477
Ο Μπάιντεν σε συγκέντρωση στο Τολέδο του Οχάιο τη Δευτέρα. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διεκδικεί και τη συγκεκριμένη πολιτεία από τον Τραμπ | REUTERS/Rebecca Cook

Ο Μπάιντεν 17% μπροστά – Πώς κεφαλαιοποιεί τον Σεπτέμβριo των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 09:34
Ο Μπάιντεν σε συγκέντρωση στο Τολέδο του Οχάιο τη Δευτέρα. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διεκδικεί και τη συγκεκριμένη πολιτεία από τον Τραμπ
| REUTERS/Rebecca Cook

Ο Μπάιντεν 17% μπροστά – Πώς κεφαλαιοποιεί τον Σεπτέμβριo των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 09:34

Ενώ απομένουν 20 ημέρες για τις κάλπες των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις πέφτουν πλέον σαν βροχή. Ολες όμως επιβεβαιώνουν το σαφές προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν. Χαρακτηριστική η τελευταία που διενεργήθηκε από τον βρετανικό Guardian σε συνεργασία με την εταιρεία Opinium και έδωσε στον υποψήφιο των Δημοκρατικών διαφορά 17% έναντι του Ντόναλντ Τραμπ! Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δίνει στον Μπάιντεν το 57% και στον πρόεδρο των ΗΠΑ μόλις το 40%. Τέτοια ποσοστά, τόσο κοντά στις εκλογές, κανείς δεν έχει καταφέρει να τα ανατρέψει, αλλά με τον Τραμπ ποτέ δεν ξέρεις. Ως τις 3 Νοεμβρίου έχουμε ακόμη δρόμο και ένα ακόμα debate.

Ωστόσο, δύο στοιχεία θεωρούνται καταλυτικά σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το πρώτο είναι ότι με βάση τη δημοσκόπηση των Guardian/Opinium ο Μπάιντεν έχει πάρει σχεδόν όλους όσοι στις αρχές Σεπτεμβρίου δήλωναν αναποφάσιστοι και τώρα δηλώνουν ότι έχουν επιλέξει ποιον θα ψηφίσουν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε 5% από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, ενώ και όσοι δηλώνουν υποστηρικτές της παράταξης, εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι να πάνε να ψηφίσουν. Στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος υπέρ των Δημοκρατικών έπαιξαν ρόλο μια σειρά από συμβάντα το τελευταίο διάστημα: ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και το «πραξικόπημα» που επιχειρεί ο Τραμπ με τον διορισμό αντικαταστάτριάς της στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι άνω των 210.000 θάνατοι από τον κορονοϊό και η ασθένεια του προέδρου των ΗΠΑ από την Covid-19.

To δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο Μπάιντεν εμφανίζει ιδιαίτερα καλές δημοσκοπικές επιδόσεις και στις έξι κρίσιμες πολιτείες που κατά τα φαινόμενα θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, που καταγράφουν τις τάσεις μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και Αριζόνα (συνολικά δίνουν 111 εκλέκτορες) ο Μπάιντεν προηγείται με άνεση σε συγκεκριμένες πολιτείες και έχει ελπίδες για υπόλοιπες.

Στο Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν διατηρεί άνετο προβάδισμα, με ποσοστό 51% έναντι 43% για τον Τραμπ. Το 22% των ερωτηθέντων είπε ότι έχει ήδη ψηφίσει.

Στη Βόρεια Καρολίνα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 48%, μόλις μία μονάδα περισσότερη από τον Τραμπ (47%). Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωναν το ίδιο ποσοστό, 47%. Το 12% έχει ήδη ψηφίσει.

Στο Ουισκόνσιν, ο Μπάιντεν έχει ποσοστό 51% έναντι 44% για τον Τραμπ. Το 20% έχει ήδη ψηφίσει.

Τα ίδια ακριβώς ποσοστά (51% έναντι 44%) συγκεντρώνουν οι δύο υποψήφιοι και στην Πενσιλβάνια, όπου όμως έχει ψηφίσει μόνο το 6%.

Στη Φλόριντα, όπου στην προηγούμενη δημοσκόπηση λάμβαναν και οι δύο 47%, σήμερα το ποσοστό του Μπάιντεν έχει ανέβει στο 49% ενώ του Τραμπ μειώθηκε κατά δύο μονάδες, στο 45%. Το 7% έχει ήδη ψηφίσει.

Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν αυξάνει κατά μία μονάδα τη διαφορά, φτάνοντας στο 48% έναντι 46% του Τραμπ. Το 3% έχει ήδη ψηφίσει.

Και στις έξι πολιτείες οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας και ο Ντόναλντ Τραμπ στη διαχείριση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...