272
Η βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται πως ήδη μάχεται για την πολιτική της επιβίωση | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/ISABEL INFANTES

Οι Τόρις θέλουν παραίτηση της Τρας και επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 20:50
Η βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται πως ήδη μάχεται για την πολιτική της επιβίωση
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/ISABEL INFANTES

Οι Τόρις θέλουν παραίτηση της Τρας και επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 20:50

Την παραίτηση της Λιζ Τρας επιθυμεί η πλειοψηφία (55%) των μελών των Τόρις, φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο τον προκάτοχό της, Μπόρις Τζόνσον, ως φαβορί για την αντικατάστασή της, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη.

Εξι εβδομάδες αφότου ανέλαβε την εξουσία, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η προσπάθεια της για ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μόλις δύο στα πέντε μέλη των Συντηρητικών (38%) θα ήθελαν να παραμείνει στη θέση της η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Για την πλειοψηφία (63%) των μελών του κόμματος, ο Μπόρις Τζόνσον θα ήταν ένας καλός αντικαταστάτης της. Το 32% θεώρησε μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό ως τον κορυφαίο υποψήφιο για την αντικατάστασή της, ακολουθούμενο από τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος βρέθηκε αρκετές μονάδες χαμηλότερα (23%).

Η παραπάνω έρευνα διεξήχθη μεταξύ 17 και 18 Οκτωβρίου σε δείγμα 530 μελών του Συντηρητικού κόμματος.

Εξάλλου, σχεδόν οκτώ στους δέκα Βρετανούς αποδοκίμασαν την κυβέρνηση, σύμφωνα με άλλη, πρόσφατη μέτρηση του ινστιτούτου: το 77% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Το 87% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με λανθασμένο τρόπο τα οικονομικά ζητήματα, ένα πλήγμα για το κόμμα που, ιστορικά, εκθειάζεται για τη δημοσιονομική πειθαρχία του, σχολίασε το Reuters.

Στη δημοσκόπηση αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών βολιδοσκοπήσεων της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της κυβέρνησης από το YouGov, συμμετείχαν 1.772 άνθρωποι.

Τις τελευταίες εβδομάδες και άλλες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι μειώνεται το ποσοστό εκείνων που στηρίζουν τους Συντηρητικούς, έπειτα από την κατάθεση του σχεδίου για τις φοροαπαλλαγές –το οποίο εγκαταλείφθηκε–, που σόκαρε τους επενδυτές και προκάλεσε τέτοια αναταραχή στις αγορές ώστε χρειάστηκε η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, προσέθεσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...