1110
Βενιζέλος και Χρυσοχοΐδης το 2014 | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βενιζέλος: Καλύτερος υπουργός Δημόσιας Τάξης της Μεταπολίτευσης ο Χρυσοχοΐδης

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 16:00
Βενιζέλος και Χρυσοχοΐδης το 2014
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βενιζέλος: Καλύτερος υπουργός Δημόσιας Τάξης της Μεταπολίτευσης ο Χρυσοχοΐδης

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 16:00

Τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου –για «ευκαιριακή» συμπόρευση των κομμάτων της Αριστεράς και για «γραφικότητες», έκανε λόγο– αλλά και για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού μίλησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει διατηρήσει πυκνή παρουσία στη δημόσια σφαίρια μολονότι δεν κατέβηκε στις εκλογές του 2019, έδωσε συνέντευξη στο Action 24 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά.

«Ολη η εικόνα των τελευταίων ημερών σε σχέση με την πορεία του Πολυτεχνείου, με το δικαίωμα του συνέρχεσθαι εν μέσω πανδημίας και με το ερώτημα πώς αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση στη χώρα μας με τις μονάδες εντατικής θεραπείας γεμάτες, είναι μία εικόνα κατώτερη των περιστάσεων» παρατήρησε, για να συμπληρώσει: «Το πολιτικό σύστημα είναι σαν να έχει μείνει σε άλλο χρόνο, σαν να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις. Αυτό νομίζω ότι βαραίνει και όλη τη δημόσια συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να πω, διότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που έχουμε τόσο επιτακτική ανάγκη, τόσο προφανείς στόχους, την ώρα που πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο, μία εθνική συσπείρωση για να αντιμετωπίσουμε τον ασύμμετρο εχθρό που είναι ο κορονοϊός, να είμαστε τόσο πίσω, τόσο κολλημένοι στα κομματικά στερεότυπα, τόσο παλαιολιθικοί στις αντιλήψεις μας. Πραγματικά έχω απογοητευτεί, δεν έχω ενοχληθεί, με πιάνει περισσότερο ένα αίσθημα απελπισίας για το πώς η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει μεγάλες και εναλλασσόμενες προκλήσεις. Διότι όλα αυτά καθηλώνουν διανοητικά και συναισθηματικά την κοινωνία».

Οσον αφορά στα όσα συνέβησαν με τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, o κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θα έχει βάθος αυτή η φαινομενική συμπόρευση.

«Είναι απολύτως ευκαιριακή και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το αντελήφθη αυτό, γι’ αυτό και έμεινε έξω από τις συγκρούσεις, έκανε μία κόσμια εκδήλωση συμβολικού χαρακτήρα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να γλιτώσουμε τις γραφικότητες ποτέ στον ελληνικό πολιτικό βίο. Ξέρετε, δεν υπάρχει μεγαλύτερος αντίπαλος στην πολιτική από τη γελοιότητα, αυτό πάντα το έλεγε ο Αντώνης Λιβάνης, τον έχω ακούσει πάρα πολλές φορές να το λέει. Εν πάση περιπτώσει, έτσι κινείται η Ιστορία. Δυστυχώς, μεταξύ σοβαρού και αστείου, εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, εδώ παίζουμε εν ου παικτοίς.

»Από την άλλη μεριά, για να μην είμαι καθόλου μονομερής, θέλω να είμαι απολύτως δίκαιος και ισορροπημένος, η κυβέρνηση εξέδωσε μία πράξη, δηλαδή έδωσε οδηγία στον αρχηγό της Αστυνομίας να εκδώσει μία πράξη γενικής απαγόρευσης των συναθροίσεων για τρεις ημέρες, η οποία είναι συνταγματική, νόμιμη, αιτιολογημένη και σύμφωνη με την Αρχή της Αναλογικότητας. Έβαλε όμως όριο τα τέσσερα άτομα. Ήξερε τι θα συμβεί ή έπρεπε να ξέρει και έπρεπε να προσαρμόσει τους όρους της πράξης σε αυτό που θα συμβεί. Έπρεπε δηλαδή να είναι σαφές ότι αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε, στο ΕΑΤ-ΕΣΑ δεν εμπίπτει στις προδιαγραφές της απαγορευτικής απόφασης του αρχηγού της Αστυνομίας.

»Από την άλλη μεριά, όταν εκδίδεις μία πράξη κι όταν λες ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, πρέπει να φροντίσεις να εφαρμοστεί ο νόμος ή να προβλέψεις τις εξαιρέσεις. Αλλιώς υπερασπιζόμαστε τη συνταγματικότητα, τη νομιμότητα, την κοινή λογική, αλλά μετά ο κόσμος μένει με την απορία- Ισχύει κάτι; Υπάρχει αξιοπιστία; Υπάρχει συνέπεια; Υπάρχει εσωτερική λογική, υπάρχει συνοχή σε αυτά που λέγονται και σε αυτά που γίνονται; Και εδώ το πρόβλημα είναι η αξιοπιστία».

Οσον αφορά στο ΚΚΕ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το κόμμα αυτό «θέλει να κατοχυρώνει ένα χώρο, θέλει να έχει έναν οριοθετημένο και απολύτως ελεγχόμενο από αυτό χώρο και βεβαίως ζητά και μία ειδική μεταχείριση πάντα, δηλαδή ένα είδος ασυλίας. Εάν χρειασθεί, θα γίνουν και πράξεις βίας. Βεβαίως θα ήθελε να τις αποφύγει, αλλά νομίζω ότι τώρα ήθελε να δώσει ένα μάθημα σε αυτούς που κάνουν χρήση των κληρονομικών στοιχείων της κομμουνιστικής αριστεράς, χωρίς το ίδιο το ΚΚΕ να αναγνωρίζει ότι ανήκουν πράγματι στην παράδοση της κομμουνιστικής αριστεράς. Αυτό αφορά, φυσικά, τον κ. Βαρουφάκη και το κόμμα του, αλλά αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι εδώ πρόκειται για μία μάχη συμβολισμών, για μία μάχη ιδεολογικής κληρονομίας. Και επειδή είχαμε και το πουκάμισο του φίλου μου και συμφοιτητού μου, Θανάση Παφίλη, σήμερα ως αντικείμενο συζήτησης, φοβούμαι ότι όλο αυτό γίνεται για ένα πουκάμισο αδειανό, για μία Ελένη, για να θυμηθούμε τον ποιητή….

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Βενιζέλου στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και τώρα ο δεύτερος είναι υπουργός σε κυβέρνηση της ΝΔ. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης κουβαλά ένα τεράστιο βάρος και είναι ο πιο πετυχημένος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης όλης της περιόδου της Μεταπολίτευσης, μπορώ να πω άνετα, κάνει το καλύτερο», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν ωφέλησε το άνοιγμα του τουρισμού»

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Βενιζέλος είχε να πει και κάποια σημαντικά πράγματα για το lockdown και την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ακόμα και για τον τουρισμό.

«Η οικονομία δεν προστατεύεται εάν δεν προστατευθούν οι πολίτες», τόνισε, για να συμπληρώσει: «Το κόστος από την κατάρρευση του συστήματος υγείας και από τη διάδοση με ανεξέλεγκτο ή πάρα πολύ ταχύ τρόπο του ιού είναι πολύ μεγαλύτερο, κατά τη γνώμη μου, από το κόστος των μέτρων υποστήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων υπό συνθήκες περιορισμών, υπό συνθήκες lockdown εάν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι ωφέλησε την ελληνική οικονομία αυτό που εισέρρευσε λόγω τουρισμού, όχι του εσωτερικού τουρισμού αλλά του εισαγόμενου τουρισμού το καλοκαίρι. Αυτό που πληρώνουμε ως κόστος για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των εργαζόμενων ή ανέργων στον ιδιωτικό τομέα κυρίως, είναι εφάμιλλο ή μπορεί και πολύ περισσότερο. Άρα η στάθμιση είναι υγεία ίσον οικονομία, δεν είναι υγεία versus οικονομία».

Στο ερώτημα για το πόσο μπορεί να αντέξει η χώρα με lockdown ή με κυλιόμενα lockdown», ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

«Εξαρτάται από το πόσο πειθαρχημένοι και αποτελεσματικοί είμαστε. Προτιμώ ένα lockdown το οποίο εφαρμόζεται απόλυτα για λίγες εβδομάδες και παράγει αποτέλεσμα, παρά τις μεσοβέζικες και ασαφείς λύσεις: από ένα lockdown που δεν είναι, από εξαιρέσεις, από παλινδρομήσεις, από καθυστερήσεις. Δηλαδή, για παράδειγμα, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι ακόμη ανεξέλεγκτη από πλευράς ρυθμού διάδοσης, σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Είναι δραματικά χειρότερη από ό,τι είναι στην Αθήνα και στη νότια Ελλάδα γενικότερα. Να σας πω το εξής, γιατί την άνοιξη στην πρώτη φάση της κρίσης, στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα πήγαμε πάρα πολύ καλά; Γιατί κινηθήκαμε περίπου μία εβδομάδα με δέκα ημέρες νωρίτερα από ό,τι άλλες χώρες και έτσι εμείς ήμασταν μία όαση σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία. Τώρα δεν κινηθήκαμε πιστεύω με την ίδια ταχύτητα, για αυτό και έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα δεν πρέπει να χαλαρώνουμε προώρως και είναι προτιμότερο να συνεννοηθούμε με πάρα πολύ καθαρό τρόπο και να κάνουμε μία προσπάθεια συμπυκνωμένη και εντατική, παρά να σερνόμαστε και να χάνουμε το ρυθμό και το στόχο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...