424
Εμανουέλ Μακρόν (αριστερά) και Μανουέλ Βαλς στα έδρανα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας και ο Βαλς πρωθυπουργός | REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Βαλς: «Νεκρό κόμμα οι Σοσιαλιστές, θα είμαι υποψήφιος του Μακρόν»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 12:25
Εμανουέλ Μακρόν (αριστερά) και Μανουέλ Βαλς στα έδρανα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας και ο Βαλς πρωθυπουργός
|REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Βαλς: «Νεκρό κόμμα οι Σοσιαλιστές, θα είμαι υποψήφιος του Μακρόν»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 12:25

Η μετεκλογική ευφορία συνεχίζεται για το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του και ενώ το κίνημά του μετεξελίσσεται σε κόμμα χωρίς βέβαια τον ίδιο επικεφαλής.

Την ίδια ώρα όμως αρχίζουν οι πονοκέφαλοι για τους Σοσιαλιστές που πρέπει να διατηρήσουν στοιχειωδώς την ενότητά τους ενόψει μιας αναμέτρησης που κατά τα φαινόμενα θα τους στείλει στο εκλογικό περιθώριο.

Καθόλου εύκολο έργο γιατί η παράταξη μετρά ήδη μια πρώτη πολύ σημαντική απώλεια, αυτή του Μανουέλ Βαλς, του πρώην πρωθυπουργού που είχε επιλέξει να στηρίξει τον Μακρόν και όχι τον κομματικό υποψήφιο Μπενουά Αμόν. Είχε μάλιστα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία για να διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών αλλά -όταν δεν κατάφερε να επικρατήσει- υποστήριξε τον Μακρόν.

«Θα είμαι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας», ανακοίνωσε ο Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL και δήλωσε ότι επιθυμεί την «καταγραφή» του στο κίνημα του Μακρόν.

«Καλώ όλους τους απερχόμενους βουλευτές, τους προοδευτικούς, εκείνους που προέτρεψαν σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν πριν από τον πρώτο γύρο, όλους εκείνους που επιθυμούσαν τη νίκη του. Εγώ θα είμαι υποψήφιος της προεδρικής πλειοψηφίας και επιθυμώ να καταγραφώ στο κίνημα αυτό που είναι δικό του, στο Republique en Marche», είπε σχετικά.

Ο Βαλς επιφύλαξε μάλιστα σκληρά σχόλια για το Σοσιαλιστικό Κόμμα: «Είναι νεκρό. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Σήμερα η ουσία είναι να δώσουμε στον Εμανουέλ Μακρόν μια πλειοψηφία, χωρίς αποδοκιμασία».

Μίλησε μάλιστα για «μοιραία διαίρεση» κατά την πενταετία του Φρανσουά Ολάντ, σε μια έμμεση αναφορά σε βουλευτές του κόμματος που είχαν αντιταχτεί στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Ολάντ.

Πάντως, ο Βαλς δηλώνει ότι δεν διατηρεί ούτε στενοχώρια ούτε πίκρα, ενώ δηλώνει ότι «δεν έχει προσωπική φιλοδοξία». «Θέλω την επιτυχία του Εμανουέλ Μακρόν, της κυβέρνησής του, της πλειοψηφίας του», καλώντας τους συντρόφους του που συμφωνούν με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Μακρόν «να δεσμευθούν πλήρως».

Παρά ταύτα, το BBC σημειώνει ότι η πρόταση του Βαλς δεν έγινε άμεσα δεκτή με ανοιχτές αγκάλες από την πλευρά του εκλεγμένου προέδρου. «Θα έπρεπε να είχε καταθέσει αίτηση στο κόμμα, οι κανονισμοί ισχύουν για όλους», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Μακρόν Μπενζαμάν Γκριβό, υπενθυμίζοντας στον Μανουέλ Βαλς ότι έχει ακόμη 24 ώρες να το πράξει.

Ούτε όμως, όπως είναι φυσικό, ο επικήδειος των Σοσιαλιστών δια στόματος Βαλς ενθουσίασε τα στελέχη του κόμματος: «Ελπίζω για το καλό της Γαλλίας να μην διεκδικήσουν υποψηφιότητα με το En Marche ο Ιούδας και ο Βρούτος», είπε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών που θυμήθηκε… δυο διάσημους προδότες.

Οι βουλευτικές εκλογές για τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης θα γίνουν στις 11 και 18 Ιουνίου. Το κόμμα του Μακρόν έχει δεσμευτεί να έχει έναν υποψήφιο για κάθε μία από τις περιφέρειες ενώ θα ανακοινώσει τη λίστα εντός των ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...