365
Η Σουέλα Μπράβερμαν εξερχόμενη από την Ντάουνινγκ Στριτ, την Τετάρτη | REUTERS/Toby Melville

Βρετανία: «Παρελθόν» και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 19:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2022, 21:50
Η Σουέλα Μπράβερμαν εξερχόμενη από την Ντάουνινγκ Στριτ, την Τετάρτη
|REUTERS/Toby Melville

Βρετανία: «Παρελθόν» και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 19:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2022, 21:50

Την παραίτησή της υπέβαλε την Τετάρτη η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Λιζ Τρας, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις, προερχόμενες ακόμη και από τους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

Η παραίτηση της Μπράβερμαν λόγω «παραβίασης των κανόνων ασφαλείας» σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών, είναι η δεύτερη αποχώρηση υπουργού της βρετανίδας πρωθυπουργού σε διάστημα λίγων ημερών.

Και οι δύο αντικαταστάθηκαν από στελέχη που δεν είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας στην εσωκομματική ψηφοφορία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις: ο Τζέρεμι Χαντ διαδέχθηκε τον Κουάσι Κουαρτένγκ στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ τη Σουέλα Μπράβερμαν διαδέχθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ο Γκραντ Σαπς.

«Εκανα λάθος, αποδέχομαι την ευθύνη και παραιτούμαι», υπογράμμισε η Μπράβερμαν, για να προσθέσει: «Το να προσποιούμαστε ότι δεν κάναμε λάθη, να συνεχίσουμε σαν να μην μπορούν όλοι να δουν ότι τα κάναμε και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με έναν μαγικό τρόπο, δεν είναι σοβαρή πολιτική».

Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι Τρας και Μπράβερμαν συγκρούστηκαν για το Μεταναστευτικό, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ: Η Μπράβερμαν, η οποία είχε πρόσφατα δηλώσει ότι ονειρευόταν να δει αιτούντες άσυλο να απελαύνονται στη Ρουάντα, ήταν υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής, ενώ η Τρας υποστήριζε ότι οι περιορισμοί που ισχύουν για την είσοδο μεταναστών στη χώρα θα μπορούσαν να αρθούν για ορισμένους κλάδους της οικονομίας, κάτι που έβλεπε θετικά και ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Γεννημένη το 1980 στο Χάροου του βορειοδυτικού Λονδίνου, η Σουέλα Μπράβερμαν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015. Οι γονείς της, ινδικής καταγωγής, έφθασαν στη Βρετανία από την Κένυα και τον Μαυρίκιο.

Ηταν από τους πρώτους που έθεσαν υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Μετά τον αποκλεισμό της στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας, είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Λιζ Τρας.

Και νέα παραίτηση

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η εφημερίδα Sun ανέφερε ότι την παραίτησή της από την κυβέρνηση υπέβαλε και η βουλευτής των Τόρις Γουέντι Μόρτον, η οποία ήταν αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας (chief whip).

Η Μόρτον είχε στηρίξει τη Λιζ Τρας όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, το καλοκαίρι. Αμέσως μετά τη νίκη της, η Τρας τη διόρισε στο συγκεκριμένο πόστο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...