556
Ο Τζέρεμι Χαντ και η Λιζ Τρας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Περνούν δύσκολες μέρες | UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Βόμβα από τον πληθωρισμό 10,1% του Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 11:06
Ο Τζέρεμι Χαντ και η Λιζ Τρας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Περνούν δύσκολες μέρες
|UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Βόμβα από τον πληθωρισμό 10,1% του Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 11:06

Την ώρα που η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τραζ, βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταρσία μέσα στο ίδιο της το κόμμα, τους Τόρις, –κυρίως λόγω των τραγικών χειρισμών της στην οικονομία μέσα στις έξι πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας της – η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 10,1% τον μήνα που πέρασε. Το ποσοστό του πληθωρισμού είχε υποχωρήσει ελαφρώς στο 9,9% τον Αύγουστο από επίσης 10,1% τον Ιούλιο. Και οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για πληθωρισμό ακόμα υψηλότερο τον Νοέμβριο περιγράφουν μια ζοφερή αύξηση του κόστους ζωής στη χώρα.

Η νέα αύξηση έφερε ξανά τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών, αλλά το πρόβλημα είναι πως αυτή τη φορά αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών των τροφίμων (το κόστος των τροφίμων και των μη οινοπνευματωδών ποτών αυξήθηκε κατά 14,6% κατά το 12μηνο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από μηνιαία αύξηση της τάξης του 13,1% τον Αύγουστο). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων από τον Απρίλιο του 1980.

Ο Guardian ανέφερε πως το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 14,5%, τα ζυμαρικά κατά 22,7%, το κρέας κατά 15,3%, το γάλα χαμηλών λιπαρών κατά 42,1% (!), το βούτυρο κατά 28%, τα αυγά κατά 22,3%, ενώ οι πατάτες κοστίζουν 19,9% περισσότερο από τον Απρίλιο του 2021!

Πέρα από το δραματικά αυξημένο κόστος διαβίωσης για τους κατοίκους της Βρετανίας, το πρόβλημα είναι και πολιτικό. Οπως σημείωσε το BBC, ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου είναι ξεχωριστά σημαντικός διότι με βάση αυτή τη μέτρηση γίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι υπολογισμοί για τις αναπροσαρμογές συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας κάθε Απρίλιο, δηλαδή με την αρχή του νέου οικονομικού έτους.

Η αύξηση του πληθωρισμού έρχεται ενώ ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ανατρέποντας πλήρως την οικονομική πολιτική που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Τρας, αναζητά αυξήσεις φόρων και συγκράτηση κρατικών δαπανών και πρέπει ως τις 31 Οκτωβρίου να έχει καταρτήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού.

Αντίο στο «τριπλό κλείδωμα» των συντάξεων;

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την Τρίτη η Ντάουνινγκ Στριτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το λεγόμενο «τριπλό κλείδωμα» για τις συντάξεις και , το οποίο είχε εγγυηθεί η Λιζ Τρας κατά της πρώτες της ημέρες στην πρωθυπουργία.

Το «τριπλό κλείδωμα» είναι μια πρόβλεψη για αύξηση των συντάξεων με βάση τον υψηλότερο δείκτη από τρία στοιχεία: τους μισθούς, τον πληθωρισμό κάθε Σεπτεμβρίου ή ένα ποσοστό 2,5%. Με βάση τη μέτρηση της Τράπεζας της Αγγλίας, ο πληθωρισμός του 10,1% υπαγορεύει ανάλογες αυξήσεις συντάξεων τον προσεχή Απρίλιο.

Ενώ όμως, πριν δύο εβδομάδες η Λιζ Τρας δήλωσε ότι δεσμεύεται προσωπικά για το «τριπλό κλείδωμα», την Τρίτη εκπρόσωπός της είπε ότι η πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε δέσμευση για κρατικές δαπάνες.

Αντιδρώντας στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό ο Τζέρεμι Χαντ δήλωσε: «Καταλαβαίνω ότι οικογένειες σε όλη τη χώρα πασχίζουν με τις αυξανόμενες τιμές και με τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτή η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, πετυχαίνοντας παράλληλα ευρύτερη οικονομική σταθερότητα και δίνοντας ώθηση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα βοηθήσει τους πάντες».

Ο Χαντ διαδέχτηκε την περασμένη Παρασκευή τον Κουάσι Κουαρτένγκ, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά το φιάσκο με τις φοροελαφρύνσεις –τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση χρειάστηκε να πάρει πίσω ύστερα από την αντίδραση των οίκων αξιολόγησης και του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...