505
Ο Τζορτζ Σόρος μιλά στο καθιερωμένο ετήσιο δείπνο, που παραθέτει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (φωτογραφία αρχείου) |

Τζορτζ Σόρος: Ο Σι Τζινπίνγκ είναι «ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος των ανοιχτών κοινωνιών»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 11:23
Ο Τζορτζ Σόρος μιλά στο καθιερωμένο ετήσιο δείπνο, που παραθέτει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός (φωτογραφία αρχείου)
|

Τζορτζ Σόρος: Ο Σι Τζινπίνγκ είναι «ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος των ανοιχτών κοινωνιών»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2019, 11:23

Μετωπική επίθεση στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «πιο επικίνδυνο εχθρό των ανοικτών και δημοκρατικών κοινωνιών», εξαπέλυσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, κατά την ομιλία του στο ετήσιο δείπνο που παραθέτει στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Η Κίνα δεν είναι το μοναδικό αυταρχικό καθεστώς στον κόσμο, αλλά είναι αναμφίβολα το πλουσιότερο, το ισχυρότερο και το πιο ανεπτυγμένο ως προς την τεχνητή νοημοσύνη», επισήμανε.

«Αυτό κάνει τον Σι Τζινπίνγκ τον πιο επικίνδυνο εχθρό όσων πιστεύουν στις ελεύθερες κοινωνίες», συνέχισε ο Σόρος και τόνισε ότι εναποθέτει τη «μεγαλύτερη ελπίδα» του στον κινεζικό λαό.

«Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τις πολιτικές του Σι από τις επιθυμίες του κινεζικού λαού», τόνισε ο Τζορτζ Σόρος την Πέμπτη, στο Νταβός

Για τον Σόρος, η προσπάθεια «κοινωνικού ελέγχου» με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην οποία έχει αποδυθεί η Κίνα, εγείρει «θανάσιμο κίνδυνο» για την ελευθερία των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Τόνισε ιδιαίτερα τον κίνδυνο που εγκυμονεί το νέο σύστημα κοινωνικής αξιολόγησης, ένα δυστοπικό εγχείρημα, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Κίνα, το οποίο θα βαθμολογεί τις πράξεις και τις συνήθειες των πολιτών και θα αξιολογεί τη συμπεριφορά τους, ώστε να τιμωρούνται από το κράτος αν κάνουν κάτι που θεωρείται λάθος ή «κακό». Για παράδειγμα, αν κάποιος περάσει με κόκκινο, δεν θα μπορεί να αγοράσει εισιτήριο για το μετρό.

«Εάν οι εταιρείες της κυριαρχήσουν στην αγορά» των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, που είναι απαραίτητα για τα αυτόνομα οχήματα και άλλα συνδεδεμένα αντικείμενα, «θα αποτελέσουν έναν απαράδεκτο κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια», υποστήριξε ο Σόρος.

Απευθυνόμενος σε κοινό δημοσιογράφων, οικονομολόγων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, ο Σόρος προέτρεψε ακόμη τις ΗΠΑ να «πατάξουν» τους κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους Huawei και ΖΤΕ.

«Ως την περασμένη χρονιά, θεωρούσα ακόμη, ότι η Κίνα έπρεπε να ενσωματωθεί περισσότερο στους θεσμούς παγκόσμιας διακυβέρνησης, αλλά έκτοτε, η συμπεριφορά του Σι με έκανε να αλλάξω γνώμη», εξήγησε.

Δηλωμένος πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, αναγνώρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την Κίνα «στρατηγικό αντίπαλο», αλλά ακολουθεί «απλοϊκή» προσέγγιση.

Για τον Σόρος, μια αποτελεσματική πολιτική αντίδραση θα όφειλε να είναι «πολύ πιο πολυδιάστατη, λεπτομερής, πραγματιστική» και πρέπει να συμπεριλάβει μια απάντηση στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», τον νέο «δρόμο του μεταξιού» που δημιουργεί το Πεκίνο.

Ο Σόρος επικρίνει τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Κίνα για το εμπόριο, διότι θεωρεί πως θέλει να «κάνει παραχωρήσεις στην Κίνα και μετά να κηρύξει τη νίκη του, ενώ θα συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ».

Ο δισεκατομμυριούχος θα προτιμούσε η Ουάσινγκτον να επικεντρώσει τις εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα αντί να πλήττει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, ενώ προειδοποίησε εναντίον ενός νέου «ψυχρού πολέμου που θα μπορούσε να γίνει θερμός» ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Ο Σόρος πάντως είχε ένα βέλος στη φαρέτρα του και για τη Μόσχα: «Επικεντρώνομαι στην Κίνα, αλλά οι ελεύθερες κοινωνίες έχουν κι άλλους εχθρούς», συμπεριλαμβανομένης «της Ρωσίας του Πούτιν», είπε.

Το πιο επικίνδυνο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν οι «εχθροί» των «ελεύθερων κοινωνιών» να συνωμοτήσουν και να ανταλλάξουν μέσα για να «καταστείλουν ακόμη περισσότερο τους λαούς τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News