500
Και οι δύο αντιμετωπίζουμε δυσκολίες (για τη συμφωνία) αλλά στο τέλος η Ιστορία θα μας δικαιώσει, λέει στον Ζόραν Ζάεφ ο Πρωθυπουργός | Facebook / primeminister.gr

Ζoran do you know Prespes?

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2018, 14:22
Και οι δύο αντιμετωπίζουμε δυσκολίες (για τη συμφωνία) αλλά στο τέλος η Ιστορία θα μας δικαιώσει, λέει στον Ζόραν Ζάεφ ο Πρωθυπουργός
|Facebook / primeminister.gr

Ζoran do you know Prespes?

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2018, 14:22

«Hταν δίκαιο, έγινε πράξη» και για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, καθώς ο Πρωθυπουργός «ανέβασε» ένα σύντομο βίντεο, υπό τη γνωστή μουσική υπόκρουση, με στιγμές από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, παραμονές της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ζοran do you the region of Prespes?» ακούγεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας και λίγο πιο κάτω στο βίντεο εμφανίζεται να εκφράζει στον κ.  Ζάεφ τη χαρά του που θα είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη «Βόρεια Μακεδονία».

Αμφότεροι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά στο τέλος η Ιστορία θα μας δικαιώσει εκτιμά ο Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι, μαζί γράφουμε Ιστορία φίλε μου, του απαντά εκείνος.

«Μεγάλη διπλωματική νίκη»

Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο τονίζεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τη χώρα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, υποργαμμίζεται, υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Αναλυτικά το κείμενο:

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της SevernaMakedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Κατοχυρώνουμε, πάγιες ελληνικές διεκδικήσεις, που αφορούν όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη.

Στα αξιοσημείωτα του νέου σποτ του Μαξίμου, η παρουσία για πρώτη φορά του ίδιου του εμπνευστή τους, Θανάση Καρτερού, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού (φωτ. κάτω)

kart

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. https://primeminister.gr/2018/07/13/20257

Geplaatst door Alexis Tsipras op Vrijdag 13 juli 2018

Το ερώτημα είναι τι θα πει τώρα ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα -και γνωστός πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών- Πάνος Καμμένος, που σίγουρα πρέπει να ένιωσε μια ανατριχίλα βλέποντας το βιντεάκι του Μαξίμου.

Ο συγκυβερνήτης έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ, οπότε μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να προλαβαίνει να επισκεφθεί, ως Πρωθυπουργός, τη «Βόρεια Μακεδονία»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...