275
| REUTERS/Carlos Jasso

Υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης ψήφισε η Βουλή των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 21:13
|REUTERS/Carlos Jasso

Υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης ψήφισε η Βουλή των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 21:13

Με έναν νόμο που μπορεί αποδειχθεί ιστορικός, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε για πρώτη φορά υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο νόμος ζητεί τη διαγραφή της κάνναβης από τον καταλογο των ουσιών που υπόκεινται σε ελέγχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ διαγράφει και ορισμένες καταδίκες από το ποινικό μητρώο συλληφθέντων. Επιπλέον, προβλέπει την επένδυση σε κοινότητες που έχουν υποστεί δυσμενείς επιπτώσεις από τον μακρόχρονο (και εν πολλοίς ατελέσφορο) «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που άρχισε τη δεκαετία του ‘80.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 228 βουλευτές, σχεδόν όλοι Δημοκρατικοί, και κατά 164. Μόλις πέντε Ρεπουμπλικανοί υπερψήφισαν, όπως και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

Στη συνέχεια ο νόμος πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να τεθεί σε ισχύ. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί στέκονται αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο αποποινικοποίησης, όχι όμως και ο Τζο Μπάιντεν.

Αν συμβεί αυτό, όπως τονίζει το BBC, θα γεφυρωθεί ένα χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα μέτρα των πολιτειών και σε αυτά του ομοσπονδιακού κράτους.

Ένας στους τρεις αμερικανούς ζει σε Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, που επιτρέπουν τη χρήση και πώληση κάνναβης. Συνολικά 38 Πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση για ιατρικούς λόγους. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών εγκρίνουν την χρήση κάνναβης στην ιατρική.

Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα η κάνναβη θεωρείται ναρκωτικό κατηγορίας Ι, δηλαδή χωρίς χρησιμότητα στην ιατρική και ουσία της οποίας μπορεί να κάνει κάποιος υπερβολική χρήση.

Πολλοί βουλευτές, κατά συζήτηση, σημείωσαν ότι η απαγόρευση πλήττει σημαντικά μειονοτικές κοινότητες (Αφροαμερικανοί ή Ισπανόφωνοι) και συντηρεί «μια κληρονομικά φυλετικών αδικιών». Οι Αφροαμερικανοί μάλιστα είναι τρεις φορές πιο πιθανό να συλληφθούν για παράνομη χρήση σε σχέση με τους λευκούς, παρά το ότι τα επίπεδα χρήσης είναι παρόμοια στις δύο κοινότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...