344
Ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Ο Μάικλ Φλιν ήταν «ευάλωτος σε εκβιασμούς από τους Ρώσους»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 08:53
Ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Ο Μάικλ Φλιν ήταν «ευάλωτος σε εκβιασμούς από τους Ρώσους»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 08:53

Ο Λευκός Οίκος είχε γίνει δέκτης προειδοποιήσεων από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Μάικλ Φλιν, ο εκλεκτός του νέου προέδρου για την κρίσιμη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, θα μπορούσε να είναι θύμα εκβιασμών από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης. Αυτό αποκάλυψε η τέως υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς.

Μιλώντας σε υποεπιτροπή της Γερουσίας είπε ότι η ίδια έκανε αυτήν την προειδοποίηση στις 26 Ιανουαρίου, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ και του Φλιν.

Διευκρίνισε ότι ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον Μαγκάν όταν αντιλήφθηκε ότι ο Λευκός Οίκος προχώρησε δημοσίως σε ψευδείς δηλώσεις για τις επαφές του Φλιν με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ.

Αν και αρχικά είχε αναφερθεί ότι η συνάντηση Φλιν-Κίσλιακ θα ήταν μια τυπική, εθιμοτυπική συνάντηση, αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι συζητήθηκαν ακόμα και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν και ο Φλιν δεν είχε ακόμη την αρμοδιότητα να το κάνει.

Η Γέιτς ανέφερε στον Λευκό Οίκο ότι η συμπεριφορά του Φλιν ήταν «από μόνη της προβληματική» ενώ θεωρούσε ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ παραβιάζεται από τους Ρώσους με την περίπτωση του Φλιν.

Μετά από μια σειρά επικοινωνιών με τον Λευκό Οίκο, η Γέιτς αποπέμφθηκε από τον Τραμπ στις 30 Ιανουαρίου με την αιτιολογία ότι δεν υπερασπίστηκε το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου μεταναστών και προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εν μέσω αποκαλύψεων για τον ρόλο του και τις επαφές του με ρώσους αξιωματούχους, ο Φλιν παραιτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

Προειδοποιήσεις και από τον Ομπάμα

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι από τον Νοέμβριο ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ να μην δώσει τη θέση του συμβούλου στον Φλιν, οι σχέσεις του οποίου με τη Ρωσία ήταν από τότε γνωστές, αν και όχι στην πλήρη έκτασή τους.

Ο απόστρατος Φλιν, ο οποίος περίπου αποπέμφθηκε από το στράτευμα επί προεδρίας Ομπάμα, είχε στραφεί στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών μετά την αποχώρηση από το στράτευμα. Ανέπτυξε σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ είχε παραβρεθεί σε δεξίωση για τα 10 χρόνια του τηλεοπτικού δικτύου RT, όπου είχε παρακαθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...