351
Η Μαρία Ζαχάροβα «πολιορκούμενη» από εκπροσώπους του Τύπου στην Αττάλεια της Τουρκίας | REUTERS/Stringer

Ζαχάροβα για τις απελάσεις των 12 διπλωματών: Εχθρική κίνηση – θα απαντήσουμε κατάλληλα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 09:28
Η Μαρία Ζαχάροβα «πολιορκούμενη» από εκπροσώπους του Τύπου στην Αττάλεια της Τουρκίας
|REUTERS/Stringer

Ζαχάροβα για τις απελάσεις των 12 διπλωματών: Εχθρική κίνηση – θα απαντήσουμε κατάλληλα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 09:28

«Εχθρική κίνηση» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, την απόφαση απέλασης 12 ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

«Θα απαντήσουμε κατάλληλα», δήλωσε η κυρία Ζαχάροβα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι 12 μέλη της πρεσβείας και του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κηρύσσονται personae non gratae.

Ανάμεσα στους 12, φέρεται να είναι δύο βασικά στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, αρμόδια για την Επικοινωνία και τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αντίστοιχα.

Η απόφαση της Αθήνας (που όπως ήταν επόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας) είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών σε συνεργασία της ΕΥΠ με συμμαχικές χώρες. Οι δραστηριότητες των 12 ανεπιθύμητων -πια στην Ελλάδα- προσώπων συνδέονται, σύμφωνα με πληροφορίες, με προπαγανδιστική δραστηριότητα και προσπάθεια επηρεασμού προσώπων και οργανισμών που διαθέτουν δημόσιο βήμα.

Απελάσεις και από τη Βιέννη

Tην Πέμπτη και η Αυστρία ανακοίνωσε την απέλαση τριών ρώσων διπλωματών από την πρεσβεία στη Βιέννη, και ενός από το προξενείο της Ρωσίας στο Σάλτσμπουργκ. Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, και οι τρεις απελαύνονται για ενέργειες και συμπεριφορά που δεν συνάδουν με το διπλωματικό τους καθεστώς. Οι τρεις ρώσοι διπλωμάτες υποχρεούνται να φύγουν από την Αυστρία στις 12 Απριλίου.

H ανακοίνωση της Μαρίας Ζαχάροβα για τις απελάσεις των ρώσων διπλωμάτων έχει ως εξής:

«Στις 6 Απριλίου, 12 διπλωμάτες της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κηρύχθηκαν “personae nоn gratae”.

»Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτοφανή κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις. Επιβεβαιώνει μόνο πόσο ζήλο παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές την πορεία διάλυσης της διμερούς πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας. Είναι λυπηρό που οι αιώνες ιστορικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν, στο όνομα της “διατλαντικής αλληλεγγύης”.

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που πήραν αυτή την αβάσιμη απόφαση να εκδιώξουν το προσωπικό μας από τη χώρα, ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού. Αν και τώρα γίνονται όλα για να δυσφημιστεί η Ρωσία, να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στους διμερείς δεσμούς μας και να εξαντληθούν οι διπλωματικές αποστολές μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα σχέδια είναι καταδικασμένα να αποτύχουν μακροπρόθεσμα.

»Η Αθήνα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτήν την εχθρική κίνηση.

Θα απαντήσουμε κατάλληλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...