονίστε.

Δείτε εδώ τη συνταγή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News