508
| CreativeProtagon

Πόσο εύκολο είναι να καταστραφεί ο κόσμος;

|CreativeProtagon

Πόσο εύκολο είναι να καταστραφεί ο κόσμος;

Ενας άγγλος τουρίστας που δεν είχε περάσει την ανεμοβλογιά, έγινε πρώτο θέμα στη χώρα μας. Εβγαλε τα εξανθήματα, μπορεί να ήταν και ο ίδιος τύφλα, να μην έβρισκε τη μαμά του στο τηλέφωνο ή να μη θυμόταν και η μαμά του και κάπως έτσι μπήκε στην κάψουλα και ήρθε στην Αθήνα στα στιβαρά χέρια του Σωτήρη Τσιόδρα. Κοινώς έζησε μία συναρπαστική εμπειρία στην Ελλάδα που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν αγοράζεις όσα και αν πληρώσεις.

Και έτσι διαπιστώνεις ότι ζεις σε έναν κόσμο που ταράζεται επειδή ένας Αγγλος δεν πέρασε μία παιδική αρρώστια στη σωστή ηλικία. Φοβάσαι μην έχει ευλογιά των πιθήκων, αρρώστια που θα ξεκίνησε επειδή κάποιος ήρθε σε επαφή με ένα ζώο. Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να έγινε και με την πανδημία που, λέμε ότι, μόλις αφήσαμε πίσω μας. Αρκεί ένας άνθρωπος, ένας άγνωστος, ανώνυμος σε μία ασήμαντη γωνιά του κόσμου για να αναστατώσει τον πλανήτη. Δεν είναι ανατριχιαστικό; Ναι, γιατί έχεις να κάνεις με τη ζαριά της τύχης. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν πίσω από όλα αυτά υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο;

Προσέξτε μία χαριτωμένη σύμπτωση.

Η Nuclear Threat Iniative είναι μία αμερικανική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε από τον Τεντ Τέρνερ (τον ιδρυτή του CNN) και έναν γερουσιαστή. Στο συμβούλιο της οργάνωσης συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες με ειδίκευση σε θέματα ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο του 2021 η οργάνωση δημοσίευσε μία μελέτη με θέμα την ανάπτυξη δικλείδων ασφαλείας απέναντι στις βιολογικές απειλές. Και έκανε την εξής υπόθεση: τι θα συνέβαινε αν ξεσπούσε μία πανδημία ευλογιάς των πιθήκων; Και πώς θα εξελίσσετο η υγειονομική κρίση αν βρίσκαμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και πως ιός έχει τροποποιηθεί προκειμένου να μην ανταποκρίνεται στα εμβόλια; (Δείτε τη σελίδα 12 της μελέτης και μπορείτε να συνεχίσετε σε πιο αναλυτική ανάγνωση.)

Σύμφωνα με τη μελέτη στο πρώτο στάδιο εκδήλωσης της τρομοκρατικής επίθεσης θα είχαμε λίγα κρούσματα και μόλις 4 νεκρούς. Κανένας δεν θα ανησυχούσε. Στη συνέχεια, όμως, η κλιμάκωση θα οδηγούσε σε 3.2 δισ κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων με 271 εκατ νεκρούς. Και όλα αυτά μέσα σε 19 μήνες.

Τι θα μάθετε αν διαβάσετε όλη τη μελέτη;

Ακόμα και σήμερα ο πλανήτης παραμένει αδύναμος όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη μίας πανδημίας.
Υπάρχει τεράστια διαφορά στα επίπεδα πρόληψης και διαχείρισης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες και στον Τρίτο Κόσμο.
Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν εκτιμήσει, ακόμα, το επίπεδο του κινδύνου και δεν χρηματοδοτούν επαρκώς την έρευνα.
Η παγκόσμια κοινότητα, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει άμεσα να δημιουργήσει ένα πιο αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης και έγκαιρης αφύπνισης.

Γενικά, αν περιηγηθείτε λίγο μέσα στο nti.org θα φύγετε από εκεί γεμάτοι φρίκη. Υπάρχουν φυσικά και τεχνητά εργαστήρια που ανακατεύουν μία σούπα από ιούς. Πυρηνικά όπλα που μπορούν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα κατά βούληση διαταραγμένων προσωπικοτήτων. Και γίνεται όλο και πιο εύκολο το να φτάσουμε ή να πλησιάσουμε στην Αποκάλυψη από ένα λάθος ή από ένα σκοτεινό μυαλό.

Τώρα κάποιοι θα πάρουν τη μελέτη και θα τη σηκώσουν ψηλά λέγοντας ότι όλα είναι γραμμένα από καιρό. Και όμως, είναι σύμπτωση. Αν ήθελαν κάποιοι να σπείρουν τον ιό δεν θα έκαναν προαναγγελία. Ομως μια σταλιά ανατριχίλα τη νιώθεις, έτσι δεν είναι; Ελάχιστη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News