378
Ο Εσταυρωμένος πάνω από τον Μπέτσιου και στην ένθετη φωτό η Μαρόνια - δηλαδή άλλο ένα σκάνδαλο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με λεφτά αυτή τη φορά | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Σκάνδαλο με υπεξαιρέσεις και… Louis Vuitton στο Βατικανό

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 18:07
Ο Εσταυρωμένος πάνω από τον Μπέτσιου και στην ένθετη φωτό η Μαρόνια - δηλαδή άλλο ένα σκάνδαλο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με λεφτά αυτή τη φορά
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Σκάνδαλο με υπεξαιρέσεις και… Louis Vuitton στο Βατικανό

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 18:07

Οι αστυνομικοί τη συνέλαβαν στο Μιλάνο, όπου κρατείται και ανακρίνεται, κάνοντας χρήση εντάλματος της Ιντερπόλ το οποίο εξεδόθη κατόπιν αιτήματος του Βατικανού.

Δεν είναι τυχαία απατεώνισσα, από το καλάθι της πιάτσας Ντουόμο, αλλά «πολιτική αναλύτρια και εμπειρογνώμων». Διείσδυσε στο Βατικανό και το έγδυσε.

Το έγδυσε μεν, με στυλ δε. Τα λεφτά που βούτηξε τα ακούμπησε σε ακριβά γυναικεία αξεσουάρ των καλυτέρων εμπορικών οίκων της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Τα διεθνή Μέσα πρόλαβαν και βάφτισαν την εν λόγω κυρία «Μάτα Χάρι του Βατικανού». Υπερβολές είναι αυτά, βέβαια. Η αλήθεια είναι λιγότερο συναρπαστική.

Το όνομα της 39χρονης Ιταλίδας Τσετσίλια Μαρόνια βγήκε στον αφρό όσον καιρό στον πάτο του καζανιού μίας ανάκρισης που διεξάγεται στην Αγία Εδρα βράζει το όνομα του καρδιναλίου Τζοβάνι-Αντζελο Μπέτσιου, 72 χρόνων.

Γιατί κατηγορήθηκε αυτός ο ανώτερος κληρικός και αξιωματούχος του παπικού κράτους, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα; Μα, για υπεξαιρέσεις.

Ομως το όνομα του Μπέτσιου ανακάτεψε στη δική της ανάκριση και η Μαρόνια. Η γυναίκα είπε ότι προσελήφθη από τον Μπέτσιου και κατόπιν ξόδεψε μισό εκατομμύριο ευρώ σε ιερό σκοπό.

Με αυτά τα λεφτά θέλησε να εξασφαλίσει στο εν Αφρική ρωμαιοκαθολικό πλήρωμα, σε παπάδες και σε καλόγριες δηλαδή, προστασία από εγκληματίες. Με αυτά τα λεφτά ξόρκισε για τα καλά τον κίνδυνο απαγωγής τους στη Μαύρη Ηπειρο.

Η κουτσομπόλα ιταλική τηλεόραση όμως είχε άλλη άποψη: την περασμένη εβδομάδα σε κάποια ερευνητική τηλεοπτική εκπομπή διατυπώθηκε η μομφή ότι η Μαρόνια απλώς ξόδεψε 200.000 ευρώ για να προμηθευτεί προϊόντα πολυτελείας.

Τόσα λεφτά για τσάντες και τα σχετικά; Μα, ήταν αυθεντικά τεμάχια Prada, Gucci, Valentino, Chanel και Louis Vuitton. Φίρμες δηλαδή και όχι ό,τι κι ό,τι, μαϊμούδες σαν αυτές που βλέπουν οι ιεραπόστολοι στην Αφρική να πηδούν από κλωνάρι σε κλωνάρι.

Α, η Μαρόνια ξόδεψε και δώδεκα χιλιάρικα στην αγορά μιας πολυθρόνας, είπε η ιταλική TV, χωρίς να διευκρινίσει ποια διακεκριμένα οπίσθια είχαν στρογγυλοκαθίσει νωρίτερα επάνω της και της έδωσαν τόση αξία.

Εγώ δεν έκλεψα τίποτα, αμύνθηκε η κυρία εμπειρογνώμων. Σέντσι του ευρώ δεν έκλεψα, είπε. Μόνο έδωσα μία τσάντα σε έναν αφρικανικό «σύνδεσμο» σαν αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που προσέφερε.

Οι φήμες θέλουν την Μαρόνια ερωμένη του Μπέτσιου, αλλά η ίδια το διέψευσε μετά βδελυγμίας. Αρνήθηκε και οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση Μπέτσιου. Οπως και ο ίδιος ο Μπέτσιου δηλαδή, αν και ήταν ο αρμόδιος για τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές πιστών στο Βατικανό για το διάστημα 2011-2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...