148
Μοτοσυκλέτα της αστυνομίας τυλιγμένη στις φλόγες κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Τεχεράνη | WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ιράν: Περισσότεροι από 500 οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 17:18
Μοτοσυκλέτα της αστυνομίας τυλιγμένη στις φλόγες κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Τεχεράνη
|WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Ιράν: Περισσότεροι από 500 οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 17:18

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράν από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, πριν από πάνω από τέσσερις μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο ειδήσεων των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στις ΗΠΑ, κάνει λόγο για τουλάχιστον 527 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 71 ανήλικοι και 70 μέλη της Αστυνομίας και άλλων δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με σχετικό απολογισμό της οργάνωσης, έχουν συλληφθεί συνολικά περίπου 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή. Κάποιοι διαδηλωτές έχουν ήδη εκτελεστεί.

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε 160 πόλεις, εκτός της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Το κύμα εθνικής διαμαρτυρίας πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της υπό κράτηση Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Η κουρδικής καταγωγής 22χρονη Ιρανή είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή φορούσε λάθος το χιτζάμπ της.

Οι ιρανικές Αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό των θανάτων και των συλλήψεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...