335
Υποστηρικτές του Μακρόν ζητωκραυγάζουν τη στιγμή που συνειδητοποιούν ότι κέρδισε αυτός που ήθελαν | REUTERS/Philippe Laurenson

Το En Marche! αλλάζει όνομα και δεν συνεργάζεται με άλλα κόμματα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 21:13
Υποστηρικτές του Μακρόν ζητωκραυγάζουν τη στιγμή που συνειδητοποιούν ότι κέρδισε αυτός που ήθελαν
|REUTERS/Philippe Laurenson

Το En Marche! αλλάζει όνομα και δεν συνεργάζεται με άλλα κόμματα

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 21:13

Ο Εμμανουέλ Μακρόν κέρδισε πανηγυρικά το βράδυ της Κυριακής. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Βήμα πρώτο: Αλλάζει το όνομα του κινήματός του. Το En Marche! («Εμπρός») γίνεται Republique en Marche, δηλαδή «Δημοκρατία Εμπρός». Και το ανανεωμένο κίνημα θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό του συνέδριο πριν από τις 15 Ιουλίου.

Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, το απόγευμα της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας του κινήματος, Ρισάρ Φεράν. Προσέθεσε ότι ο Μακρόν παραιτήθηκε από την ηγεσία του κινήματος το μεσημέρι και ότι στη θέση του διορίστηκε προσωρινή πρόεδρος η Κατρίν Μπαρμπαρού, μια συνταξιούχος με μεγάλη καριέρα στον δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, η οποία είχε εργαστεί στην ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και στο υπουργείο Εμπορίου από το 1981 έως το 1986, χωρίς να έχει εκλεγεί βουλευτής.

Την προεκλογική εκστρατεία του κινήματος εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου θα αναλάβει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, το όνομα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ανάληψη καθηκόντων του Μακρόν, την Κυριακή, 14 Μαΐου. Στόχος είναι «να συγκεντρώσουμε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», όπως διευκρίνισε Φεράν.

Και αυτό μας φέρνει στο τρίτο βήμα του Μακρόν: τον διορισμό υποψήφιων βουλευτών. Τα ονόματα των 577 υποψηφίων που θα κατέβουν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 11 Μαΐου, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν. Επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά ο Μακρόν, ο Φεράν είπε ότι το 50% των υποψηφίων θα προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών, καθώς επίσης ότι οι μισοί υποψήφιοι θα είναι γυναίκες.

2017-05-08T164922Z_1070466215_RC1C36056860_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Ο γενικός γραμματέας του κινήματος Ρισάρ Φεράν, στη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι (REUTERS/Charles Platiau)

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κινήματος, το Republique en Marche δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνίες συμμαχιών με άλλα κόμματα πέρα από τη συμφωνία συνεργασίας που έχει ήδη συνάψει με το Modem του Φρανσουά Μπαϊρού. «Αλλά όσοι θέλουν να προσχωρήσουν στο κίνημά μας είναι ευπρόσδεκτοι», τόνισε ο ίδιος με νόημα.

«Κάναμε το πρώτο βήμα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εκτελεστική εξουσία με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε.

Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 11 και 18 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...