226
Τα μπισκότα με χαρουπάλευρο έχουν τη φυσική "σοκολατένια" γλύκα του χαρουπιού | Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μπισκότα με χαρουπάλευρο χωρίς ζάχαρη

Βαγγελιώ Κασσαπάκη 22 Μαΐου 2017, 16:51
Τα μπισκότα με χαρουπάλευρο έχουν τη φυσική "σοκολατένια" γλύκα του χαρουπιού
|Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μπισκότα με χαρουπάλευρο χωρίς ζάχαρη

Βαγγελιώ Κασσαπάκη 22 Μαΐου 2017, 16:51

Η ιδέα ήρθε από τη συσκευασία ενός έτοιμου μπισκότου που με κέρασαν κάπου, γνωστής εταιρείας.  Στην πίσω όψη, εκεί που γράφουν τα συστατικά του προϊόντος, αναφερόταν χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο, αλεύρι ολικής, αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  ζάχαρη, κάποιο σπορέλαιο και αμύγδαλα. Αν θυμάμαι καλά αναφερόταν ότι το χαρουπάλευρο ήταν το 7% (τίνος; των αλεύρων; του συνόλου;) και το χαρουπόμελο γύρω στο 2%.

Η γεύση ιδιαίτερη, υποθέτω ότι όσοι είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις πρώτες ύλες θα έβρισκαν νόστιμα αυτά τα μπισκότα. Εγώ βέβαια που είμαι οπαδός πιο «αμαρτωλών» γλυκών, απλώς συμβιβάζομαι με αυτές τις γεύσεις και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τις συγκρίνω μεταξύ τους…

Κράτησα το χαρτάκι για να συνθέσω τα δικά μου μπισκότα με χαρουπάλευρο με τις δικές μου κατ’ εκτίμηση αναλογίες. Τελικά καταστράφηκε όταν έπλυνα την ποδιά που φορούσα όσο παρασκεύαζα τα μπισκότα μου, ξεχασμένο στην τσέπη της.

Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να πρότεινα ως υγιεινό ένα μπισκότο που  θα περιείχε σπορέλαιο ως λιπαρή ουσία. Είναι γνωστό πλέον ακόμη και σε όσους στοιχειωδώς ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή ότι το ελαιόλαδο έχει την καλύτερη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες από τα υπόλοιπα λίπη και έλαια. Αλλιώς, καλύτερα βούτυρο!

Έτσι η πρώτη αντικατάσταση  που έκανα ήταν εκείνη του σπορέλαιου. Επίσης παρέλειψα τη ζάχαρη και αύξησα αναλογικά την ποσότητα του χαρουπάλευρου, που είναι φυσικά γλυκό, και του χαρουπόμελου. Ο χυμός δίνει κάποια γλύκα επίσης.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News