399
Η παραλία μπροστά στην έκταση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στη νήσο Καουάι | Facebook

Χαβάη: Είχε 6.000 και αγόρασε ακόμη 445 στρέμματα ο Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 14:30
Η παραλία μπροστά στην έκταση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στη νήσο Καουάι
|Facebook

Χαβάη: Είχε 6.000 και αγόρασε ακόμη 445 στρέμματα ο Ζάκερμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2021, 14:30

Νέα αγορά γης έκανε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη Χαβάη, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι φέρουν αντιρρήσεις για την έκταση που έχει στην κατοχή του στη νήσο Καουάι.

Ο ιδρυτής του Facebook και η σύζυγός του αγόρασαν 445 στρέμματα έναντι 17 εκατ. δολαρίων, για να τα προσθέσουν στα 6.000 στρέμματα που ήδη κατέχουν.

Τα 445 στρέμματα συμπεριλαμβάνουν και μία δεξαμενή νερού ηλικίας 100 ετών, το φράγμα της οποίας έσπασε το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το βόρειο μέρος του Καουάι και να σκοτωθούν επτά άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος του ζεύγους είπε ότι η δεξαμενή θεωρείται υψηλού κινδύνου και δεν έχει επιδιορθωθεί. Οι Ζάκερμπεργκ δεσμεύτηκαν ότι θα την επιδιορθώσουν.

«Ο Μαρκ και η Πρισίλα συνεργάζονται στενά με την τοπική κοινότητα για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο αγρόκτημα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμες καλλιέργειες και να προστατέψουν την άγρια πανίδα και χλωρίδα», είπε ο Μπεν Λάμπολτ, όπως σημειώνει ο Guardian.

Οι προηγούμενες αγορές γης του Ζάκερμπεργκ στην περιοχή ήταν ύψους 100 εκατ. το 2014 και 53 εκατ. τον Μάρτιο, οι οποίες περιλαμβάνουν τμήμα της παραλίας και φάρμα ζώων.

Στο παρελθόν, ο αμερικανός μεγιστάνας είχε προβλήματα με τους κατοίκους. Το 2016, οι γείτονές του θύμωσαν όταν έχτισε έναν πέτρινο τοίχο ύψους δύο μέτρων γύρω από την έκτασή του, που μπλόκαρε την εύκολη πρόσβαση στην παραλία, ως μέτρο μείωσης του θορύβου από τον δρόμο.

Το 2017, οι δικηγόροι του μήνυσαν εκατοντάδες ντόπιους που κατείχαν μερίδιο σε μικρά, σκόρπια τμήματα της έκτασής του, λόγω ασαφειών στους παλιούς τίτλους ιδιοκτησίας. Μάλιστα, οι τοπικοί νόμοι υποχρεώνουν τους εναγόμενους να πληρώσουν τα νομικά έξοδα στον ενάγοντα, δηλαδή στον πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη.

«Αυτό είναι το πρόσωπο της νεοαποικιοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο Καπούα Σπρόατ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. «Μία αναγκαστική πώληση, ακόμα και αν δεν σημαίνει ότι θα εκτοπίσει τους ντόπιους κατοίκους, είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της απομάκρυνσής μας από τη γη μας. Για εμάς τους ντόπιους, η γη είναι ο πρόγονός μας. Είναι ο παππούς και η γιαγιά μας. Δεν πουλάς τη γιαγιά σου», πρόσθεσε ο Σπρόατ.

Τελικά, ο Ζάκερμπεργκ απέσυρε τις μηνύσεις, λέγοντας ότι αυτός και η σύζυγός του θέλουν να κάνουν το σωστό για την κοινότητα και να βρουν μία καλύτερη λύση, η οποία ήταν η αγορά των τμημάτων γης σε πλειστηριασμό.

Μαζί με την έκτασή του στη Χαβάη, ο Ζάκερμπεργκ έχει στην ιδιοκτησία του 10 σπίτια στο Πάλο Αλτο, το Σαν Φρανσίσκο και τη Λίμνη Τάχο, όλα στην Καλιφόρνια, συνολικής αξίας 320 εκατ, δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...