704
Τρεις καταληψίες φυλάνε την πύλη του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Καταλήψεις σχολείων ακόμα και για τα Rafale και τη στράτευση στα 18

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 09:34
Τρεις καταληψίες φυλάνε την πύλη του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Καταλήψεις σχολείων ακόμα και για τα Rafale και τη στράτευση στα 18

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 09:34

Υπάρχει πολιτικό ή και κομματικό στίγμα στις καταλήψεις των σχολείων που γίνονται λόγω κορονοϊού; Οπως φαίνεται υπάρχει, μολονότι πολλά από τα αιτήματα των μαθητών μπορούν να θεωρηθούν δίκαια και σωστή αιχμή προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο όλο το καλοκαίρι αμέλησε να αποσυμφορήσει τις σχολικές αίθουσες (τουναντίον, αύξησε το όριο των παιδιών ανά τάξη στα ιδιωτικά σχολεία, εν μέσω πανδημίας!).

Την Τετάρτη, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασε την ελπίδα ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί, ωστόσο το γεγονός ότι περισσότερα από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας των μαθητών για τα (μη) μέτρα κατά του κορονοϊού, δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρο για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Ακόμα περισσότερο όταν φαίνεται ότι υπάρχουν και κομματικές απολήξεις πίσω από τους καταληψίες. Σε πολλά σχολεία διαπιστώθηκε αυξημένη παρουσία στελεχών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με διανομές φυλλαδίων σε μαθητές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα αιτήματα των καταληψιών δεν έχουν να κάνουν και τόσο με την Covid-19. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφει ο Απόστολος Λακασάς στο ρεπορτάζ του για την «Καθημερινή»:

«Aιτήματα που φέρουν κομματικό στίγμα, όπως η μη αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και κατά της στράτευσης στα 18, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των διεκδικήσεων των μαθητών, που έχουν προγραμματίσει για σήμερα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με εκπροσώπους γονέων και την ΟΛΜΕ».

Οι περισσότερες καταλήψεις είναι σε λύκεια και γυμνάσια Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Αχαΐας και Μαγνησίας, ενώ το ραντεβού για το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα δόθηκε για τις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια. Εδώ τα αιτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών είναι σαφή και συμπίπτουν: μείωση των μαθητών ανά τμήμα (το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις), μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας. Και εκεί κάπου «κολλάνε» οι εξοπλισμοί –αν δεν αγοράσεις Rafale, έχεις χρήματα για προσλήψεις καθηγητών, λένε.

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε η αυτοαποκαλούμενη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας που έσπευσε να δώσει πολιτικό χρώμα στο κείμενό της και επιτίθεται στην κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει ότι θα αγοράσει φέτος από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Σε εμάς λένε ότι δεν έχουν χρήματα να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη», ανέφεραν, για να προσθέσουν ότι δεν θέλουν στράτευση στα 18, την Τράπεζα Θεμάτων και βεβαίως τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες (δηλαδή την τηλεκπαίδευση).

Από την πλευρά της, η ΚΝΕ έσπευσε να καταγγείλει ότι «εισαγγελείς, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ορισμένοι διευθυντές και τοπικοί παράγοντες κυριολεκτικά έχουν πιάσει “στασίδι” έξω από τα σχολεία, προσπαθώντας είτε να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τον δίκαιο αγώνα των μαθητών για μέτρα προστασίας της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, είτε να τον συκοφαντήσουν, ταυτίζοντάς τους με “αρνητές μάσκας”. Το δικαίωμα των μαθητών για μόρφωση και υγεία δεν καταστέλλεται! Η φωνή τους κάτω από τη μάσκα και δυναμώνει και ακούγεται. Στα μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα θα δώσουν δυναμική απάντηση».

Πιστώσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών από το υπ. Παιδείας

Η ειρωνεία είναι ότι τα συλλαλητήρια γίνονται ενώ το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή διάταξη σε νομοσχέδιο που ήρθε στην Ολομέλεια, για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, το άρθρο 10 προβλέπει την ενίσχυση των πιστώσεων για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, για την ομαλή λειτουργία εκπαιδευτικών δομών τη σχολική χρονιά 2020-2021, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα πρόσθετα κονδύλια είναι ύψους έως 118 εκατ. ευρώ – επιπλέον των πρόσθετων κονδυλίων έως 200 εκατ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που προβλέφθηκαν με τον Ν. 4722/ΦΕΚ 177 Α’/15-9-2020. Τα κονδύλια αυτά προβλέφθηκαν για τη φετινή σχολική χρονιά, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών λόγω του κορονοϊού.

Γενικότερα εξάλλου η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής. Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «εξετάζονται μέτρα ώστε να μη γίνονται τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις». Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αστυνομικά μέτρα δεν θα ληφθούν, ωστόσο μελετάται να δοθεί βάρος στην ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για τις αρνητικές συνέπειες των καταλήψεων, αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της μη χρήσης μάσκας στις καταλήψεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...