639
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό στις 28 Ιουλίου | REUTERS/Carlos Barria

Με 1.592 νεκρούς σε μια μέρα ο Τραμπ εξυμνούσε γιατρό που πιστεύει ότι τα φάρμακα γίνονται από εξωγήινους

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 08:48
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό στις 28 Ιουλίου
|REUTERS/Carlos Barria

Με 1.592 νεκρούς σε μια μέρα ο Τραμπ εξυμνούσε γιατρό που πιστεύει ότι τα φάρμακα γίνονται από εξωγήινους

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2020, 08:48

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ανάμεσα σε δύο δεινά. Από τη μία ο κορονοϊός που θερίζει –σκότωσε 1.592 ανθρώπους μέσα σε ένα 24ωρο, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς εδώ και μήνες– και από την άλλη έχει έναν ηγέτη που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές υιοθετεί δημοσίως αντιεπιστημονικές θέσεις και τις προβάλλει στα social media, υποκύπτοντας σε μια ακατανίκητη ροπή να εμφανιστεί ως «καλύτερος» από τους επιστήμονες. Μην κρύβοντας τα συμπλέγματα κατωτερότητας που τον κυβερνούν, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να παραπονεθεί ότι ο δρ Αντονι Φάουτσι έχει υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από τον ίδιο…

Στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης –η οποία θα μείνει στην ιστορία αυτής της αλλοπρόσαλλης τετραετίας– ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτοπαρουσιάστηκε ως θύμα άδικων επικρίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε πικραμένος για τη δημοφιλία του λοιμωξιολόγου Αντονι Φάουτσι και άλλων επιστημόνων που συμμετέχουν στο κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης στην αμερικανική προεδρία. «Χαίρουν μεγάλου σεβασμού, αλλά σε κανέναν δεν αρέσω εγώ, θα φταίει μάλλον η προσωπικότητά μου, αυτό είναι όλο», γκρίνιαξε. Αλλά και αυτός δεν βοηθάει. Αντιθέτως κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος: την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, εκείνος παραπονιέται ότι ο κόσμος δεν τον αγαπάει –και παράλληλα διαφημίζει ανοησίες στα social media καλώντας ένα ήδη κλονισμένο έθνος να πάρει «υδροξυχλωρικίνη» επειδή την πρότεινε μια ημίτρελη γιατρός από το Χιούστον!

Σε μια εξέλιξη που δείχνει ότι ακόμα και το άναρχο σύμπαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αντέχει τον Τραμπ, το Twitter αφαίρεσε βίντεο που μοιράστηκε ο πρόεδρος γιατί το υλικό παραβιάζει την πολιτική της πλατφόρμας όσον αφορά την παραπληροφόρηση για την πανδημία.

Στο βίντεο, το οποίο επίσης κατέβηκε από το Facebook και το YouTube, διάφοροι γιατροί διατείνονται, μεταξύ άλλων, ότι οι μάσκες δεν χρειάζονται, αλλά και ότι «υπάρχει φάρμακο» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: η υδροξυχλωροκίνη. Το ανθελονοσιακό σκεύασμα αυτό διαφημίστηκε πολύ από τον Τραμπ όταν ακόμα η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται, όμως επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι δεν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κορονοϊού.

Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί προβάλλει ξανά το φάρμακο, ο αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε το… ένστικτο και τα αναγνώσματά του. «Έχω διαβάσει πολύ για την υδροξύ», είπε χαρακτηριστικά, προτού ισχυριστεί ότι το θέμα έχει «πολιτικές» προεκτάσεις. «Όταν συστήνω κάτι, αρέσει σε κάποιους να λένε “μην το χρησιμοποιείτε”», πρόσθεσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιους αναφερόταν.

Ο Τραμπ ερωτήθηκε ακόμη για μια από τις γιατρούς που υμνούν την υδροξυχλωροκίνη, τη Στέλλα Ιμάνιουελ, η οποία εμφανίζεται επανειλημμένα στο βίντεο.

 

Οι απίστευτες θεωρίες της Ιμάνιουελ, όπως ότι οι ΗΠΑ έχουν κυβερνηθεί από «πνεύματα ερπετών», «μισούς ανθρώπους, μισούς εξωγήινους», ότι φάρμακα παρασκευάζονται από «DNA εξωγήινων», ότι τα γυναικολογικά προβλήματα οφείλονται στο σεξ με «κακά πνεύματα», ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος στον ύπνο της από μια μάγισσα και βεβαίως ότι δεν είναι είναι απαραίτητη η χειρουργική μάσκα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, δεν προβλημάτισαν τον Τραμπ: είναι μια «εντυπωσιακή» και σπουδαία γιατρός…

Ρεκόρ θανάτων

Εν τω μεταξύ, τα στατιστικά από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έδειχναν ότι μέσα σε μία ημέρα πέθαναν 1.592 άνθρωποι, ο υψηλότερος απολογισμός από τις 15 Μαΐου. Καταγράφηκαν ακόμη περί τα 60.000 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στις SARS-CoV-2 πλέον ξεπέρασε τα 4,34 εκατομμύρια, ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 149.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί από την πανδημία σε απόλυτα μεγέθη το σκληρότερο χτύπημα σε όλο τον κόσμο.

Αν και καταγραφόταν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, οι ΗΠΑ βλέπουν από τα τέλη Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται και πάλι με πολύ ταχύ ρυθμό, ειδικά στο νότιο και στο δυτικό τους τμήμα. Αυτό συμπίπτει με τη χαλάρωση των μέτρων σε πολλές Πολιτείες.

Τα επίπεδα αυτά πάντως δεν φθάνουν εκείνα που καταγράφονταν περί τα τέλη Απριλίου, όταν, παρότι η χώρα τελούσε υπό περιορισμό, οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 ξεπερνούσαν συχνά το φράγμα των 2.000 την ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...