282
O σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Βιέννης Μίκαελ Λούντβιχ χαιρετά τον φακό πανευτυχής | REUTERS/Leonhard Foeger

Τέλος η Ακροδεξιά στην Αυστρία «είπαν» και οι δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 17:30
O σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Βιέννης Μίκαελ Λούντβιχ χαιρετά τον φακό πανευτυχής
|REUTERS/Leonhard Foeger

Τέλος η Ακροδεξιά στην Αυστρία «είπαν» και οι δημοτικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 17:30

Οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Αυστρία έδειξαν ότι, στη Βιέννη τουλάχιστον, η δημοφιλία των ακροδεξιών πολιτικών έχει συρρικνωθεί. Αντιθέτως, οι σοσιαλδημοκράτες και οι κεντροδεξιοί βγήκαν ενισχυμένοι από τις δημοτικές κάλπες.

Οσον αφορά το ακροδεξιό φάσμα, το Κόμμα Ελευθερίας έχασε το 22% της εκλογικής δύναμής του και σταμάτησε στο 8,9%, ενώ η λεγόμενη «Ομάδα Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε» συγκέντρωσε ένα μικρό ποσοστό, όπως και αναμενόταν, το 4,3% των ψήφων.

Οι σοσιαλδημοκράτες νίκησαν και ενισχύθηκαν κιόλας, αφού υπερψηφίστηκε για δήμαρχος ο Μίκαελ Λούντβιχ, παίρνοντας το 43% των ψήφων στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Το Λαϊκό Κόμμα των κεντροδεξιών έλαβε ποσοστό 18%, επιτυγχάνοντας διπλασιασμό του ποσοστού του. Η παράταξη των αυστριακών οικολόγων, οι Πράσινοι, πήραν το 12% και οι φιλελεύθεροι της κίνησης NEOS κάτι λιγότερο από 7%.

Να σημειωθεί ότι σε όλα τα παραπάνω ποσοστά δεν περιλαμβάνεται η λεγόμενη «επιστολική ψήφος».

Σε κεντρικό επίπεδο, οι αυστριακοί ακροδεξιοί είχαν σημειώσει επιτυχίες στο πρόσφατο παρελθόν, γράφει η ιταλική Corriere della Sera, οι οποίες συνετέλεσαν ώστε να ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη κινήματα όπως της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και του «Vox» στην Ισπανία.

Το φρένο στην κυβερνητική καριέρα των αυστριακών ακροδεξιών έβαλε το «σκάνδαλο Ιμπιζα», με το περιβόητο βίντεο που κυκλοφόρησε το 2019, αλλά χρονολογείται πριν από τις εκλογές του 2017.

Αν και κανείς δεν ξέρει ποιος και πώς ενορχήστρωσε τόσο την εγγραφή του βίντεο όσο και τη δημοσιοποίησή του, η αποκάλυψη ότι ο Στράχερ ρέπει προς τη διαφθορά ήταν αρκετή για να τελειώσει την αυστριακή Ακροδεξιά.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της «Ιμπιζας» αφορούσε διάφορες συμφωνίες του Στράχερ με ρώσο Κροίσο και με αμοιβαίο όφελος: ο ρώσος θα έδινε λεφτά στην παράταξη του Στράχερ και ο Στράχερ θα έδινε στον Ρώσο χρυσά συμβόλαια για μπίζνες με το αυστριακό κράτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...