573
Eπιβάτες με μάσκες στο μετρό της Σαγκάης, όπου (ακόμη) δεν έχει περιοριστεί η κυκλοφορία | REUTERS/Aly Song

Καραντίνα 41 εκατ. ανθρώπων στην Κίνα λόγω του κοροναϊού

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 09:47
Eπιβάτες με μάσκες στο μετρό της Σαγκάης, όπου (ακόμη) δεν έχει περιοριστεί η κυκλοφορία
|REUTERS/Aly Song

Καραντίνα 41 εκατ. ανθρώπων στην Κίνα λόγω του κοροναϊού

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 09:47

Ας προσπαθήσουμε να αναλογιστούμε για λίγο όχι μόνο τον αριθμό των ανθρώπων που τέθηκαν σε καραντίνα στην Κίνα λόγω ενός ιού, αλλά την ίδια την απόφαση, το σκεπτικό που τους «μάντρωσε». Στη Δύση δύσκολα θα βλέπαμε αποφάσεις που ουσιαστικά θα έκλειναν στα σπίτια τους εκατομμύρια ανθρώπους. Η Κίνα όμως είναι άλλης λογικής…

Περί τα 41 εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική Κίνα ζουν πλέον σε πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς οι Αρχές της χώρας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής τα βεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα ξεπερνούν τα 800, ενώ 25 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πόλη Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία σε μία αγορά στην οποία πωλούνταν παράνομα άγρια ζώα.

Μη θανατηφόρα κρούσματα του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Γουχάν.

Πόλεις σε καραντίνα

Στην πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλειστοί και τα τρένα περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν, οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί και στους κεντρικούς δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.

Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα.

Η Ζινγκζού, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και έχει περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, έγινε η ένατη στην Κίνα που θέτει τους πολίτες σε καραντίνα, απαγορεύοντάς τους να βγουν από την πόλη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο.

Συνολικά 10 πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας έχουν αναστείλει την κυκλοφορία κάποιων μέσων μεταφοράς, σύμφωνα με την Hubei Daily. Τα λεωφορεία στις πόλεις Τσίμπι, Σιαντάο, Ζιγιάνγκ, Κιανγιάνγκ, Σιανίνγκ, Χουανγκσί και Ενσι έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν. Στην Εζου έχει ανασταλεί και η κυκλοφορία των τρένων.

Στην πόλη Ζιγιάνγκ είναι κλειστοί όλοι οι δημόσιοι χώροι εκτός των νοσοκομείων, των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών, των βενζινάδικων και των φαρμακείων.

Φόβοι για μεγάλη εξάπλωση

Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.

Οι υγειονομικές Αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, που είναι σε λίγες ημέρες, όταν οι Κινέζοι ταξιδεύουν μαζικά.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την Πέμπτη να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Ο ΠΟΥ σε περιπτώσεις μεγάλης γεωγραφικής εξάπλωσης χρησιμοποιεί τον όρο «πανδημία», ο οποίος δεν υπονοεί ότι η ασθένεια θα προκαλέσει μαζικούς θανάτους.

Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ιός  – που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και για τον οποίο ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία – έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πόσο ακριβώς θανατηφόρος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.

Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για τη δημιουργία πιθανών εμβολίων. Εκτιμάται ότι θα υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές έρευνες ως τον Ιούνιο.

Μέτρα εντός και εκτός Κίνας

Εν τω μεταξύ, η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης από αύριο Σάββατο, σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός. Συνήθως το θεματικό πάρκο είναι γεμάτο κόσμο στη διάρκεια των επταήμερων διακοπών για το κινεζικό νέο έτος.

Πολυσύχναστοι ναοί στην Κίνα επίσης έχουν κλείσει. Η Χαϊκού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαϊνάν, έχει κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία.

Στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ έχει κλείσει και η Απαγορευμένη Πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...