395
O Ερντογάν πρέπει να πείσει και το εσωτερικό ακροατήριο εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας» για το τουρκικό νόμισμα | CreativeProtagon

Zeit: Γιατί προς το παρόν «δεν πάμε πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 11:44
O Ερντογάν πρέπει να πείσει και το εσωτερικό ακροατήριο εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας» για το τουρκικό νόμισμα
|CreativeProtagon

Zeit: Γιατί προς το παρόν «δεν πάμε πόλεμο»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 11:44

Σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «O πόλεμος ματαιώνεται προς το παρόν», η γερμανική εφημερίδα Die Zeit απαριθμεί τρεις λόγους που έφεραν τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι του διαλόγου, έπειτα από μία μακρά περίοδο απειλών –φραστικών και επί του πεδίου– κατά της Ελλάδας και των ευρωπαίων συμμάχων της (βλ. Γαλλία).

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Ερντογάν είπε «ναι» στον διάλογο με την Αθήνα «πρώτον, διότι στο εσωτερικό έχει επιτύχει ό,τι μπορούσε να επιτύχει. Το μήνυμα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης κατά των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν “να αποκόψουν την Τουρκία από ζωτικής σημασίας υδρογονάνθρακες“, έχει περάσει πλέον στους περισσότερους Τούρκους. Το ίδιο ισχύει και για το μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αγωνίζεται σκληρά για τα δικά τους συμφέροντα. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, ακριβώς επειδή δεν θέλει να φανεί ότι διαφωνεί σε εθνικά ζητήματα, επιτίθεται και εκείνη στους Ελληνες».

Σε ελεύθερη πτώση η λίρα

Στην Τουρκία, ωστόσο, οι κλυδωνισμοί στην οικονομία συνεχίζονται, με τη λίρα να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 7,7 έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πέραν της μισής του αξίας σε λιγότερο από τρία χρόνια. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της τουρκικής οικονομίας, σε Β2 από Β1 προηγουμένως, με αρνητικό outlook. Στη συνέχεια ο οίκος υποβάθμισε και τις αξιολογήσεις για 13 τουρκικές τράπεζες.

Δεύτερον, συνεχίζει η εβδομαδιαία εφημερίδα, ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει το τίμημα μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα αποστέλλοντας πολεμικά πλοία και διοργανώνοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ιταλία και Αίγυπτος στέκονται επίσης στο πλάι της Ελλάδας. Σε περίπτωση κλιμάκωσης στην περιοχή, η Τουρκία θα ήταν απομονωμένη.

Τρίτον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Αγκυρας. «Σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της Αθήνας, ίσως το αίτημα για κυρώσεις να εισακουστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες. Ετσι, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν και άρχισε πρόθυμα να συζητά με τη καγκελάριο Μέρκελ».

«Ακόμα όμως κι αν ξεκινήσει ο διάλογος Αθήνας – Αγκυρας υπάρχει ήδη ένα πρόβλημα», επισημαίνει η Die Zeit, δεδομένου ότι «η Τουρκία δεν θέλει να μπει σε διάλογο με την Κύπρο, την οποία δεν αναγνωρίζει καν. Στο Νότο της Μεγαλονήσου, τουρκικά ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούν ήδη γεωτρήσεις. Ομως η ΕΕ δεν μπορεί να παρακάμψει τις κυπριακές θέσεις διότι, ως γνωστόν, απαιτείται ομοφωνία για τις όποιες αποφάσεις της. Και η Λευκωσία ζητεί την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...