514
Φωτιές και οδοφράγματα στο Κονσεψιόν της Χιλής | REUTERS/Juan Gonzalez

Χάος με τουλάχιστον επτά νεκρούς στη Χιλή – «Είμαστε σε πόλεμο» λέει ο πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 08:52
Φωτιές και οδοφράγματα στο Κονσεψιόν της Χιλής
|REUTERS/Juan Gonzalez

Χάος με τουλάχιστον επτά νεκρούς στη Χιλή – «Είμαστε σε πόλεμο» λέει ο πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 08:52

Δύο ημέρες μετά την επιβολή μέτρων εκτάκτου ανάγκης σε μεγάλο μέρος της Χιλής, η οποία συγκλονίζεται από βίαια και αιματηρά επεισόδια με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια, ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα δικαιολογεί τα μέτρα λέγοντας ότι πρόκειται για την υποχρέωση της δημοκρατίας να αμυνθεί.

«Η δημοκρατία δεν έχει μόνο δικαίωμα, έχει υποχρέωση να αμυνθεί, χρησιμοποιώντας όλα τα όργανα που διαθέτει για να αγωνιστεί εναντίον όσων προσπαθούν να την καταστρέψουν», είπε την Κυριακή μετά την έκτακτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Πινιέρα έκανε ανοιχτά λόγο για «πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο».

Παρά το ότι ο πρόεδρος ακύρωσε το Σάββατο την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αυτό δεν κατασίγασε την οργή των πολιτών.

Αφορμή των ταραχών ήταν η αύξηση από τα 800 στα 830 πέσος (περίπου 1,04 ευρώ) των εισιτηρίων του μετρό στο Σαντιάγο, που είναι το πιο εκτενές και πιο σύγχρονο στη Λατινική Αμερική και εξυπηρετεί καθημερινά περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες.

Ο απολογισμός των ταραχών

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, κατά τον επίσημο απολογισμό των Αρχών, έχουν χάσει τη ζωής τους στα επεισόδια, τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανεβάζουν όμως τον αριθμό των θανάτων σε 10, μεταξύ των οποίων ένας υπήκοος Περού και ένας υπήκοος Ισημερινού.

Δύο γυναίκες και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο, όταν διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σούπερ μάρκετ στην συνοικία Σαν Μπερνάρντο, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε εμπρησμό σε σούπερ μάρκετ στη Ματουκάνα, στο κέντρο του Σαντιάγο.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά του στρατού, που έχει κληθεί να τηρήσει την τάξη, στη φτωχή συνοικία Λα Πιντάνα, όπου προσπαθούσε να απωθήσουν πλήθος που λεηλατούσε σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ενας ήταν επιβάτης σε αυτοκίνητο που κινήθηκε προς τους στρατιωτικούς αψηφώντας τα προειδοποιητικά πυρά, ενώ ο δεύτερος ήταν διερχόμενος, σύμφωνα με τον στρατό.

Ως το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με εισαγγελείς, είχαν ασκηθεί διώξεις σε 1.462 ανθρώπους για τις διαδηλώσεις της ίδιας ημέρας, 614 στο Σαντιάγο. Προχθές Σάββατο, αναφέρθηκαν 179 συλλήψεις στην πρωτεύουσα.

O υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ έκανε λόγο για «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών» και για «70 σοβαρά επεισόδια βίας» το Σάββατο. Ανέφερε ακόμη ότι στο Σαντιάγο έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί και θα δοθεί διαταγή να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις εάν απαιτηθεί.

Στρατιώτες επιβάλουν την τάξη στη Χιλή με απόφαση του προέδρου (REUTERS/Ivan Alvarado)

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στο Σαντιάγο θα επεκταθεί στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο, στη Βαλδίβια, στην Τσιζάν, στην Τάλκα, στην Τεμούκο και στην Πούντα Αρένας, είπε ακόμη ο υπουργός.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι Αρχές κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από τις 19:00 (τοπική ώρα, 01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) και να τερματιστεί στις 06:00 της Δευτέρας (12:00 ώρα Ελλάδας), προτρέποντας τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι» και «στα σπίτια τους».

Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά το τέλος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...