294
O Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στη Φλόριντα, μια κρίσιμη για την τελική νίκη πολιτεία, την οποία διεκδικεί με αξιώσεις | REUTERS/Tom Brenner

«Βρέχει» εκατομμύρια από δωρεές για τον Μπάιντεν, που διεκδικεί τώρα και την Τζόρτζια

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 10:37
O Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στη Φλόριντα, μια κρίσιμη για την τελική νίκη πολιτεία, την οποία διεκδικεί με αξιώσεις
|REUTERS/Tom Brenner

«Βρέχει» εκατομμύρια από δωρεές για τον Μπάιντεν, που διεκδικεί τώρα και την Τζόρτζια

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 10:37

Στις αμερικανικές εκλογές σημασία έχουν ο χρόνος και το χρήμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πολύ χρόνο –απομένουν 19 ημέρες ως τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου, ήδη εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν και οι δημοσκοπήσεις είναι εναντίον του. Αντιθέτως, χρήμα πολύ έχει ο Τζο Μπάιντεν.

Οπως έγινε γνωστό, ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών και το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσαν τον Σεπτέμβριο το ποσό ρεκόρ των 383 εκατ. δολαρίων από δωρεές για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας.

Αυτό επιτρέπει στον Μπάιντεν να ρίξει μεγάλα ποσά σε διαφήμιση και να διεκδικήσει τη νίκη, όχι μόνο στις κρίσιμες πολιτείες που γέρνουν πότε προς τους Δημοκρατικούς και πότε προς τους Ρεπουμπλικανούς (Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Φλόριντα, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Αριζόνα) αλλά και σε πολιτείες όπου το Δημοκρατικό Κόμμα αγνοεί τη νίκη εδώ και πολλά χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτεία της Τζόρτζια, στον αμερικανικό Νότο, όπου με βάση την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουίνιπακ –οργανισμό με ιδιαίτερη επιτυχία στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης– ο Μπάιντεν προηγείται με επτά μονάδες του Τραμπ (51%-44%)!

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στην Τζόρτζια, η οποία δίνει 16 εκλέκτορες, οι Δημοκρατικοί έχουν να κερδίσουν από το 1992 και την εκλογή του Μπιλ Κλίντον (και πάλι τότε είχε χρειαστεί ο ανεξάρτητος Ρος Περό να «κλέψει» κρίσιμες ψήφους από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο). Από την άλλη, μάχη δίνεται και για το Οχάιο, όπου ο Μπάιντεν προηγείται με οριακή διαφορά (48%-47%), ενώ για την ώρα αμφίρροπη είναι και η εκλογή στην Αϊόβα.

Σε κάθε περίπτωση το στρατόπεδο του Μπάιντεν διαθέτει εντυπωσιακή οικονομική ρευστότητα 432 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανάρτηση, που έκανε στο Twitter, η διευθύντριά της, η Τζεν Ο’μάλι Ντίλον.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ δεν ανακοίνωσε ακόμη το συνολικό ποσό που συγκέντρωσε τον Σεπτέμβριο, αλλά είχε συγκεντρώσει 210 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο μαζί με την Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...