502
Ο θρυλικός χορογράφος Μπιλ Τ. Τζόουνς φωτογραφημένος από τον Χερμπ Ριτς, στο Λος Αντζελες το 1995 | .

Xερμπ Ριτς/ Γιατί οι σταρ παραδόθηκαν στον φακό του

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2016, 16:38
Ο θρυλικός χορογράφος Μπιλ Τ. Τζόουνς φωτογραφημένος από τον Χερμπ Ριτς, στο Λος Αντζελες το 1995
|.

Xερμπ Ριτς/ Γιατί οι σταρ παραδόθηκαν στον φακό του

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2016, 16:38

Στο συλλογικό φαντασιακό, πάμπολλα ονόματα του παγκόσμιου star system συνδέονται με ένα συγκεκριμένο φωτογραφικό πορτρέτο. Σε πρώτο πλάνο ή -τις περισσότερες φορές- σε μια στάση που είναι άμεσα αναγνωρίσιμη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το μάτι πίσω από τον φακό κατάφερε να συλλάβει και να αποτυπώσει στην αιωνιότητα, την τέλεια στιγμή που το πρόσωπο ή το σώμα υποκύπτει στη σαγήνη του φωτός.

Από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τη Μαντόνα έως τον Τζακ Νίκολσον και την Τίνα Τάρνερ, πίσω από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες όλων των διασήμων του κόσμου τούτου βρίσκεται ο Χερμπ Ριτς, ένας από τους ανατρεπτικότερους φωτογράφους του Χόλιγουντ και όχι μόνο, ο οποίος πριν αφοσιωθεί και εμπλουτίσει την τέχνη της φωτογραφίας εργαζόταν ως πωλητής επίπλων.

8
Το μοντέλο Τατιάνα Πάτιτζ με βέλο στο πρόσωπο (© Herb Ritts Foundation)

Ηδη από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και τις 5 Ιουνίου, το Palazzo della Ragione (Παλάτι της Λογικής) στο Μιλάνο αφιερώνει στον αισθαντικό φωτογράφο την πρώτη του μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ιταλία με τον τίτλο «In equilibrio». Εκτίθενται πάνω από 100 αυθεντικές φωτογραφίες, οι περισσότερες διάσημες αλλά και αρκετές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, επιλεγμένες από το μοναδικό αρχείο του Herb Ritts Foundation με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα: την «ισορροπία», όπως μαρτυρά και ο τίτλος της έκθεσης, η οποία στην περίπτωση του Ριτς, νοείται ως η ικανότητα της αποτύπωσης -με εξαιρετική μαεστρία- της φευγαλέας συνάντησης ενός προσώπου, ενός βλέμματος ή ενός σώματος με το φυσικό φως, Αυτό είναι άλλωστε το κύριο στοιχείο της εξαιρετικής του καριέρας.

3
Η Madonna φωτογραφημένη στο Χόλιγουντ το 1986  (© Herb Ritts Foundation)
1
Αλεκ Γουεκ, Λος Αντζελες, 1988 (© Herb Ritts Foundation)

Μεταξύ των πορτρέτων της έκθεσης, προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως ο Μάικλ Τζάκσον, ο Ντέιβιντ Μπόουι και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, αστέρες του Χόλιγουντ –ξεχωρίζει ένας νεότατος Ρίτσαρντ Γκιρ– τοπ μοντέλα της βιομηχανίας της μόδας, όπως η Ναόμι Κάμπελ και οι φίλες της, η Στέφανι Σέιμουρ, η Σίντι Κρόφορντ, η Τατιάνα Πάτιτζ και η Κρίστι Τέρλινγκτον, αγκαλιασμένες σε μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του. 

7
«Στέφανι, Σίντι,Κρίστι,Τατιάνα,Ναόμι». Τα απόλυτα σουπερμόντελς της εποχής ποζάρουν για τον Ριτς το 1989 (© Herb Ritts Foundation)

Πέρα, όμως, από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης εικονολατρείας, στους τοίχους της έκθεσης μπορεί να δει κανείς μαγευτικά αφρικανικά τοπία, εξαιρετικά φωτογραφικά ρεπορτάζ, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο ο Χερμπ Ριτς βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

2
(© Herb Ritts Foundation)
4
Η Στέφανι Σέιμουρ με λουλούδι στο στόμα το 1989 (© Herb Ritts Foundation)
5
«Καταρράκτης», Χόλιγουντ, 1988 (© Herb Ritts Foundation)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...