513
O πρίγκιπας Κάρολος στην ομιλία του κατά την εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Αουσβιτς | Abir Sultan/Pool via REUTERS

O Κάρολος εξύμνησε τη δράση της γιαγιάς του στην Αθήνα της Κατοχής

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 09:37
O πρίγκιπας Κάρολος στην ομιλία του κατά την εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Αουσβιτς
|Abir Sultan/Pool via REUTERS

O Κάρολος εξύμνησε τη δράση της γιαγιάς του στην Αθήνα της Κατοχής

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 09:37

Τον ρόλο της «ελληνίδας» γιαγιάς του, πριγκίπισσας Αλίκης, εξήρε από την Ιερουσαλήμ ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος, κατά την εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Στην ομιλία του, κατά την τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Αουσβιτς, ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη γιαγιά του –μητέρα του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος ως γνωστόν είναι γιος του πρίγκιπα Ανδρέα και ανιψιός του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’– η οποία είχε προσφέρει καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα την περίοδο της Kατοχής.

Ο Κάρολος σημείωσε ότι η βασιλική οικογένεια αισθάνθηκε πραγματικά περήφανη για την αναγνώριση από το Ισραήλ του ηρωισμού που επέδειξε η γιαγιά του στο Ολοκαύτωμα.

«Εχω αντλήσει έμπνευση από τις ανιδιοτελείς ενέργειες της αγαπημένης μου γιαγιάς, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας, η οποία το 1943 στην κατοχική Αθήνα έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια μεταφέροντάς την στο σπίτι της, όπου την έκρυψε», τόνισε ο Κάρολος στην τελετή όπου παρέστησαν μεταξύ των προσκεκλημένων 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Η γιαγιά μου, που είναι θαμμένη στο Ορος των Ελαιών, έχει ένα δέντρο στο όνομά της εδώ στο Γιαντ Βασέμ και θεωρείται μια από τους Δίκαιους μεταξύ των Εθνών… ένα γεγονός που δίνει σε μένα και την οικογένειά μου τεράστια υπερηφάνεια».

Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και της Ελλάδας ήταν η πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ευσεβής χριστιανή, πέθανε στο Λονδίνο το 1969 και είχε ζητήσει να ταφεί στην Ιερουσαλήμ, δίπλα στη θεία της, η οποία, όπως και η Αλίκη, είχε γίνει καλόγρια και είχε ιδρύσει ένα μοναστήρι.

Το 1993, η πριγκίπισσα έλαβε την υψηλότερη τιμή που δίνει σε μη Εβραίους το Γιαντ Βασέμ, γιατί είχε κρύψει τρία μέλη της οικογένειας Κοέν στο σπίτι της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σνόμπαρε τον Μάικ Πενς;

Νωρίτερα σήμερα ο Κάρολος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και εξέφρασε τη δέσμευσή του στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό από την παρουσία του διαδόχου του βρετανικού θρόνου στην εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα στην Ιερουσαλήμ, αίσθηση προκάλεσε η εικόνα που έδειξε η τηλεόραση και τον εμφάνισε να αγνοεί επιδεικτικά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, όταν πέρασε μπροστά από τους επισήμους για να τους χαιρετήσει.

Από το Λονδίνο επέμειναν ότι ο Κάρολος δεν σνόμπαρε τον Μάικ Πενς, σημειώνοντας μάλιστα ότι νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν μια «θερμή συνομιλία».

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως, ο Κάρολος εμφανίζεται να συζητά με πολλούς από τους παριστάμενους. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που είχε προσκληθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση στην τελετή στο Γιάντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ.

Ο βρετανός πρίγκιπας στη συνέχεια περνάει μπροστά από τον Πενς, που δείχνει σαν να περιμένει να ανταλλάξουν χειραψία. Ωστόσο ο Κάρολος του ρίχνει μια ματιά, τον προσπερνάει και χαιρετά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που στεκόταν δίπλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κλάρενς Χάους, η επίσημη κατοικία του πρίγκιπα, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή στο Γιαντ Βασέμ ο Κάρολος και ο αντιπρόεδρος Πενς είχαν μια «φιλική και θερμή συζήτηση». Αυτός ήταν ο λόγος που δεν χαιρετίστηκαν ξανά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...