503
|

Μπακογιάννη: Ο Τσίπρας έπρεπε να έχει στείλει πίσω στην Τουρκία τους 9 τρομοκράτες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2018, 10:04

Μπακογιάννη: Ο Τσίπρας έπρεπε να έχει στείλει πίσω στην Τουρκία τους 9 τρομοκράτες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2018, 10:04

Αίσθηση προκάλεσε η άποψη που εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το θέμα των κρατούμενων στην Αδριανούπολη αξιωματικών Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Μακριά από λογικές συμψηφισμού, όπως διευκρίνισε, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ικανοποιήσει το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία τους εννέα τρομοκράτες που συνελήφθησαν στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2017.

Ερωτηθείσα στη συνέντευξή της τι διαφορετικό θα έκανε αν ήταν στη θέση του Aλέξη Τσίπρα, όσον αφορά την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, αφού χαρακτήρισε «προκλητική» τη στάση του Ερντογάν στο ζήτημα, εξήγησε:

«Δεν θα δεχόμουν ποτέ τον συμψηφισμό των δύο υποθέσεων, αλλά όταν μία χώρα έχει στο έδαφός της ανθρώπους που, κατά δήλωση της δικής μας χώρας, ήθελαν να δολοφονήσουν τον τούρκο πρόεδρο, έπρεπε να τους είχες στείλει πίσω».

«Αν αυτοί είχαν στη χώρα τους έναν άνθρωπο που ήθελε να δολοφονήσει τον Τσίπρα, δεν θα ζητούσαμε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δικαστεί;» διερωτήθηκε και αυτό είπε,  «δεν το λέω στη λογική του ανατολίτικου παζαριού».

Η δήλωση Μπακογιάννη

«Δεν θα δεχόμουν ποτέ – και ορθώς ο κ. Τσίπρας δεν τον δέχτηκε τον συμψηφισμό των δύο υποθέσεων. Οι τούρκοι αξιωματικοί πράγματι είναι απίστευτα βαθύ το τραύμα, είναι απολύτως βέβαιοι οι Τούρκοι ότι ήταν το ελικόπτερο που χτύπησε τον Ερντογάν και την οικογένειά του άρα υπάρχει μεγάλο θέμα για τους Τούρκους. Το άλλο αφορά δύο έλληνες αξιωματικούς που δεν έκαναν απολύτως τίποτα πέρασαν τρία μέτρα μέσα είναι αστείο και να λέγεται».

«Από την άλλη υπήρξαν κάποιες κινήσεις, οι οποίες παντελώς ασύνδετα με το θέμα και με πρωτοβουλία ελληνική έπρεπε να έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα το θέμα των τούρκων τρομοκρατών. Οταν μια χώρα έχει στο έδαφος της ανθρώπους που κατά δήλωση της χώρας ήθελαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας και η ιστορία τους είναι καταγεγγραμμένη ότι έχουν κάνει δολοφονίες, αυτούς τους δίνεις πίσω. Οχι με τη λογική του ανατολίτικου παζαριού αλλά με τη λογική ότι είμαι μια χώρα που σέβομαι τον εαυτό μου».

Όσο για τις επικρίσεις που δέχθηκε για την απόφασή της να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ οι δύο έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν επί μήνες έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές, η κυρία Μπακογιάννη επανέλαβε πως «αν μπορείς να βάλεις ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση να στηρίξεις το αίτημα απελυεθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, οφείλεις να το κάνεις».

Σημείωσε παράλληλα πως από την αρχή του όλου θέματος, ενημερώθηκε ο έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα,  ο οποίος και «ήταν παρών καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίας» της εκεί.

Ειδικά για όσα της καταλόγισε, σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, η Ντόρα Μπακογιάννη αρκέστηκε να πει ότι «ο Καμμένος έχει διαβεί εδώ και καιρό τον Ρουβίκωνα της γελοιότητας». Η εικόνα, άλλωστε, τριών ανθρώπων (σ.σ: Τσίπρας, Κοτζιάς, Καμμένος) με διαφορετικές θέσεις (για τη συμφωνία των Πρεσπών) ήταν το ευτράπελο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρατήρησε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός .

Μία σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να προσπαθεί να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, τόνισε και χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο «πρόβλημα για τη χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...