314
Ο Ζάκερμπεργκ έτοιμος για συγγνώμες ενώπιον των ευρωβουλευτών | REUTERS/Yves Herman

Μετά το Κογκρέσο, ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε «συγγνώμη» (και) από την Ευρωβουλή

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 21:53
Ο Ζάκερμπεργκ έτοιμος για συγγνώμες ενώπιον των ευρωβουλευτών
|REUTERS/Yves Herman

Μετά το Κογκρέσο, ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε «συγγνώμη» (και) από την Ευρωβουλή

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 21:53

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, απολογήθηκε την Τρίτη στους ευρωβουλευτές για το μαζικό σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από την Cambridge Analytica.

Ο Ζάκερμπεργκ συμφώνησε αμέσως να συναντηθεί με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στόχος ήταν να απαντήσει στα ερωτήματά τους για τη χρήση από την εταιρεία Cambridge Analytica των προσωπικών δεδομένων 87.000.000 χρηστών του Facebook, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια προέρχονται από την ΕΕ.

Οπως παραδέχθηκε, η εταιρεία δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την κατάχρηση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, τόνισε πως το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι «σημαντικό και αναπόφευκτο».

Ο Μαρκ με τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου (REUTERS/Yves Herman)
Ο Μαρκ με τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου (REUTERS/Yves Herman)

«Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε τα εργαλεία που δημιουργήσαμε από το να χρησιμοποιηθούν με επιζήμιο τρόπο» δήλωσε στον εναρκτήριο λόγο του. «Είτε είναι ψευδείς ειδήσεις είτε ξένη ανάμειξη σε εκλογές ή προγραμματιστές που κάνουν κατάχρηση των πληροφοριών των ανθρώπων, δεν είχαμε μια αρκετά ευρεία επίβλεψη των ευθυνών μας. Αυτό ήταν ένα λάθος και ζητώ συγγνώμη».

Καθισμένος σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τους ευρωβουλευτές, φορώντας σακάκι, γραβάτα και άσπρη μπλούζα, ο Ζάκερμπεργκ επανέλαβε την συγγνώμη που είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα στους αμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο. Εντούτοις, τα ερωτηματικά παραμένουν για το πώς το Facebook επέτρεψε να συμβεί αυτή η διαρροή και κατά πόσον κάνει αρκετά για να αποτρέψει την επανάληψή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook υπογράμμισε τη δέσμευση του Facebook στην Ευρώπη, όπου θα διαθέτει 10.000 εργαζομένους έως το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε.

Παράλληλα, είπε ότι οι επενδύσεις στην ασφάλεια θα έχουν σημαντική επίδραση στην αποδοτικότητα του Facebook, αλλά το «να κρατάμε ασφαλείς τους ανθρώπους θα είναι πάντα πιο σημαντικό από το να μεγιστοποιούμε τα κέρδη μας».

Κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιθυμούν μια αυστηρότερη γραμμή ενάντια σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News