574
Ο πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, στην εμφάνισή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ | Youtube/ ΣΚΑΪ

Βενζίνη: Ομολογία αισχροκέρδειας από τον πρόεδρο των πρατηριούχων Αττικής

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 10:34
Ο πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, στην εμφάνισή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Βενζίνη: Ομολογία αισχροκέρδειας από τον πρόεδρο των πρατηριούχων Αττικής

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 10:34

Η διαπίστωση για τους περισσότερους, αναμενόμενη: ένα στα τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων που ελέγχθηκαν, αισχροκερδούν. Αφού η κατάσταση με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφθασε στο απροχώρητο (αν και όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για συνέχιση του ράλι τιμών στα καύσιμα το επόμενο διάστημα), άρχισαν και να πυκνώνουν οι έλεγχοι στην αγορά. Κατόπιν εορτής, όπως διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση…

Με την ολοκλήρωση, μάλιστα, των πρώτων ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ), ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποίησε ότι η παραβατικότητα των πρατηρίων υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία διαμορφώνεται στο 26%!

«Η υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΔΙΜΕΑ τις τελευταίες μέρες έχει ελέγξει 137 πρατήρια καυσίμων. Εχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων για τα 64. Βρέθηκαν παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας σε 17. Χωρίς παράβαση τα 47. Υπό επεξεργασία τα 73. Παραβατικότητα στο 26%. Συνεχίζουμε», έγραψε συγκεκριμένα, δεσμευόμενος ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή.

«Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε ασταμάτητα τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Και σήμερα υπέγραψα νέα σχετικά πρόστιμα και έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογράψω και αρκετά ακόμη. Στέλνουμε σαφές μήνυμα σε όλους να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να κερδίσουν!», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, αν και είναι αβέβαιο κατά πόσο οι διαπιστώσεις αρκούν και αν –και πότε– τα πρόστιμα θα φέρουν τελικά την πολυπόθητη αποκλιμάκωση στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Το πρόβλημα με την εκτίναξη τιμής της βενζίνης αποδίδεται στην «ψαλίδα» των τιμών προμήθειας (σ.σ. κάποιοι πρατηριούχοι είχαν αγοράσει στη χαμηλότερη τιμή και κάποιοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν στην υψηλή τιμή των τελευταίων ημερών). Αυτό, υποστήριξε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, έφερε αυξήσεις που έφθασαν ακόμη τα 10 λεπτά το λίτρο μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.

Και όπως παραδέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση ο κ. Παπαγεωργίου, οι αποκλίσεις των 25 λεπτών το λίτρο σε πρατήρια που απέχουν μεταξύ τους λίγες δεκάδες μέτρα, είναι σαφές ότι «αποτελούν φαινόμενο παρατυπίας».

Στην επισήμανση ότι ένα στα τέσσερα πρατήρια που ελέγχθηκαν, πιάστηκαν να αισχροκερδούν, ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– «να δούμε το μεγάλο κάδρο» (αυτό του περιθωρίου κέρδους των βενζινοπωλών και της βιωσιμότητας του κλάδου εν γένει) και έσπευσε να δικαιολογήσει τους συναδέλφους του που «τσίμπησαν» τις τιμές, λέγοντας:

«Οπως σας έχω ξαναπεί ,το 30% των πρατηρίων θα κλείσουν πλησιάζοντας το καλοκαίρι ή αμέσως μετά. Οπότε είναι επόμενο κάποιος να πουλήσει 2 λεπτά ακριβότερα για να το αποφύγει…».

Αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών δηλαδή, ως αντίδοτο στη μείωση του περιθωρίου κέρδους, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, «πρώτοι εμείς καταγγέλλουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του κλάδου» και ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων εντατικοποιήθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες… Αφού η τιμή της αμόλυβδης έφθασε να φλερτάρει με τα 2,5 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...