525
Ο Τζορτζ Σόρος το 2017 | EPA

Τζορτζ Σόρος από το Νταβός: Το Facebook συνεργάζεται με τον Τραμπ για την επανεκλογή του

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 12:43
Ο Τζορτζ Σόρος το 2017
|EPA

Τζορτζ Σόρος από το Νταβός: Το Facebook συνεργάζεται με τον Τραμπ για την επανεκλογή του

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 12:43

Το Facebook κάνει τα πάντα για να βγει ξανά πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως έκανε και το 2016, είπε ο Τζορτζ Σόρος, στην ετήσια ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός ήταν καταπέλτης κατά του Ζάκερμπεργκ και του αμερικανού προέδρου, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν συνάψει κάποιου είδους συμφωνία για να αλληλοβοηθηθούν.

Παρά τις ποικίλες κατηγορίες που έχουν ακουστεί κατά του Facebook μετά το 2016, τις πολύωρες καταθέσεις του ιδρυτή του στο Κογκρέσο και την «απολογία» του στην Κομισιόν, ο Σόρος είπε ότι η εταιρεία δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει τις πρακτικές της και να σταματήσει τον πολιτικό χειρισμό των χρηστών του ιντερνετικού μέσου.

«Το Facebook θα εργαστεί για να βγάλει ξανά πρόεδρο τον Τραμπ και αυτός θα προστατέψει την εταιρεία και αυτό με κάνει πολύ ανήσυχο για το αποτέλεσμα του 2020», είπε.

Στο παρελθόν, ο Σόρος έχει εξυμνήσει τη δουλειά της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, της ευρωπαίας επιτρόπου Ανταγωνισμού, που έχει βάλει στο στόχαστρο τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, για τις αντιμονοπωλιακές τους τακτικές και την φοροαποφυγή τους στις χώρες της ΕΕ.

Στην ίδια ομιλία, ο Σόρος καταφέρθηκε κατά του κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, «ενός δικτάτορα που έχει ξεπεράσει τα όρια» και του Ματέο Σαλβίνι, που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις ευρωπαϊκές Δημοκρατίες.

«Η επιβίωση των ανοιχτών δημοκρατιών βρίσκεται σε κίνδυνο και αντιμετωπίζουμε μία ακόμα μεγαλύτερη απειλή: την κλιματική κρίση» είπε ο Σόρος.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται στα χέρια πραγματικών ή επίδοξων δικτατόρων, συνέχισε και επιχείρησε να εξηγήσει το «φαινόμενο Τραμπ» με όρους ψυχαναλυτικούς. Τον περιέγραψε ως τον «απόλυτο ναρκισσιστή», ο αυτοθαυμασμός του οποίου «έχει αποκτήσει μία παθολογική διάσταση» από τότε που πήγε στον Λευκό Οίκο.

Καθώς ένα μεγάλο μέρος των ακολούθων του στα σόσιαλ μίντια «έχουν χάψει την εναλλακτική του πραγματικότητα», ο ναρκισσισμός του έχει μετατραπεί σε «κακοήθη ασθένεια», στη διάρκεια της προεδρίας του.

Στη συνέχεια, ο Σόρος πέρασε στον πανίσχυρο πρόεδρο της Κίνας, για τον οποίο είπε ότι «έγινε δικτάτορας, όταν απέκτησε τη δύναμη για αυτό, χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να καταφέρει τον απόλυτο έλεγχο του 1,3 δισ. πολιτών της Κίνας και να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του Τραμπ».

«Η επιτυχία του, όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρη» είπε και τόνισε ότι η Κίνα βασίζεται στην αμερικανική τεχνολογία –δίνοντας το παράδειγμα των μικροεπεξεργαστών στα δίκτυα 5G–, ότι η οικονομία της χειροτερεύει και ο πληθυσμός της γερνά και ότι τα δύο αμερικανικά κόμματα συμφωνούν πως πρέπει λάβουν μέτρα για να σταματήσουν την άνοδό της στην παγκόσμια οικονομία.

Οι επόμενοι στόχοι του Σόρος ήταν ο Ματέο Σαλβίνι, «ο επίδοξος δικτάτορας της Ιταλίας», και ο Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος «είναι το τέλειο παράδειγμα ενός δικτάτορα που δεν ξέρει πότε να σταματήσει να είναι καταπιεστικός και στο τέλος χάνει την εξουσία», όπως συνέβη πρόσφατα στις τοπικές εκλογές στη Βουδαπέστη.

Τέλος, ο Σόρος ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο, «το πιο σημαντικό και μακροπρόθεσμο της ζωής μου»: την επένδυση ενός δισ. ευρώ στη δημιουργία ενός νέου δικτύου πανεπιστημίων, του Δικτύου Πανεπιστημίων της Ανοιχτής Κοινωνίας.

Το δίκτυο θα βασιστεί στο ήδη υπάρχον Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που έχει ιδρύσει στη Βουδαπέστη και το Κολέγιο Μπαρντ στη Νέα Υόρκη. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου και καινοτόμου εκπαιδευτικού δικτύου που χρειάζεται ο κόσμος μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...