801
Ο Μπόρις Τζόνσον περιγράφει τι του είπε για μια ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση κατά της Βρετανίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν | BBC

Τζόνσον: Οταν ο Πούτιν με απείλησε λέγοντας «με έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 09:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/1/2023 13:32
Ο Μπόρις Τζόνσον περιγράφει τι του είπε για μια ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση κατά της Βρετανίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν
|BBC

Τζόνσον: Οταν ο Πούτιν με απείλησε λέγοντας «με έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 09:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/1/2023 13:32

Το παρασκήνιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά και των επαφών που είχε η Δύση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο πριν από τον πόλεμο, φωτίζει ένα ντοκιμαντέρ του BBC, στο οποίο, μάλιστα, είναι αποκαλυπτικά τα όσα περιγράφουν τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ένοικος του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ την επίμαχη περίοδο, όσο και ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Ο Τζόνσον, ο οποίος, ως γνωστόν, αποχώρησε από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Σεπτέμβριο και υπήρξε ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των Ουκρανών, ειδικά στις πρώτες φάσεις του πολέμου, μιλά για τις συζητήσεις που είχε με τον ρώσο πρόεδρο λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει προς τη Μόσχα ώστε να μην προχωρήσει σε επιθετική κίνηση κατά της Ουκρανίας, αλλά και για τις τρομακτικές απειλές που δέχτηκε από τον συνομιλητή του –όπως ανέφερε το BBC, ο Τζόνσον διηγείται μεταξύ άλλων ότι ο Πούτιν τον απείλησε λέγοντάς του ότι «με έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει»!

Στο ντοκιμαντέρ των τριών επεισοδίων, το πρώτο από τα οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Δευτέρας από το δεύτερο κανάλι του BBC, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις αναφέρεται σε «πολύ μακροσκελή» και «εξαιρετική» συνδιάλεξή του με τον ρώσο πρόεδρο έπειτα από επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2022.

Ακόμη τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχιζε να διαβεβαιώνει τη Δύση ότι δεν είχε πρόθεση να διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, παρά τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.

Ο Τζόνσον λέει ότι προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο πως η Δύση θα επέβαλε βαριές κυρώσεις στη Μόσχα αν έπαιρνε τον δρόμο της ένοπλης σύρραξης.

«Μου είπε: “Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα (…) Τι εννοείτε όταν λέτε ‘σύντομα’;”», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον. «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά», προσθέτει πως του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, μέγας υποστηρικτής του Κιέβου.

«Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί, είπε: “Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά με έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει”, ή κάτι τέτοιο», υποστηρίζει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Νομίζω ότι με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλώς αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, που εγκατέλειψε τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από σειρά σκανδάλων.

Στο ντοκιμαντέρ εκφράζεται επίσης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει πως ήταν έξαλλος με τη συμπεριφορά των ηγετών της Δύσης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου: «Αν ξέρετε ότι αύριο η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, γιατί δεν μου δίνετε κάτι με το οποίο να μπορώ να τη σταματήσω; Και αν δεν μπορείτε, σταματήστε τη μόνοι σας», αφηγείται πως είχε πει.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας μιλά για το ταξίδι που είχε κάνει στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου. Αφηγείται ότι είδε τον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.

«Θυμάμαι πως είπα στον υπουργό Σόιγκου “θα πολεμήσουν”, μου απάντησε “η μάνα μου είναι Ουκρανή, δεν θα πολεμήσουν”. Είπε ακόμα πως δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει», δηλώνει ο Γουάλας.

«Αυτό ήταν κάτι που θα το έλεγαν “Βράνιε” στα ρωσικά.“Βράνιε” σημαίνει επίδειξη δύναμης, εκφοβισμός: Θα σου πω ψέματα. Θα ξέρεις πως λέω ψέματα. Θα ξέρω ότι ξέρεις πως λέω ψέματα, μολαταύτα θα σου πω ψέματα. Ηξερε πως ξέρω και ήξερα πως ξέρει. Αλλά νομίζω πως το μήνυμα που ήθελε να στείλει ήταν πως είναι πανίσχυρος».

«Ηταν το σχετικά ανατριχιαστικό αλλά ξεκάθαρο ψέμα ότι δεν επρόκειτο να κάνουν αυτό που με έπεισε πως όντως θα έκαναν. Θυμάμαι ότι, καθώς βγαίναμε έξω, ο στρατηγός Γκεράσιμοφ είπε: “Δεν θα ταπεινωθούμε ποτέ ξανά. Είχαμε τον τέταρτο στρατό στον κόσμο, τώρα έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο. Είμαστε η Αμερική κι εμείς τώρα”. Και εκείνη τη στιγμή σχημάτισα την εντύπωση ότι δυνητικά αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος» που θα εισέβαλαν, λέει ο Μπεν Γουάλας.

Πεσκόφ: Πρόκειται για παρεξήγηση ή ψέμα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους πως αυτό που είπε ο Τζόνσον δεν ήταν αλήθεια ή «ακριβέστερα, ήταν ψέμα. Δεν υπήρξαν απειλές για πυραύλους».

«Είτε πρόκειται για εσκεμμένο ψέμα -και θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τζόνσον γιατί επέλεξε να το θέσει κατ’ αυτό τον τρόπο- είτε επρόκειτο για ασυνείδητο ψέμα και στην πραγματικότητα δεν κατάλαβε τι του έλεγε ο Πούτιν», είπε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν είχε εξηγήσει στον Τζόνσον αν η Ουκρανία εντασσόταν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα σήμαινε ότι οποιοσδήποτε πύραυλος θα μπορούσε να φθάσει στη Μόσχα μέσα σε μερικά λεπτά, και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση.

«Αν έτσι έγινε κατανοητό αυτό το απόσπασμα, τότε πρόκειται για μια πολύ άβολη κατάσταση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News