632
Η Γκιταντζάλι Ράο ποζάρει στο εξώφυλλο του περιοδικού | Time

Μία 15χρονη επιστήμονας είναι το πρώτο «Παιδί της Χρονιάς» για το Time

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 20:23
Η Γκιταντζάλι Ράο ποζάρει στο εξώφυλλο του περιοδικού
|Time

Μία 15χρονη επιστήμονας είναι το πρώτο «Παιδί της Χρονιάς» για το Time

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 20:23

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το περιοδικό Time προσθέτει μία ξεχωριστή διάκριση για ανήλικους στην παραδοσιακή του ανακήρυξη ενός ανθρώπου ως «Πρόσωπο της Χρονιάς».

Ετσι, το περιοδικό επέλεξε μία 15χρονη επιστήμονα και εφευρέτρια για να της απονείμει τον τίτλο «Παιδί της Χρονιάς».

Η Γκιταντζάλι Ράο από το Ντένβερ του Κολοράντο, δεν είναι άγνωστη στον επιστημονικό χώρο. Εχει ήδη εφεύρει νέες τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς, όπως μία συσκευή που εντοπίζει μόλυβδο στο πόσιμο νερό, μία εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει περιστατικά εκφοβισμού στο Διαδίκτυο και ένα διαγνωστικό εργαλείο για άτομα με εθισμό στα οπιοειδή.

Για την ποιότητα του πόσιμου νερού ενδιαφέρθηκε από τα 10 της, όταν είδε στην τηλεόραση ένα ρεπορτάζ για το Φλιντ του Μίσιγκαν, όπου πολλοί κάτοικοι πέθαναν από καρκίνο λόγω του μόλυβδου στο ποτάμι από όπου προμηθευόταν το νερό η πόλη. Με την ιδέα της έχει κερδίσει επιστημονικούς διαγωνισμούς και χρηματικά έπαθλα 50.000 δολαρίων, τα οποία χρησιμοποίησε για να βελτιώσει τον αισθήτηρα εντοπισμού του μόλυβδου. Συνεργάζεται με τον δήμο του Ντένβερ και την εταιρεία υδροδότησης για να αναπτύξει το πρωτότυπο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Χάρη στην εφεύρεσή της μπήκε στη λίστα του  Forbes με τους 30 πρωτοπόρους κάτω των 30 ετών.

Η Ράο, που θέλει να σπουδάσει Γενετική και Επιδημιολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, δήλωσε μετά την ανακήρυξή της, ότι ελπίζει να εμπνεύσει άλλους ανθρώπους να σκεφτούν ιδέες «για να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου».

Η 15χρονη Αμερικανίδα, οι γονείς της οποίας κατάγονται από την Ινδία, επελέγη ανάμεσα σε 5.000 αρχικές υποψηφιότητες και πέντε τελικές. Θα τιμηθεί μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις φιναλίστ σε τηλεοπτική εκπομπή την επόμενη εβδομάδα.

Στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί, δημοσιεύεται συνέντευξη της Ράο στην Αντζελίνα Τζολί.

«Δεν μοιάζω με το στερεότυπο του επιστήμονα. Στην τηλεόραση το μόνο που βλέπω είναι επιστήμονες μεγαλύτεροι σε ηλικία, συνήθως λευκοί και οι περισσότεροι άντρες. Γι αυτό και ο στόχος μου άλλαξε. Δεν είναι πια μόνο να εφευρίσκω τρόπους και συσκευές που θα λύνουν τα προβλήματα του κόσμου, αλλά και να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Γιατί, μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία, δεν είναι εύκολο όταν δεν βλέπεις κάποιον σαν εσένα. Για αυτό θέλω να στείλω ένα μήνυμα: Αν εγώ μπορώ να το κάνω, τότε μπορείς και εσύ και οποιοσδήποτε», είπε η Ράο στη συνέντευξή της στην Τζολί.

Το εξώφυλλο του Time με την Γκιταντζάλι Ράο

Η 15χρονη Ράο μίλησε στην Τζολί και για τα πρωτοποριακά σεμινάρια που διοργανώνει μέσω υπολογιστή με ομάδες μαθητών σε αναπτυσσόμενες χώρες, σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές, μουσεία σε όλο τον κόσμο, αλλά και μεγάλους οργανισμούς, όπως η Ομάδα Νέων για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, που εδρεύει στη Σαγκάη και η Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής στο Λονδίνο.

«Οι μαθητές με τους οποίους δουλεύουν δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν. Πιστεύω ότι αν τους δώσεις την σπίθα πάνω στην οποία μπορούν να χτίσουν κάτι, τότε αυτό αλλάζει τα πάντα. Τότε, ένα ακόμα πρόσωπο στον πλανήτη θέλει να “κατεβάσει” ιδέες για να επιλύσει προβλήματα. Στο τέλος κάθε σεμιναρίου, όλοι έχουν μία ιδέα πάνω στην οποία μπορούν να δουλέψουν. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό σε 45 λεπτά, σκέψου τι μπορείς να κάνεις αν δουλεύεις για μήνες. Ενθουσιάζομαι όταν μου στέλνουν email και μου λένε ότι, «παρακολούθησα το σεμινάριό σου πριν τέσσερις μήνες και να αυτό που έφτιαξα, ένα παπούτσι που καλεί το 100», είπε χαρακτηριστικά η Ράο.

Εκτός από τις επιδόσεις της στις επιστήμες και την τεχνολογία, η Ράο είναι και δεινή πιανίστρια. Αρχισε να παίζει πιάνο από τριών χρονών όταν στην ερώτησή της «τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω κάποιον να αισθανθεί καλύτερα», η μητέρα της της είπε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει.

Το περιοδικό Time απονέμει τον τίτλο του «Προσώπου της Χρονιάς» από το 1927. Είναι η πρώτη φορά, που ξεκινά ειδική κατηγορία για ανηλίκους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...